Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Toamna, cu harababura ei

Publicat: 24 octombrie 2019 - 11:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

E toamnă. Se numără recoltele. Se face bilanţul. Au început plăţile. Continuă controalele. Se caută de toate: culturi care nu dau bine din satelit, animale în plus în curţile oamenilor ca să-şi facă DSP-ul norma la OMS 119, buruienile din păşuni şi nodul în papură.

Legea se aplică, nu se discută! Bună vorbă. Însă ce te faci când legea o aplică nişte funcţionari puşi pe fapte mari, dar care nu fac diferenţa dintre scroafă şi purcelul fătat peste noapte şi pentru care UVM-ul înseamnă probabil "Uite Vaca Mu"! Iar când legea cu pricina e făcută la o clacă în birou de cei care n-au nici o treabă cu zootehnia... doar Dumnezeu cu mila lui îi mai apără pe fermieri!

În rest... pleacă-ai noştri, vin ai noştri, tot nouă ne rămân problemele de rezolvat. Şi grâul de semănat, şi pământul de fertilizat, şi poamele de cules, şi datoriile de plătit...

E plin sezon de propuneri ministeriale la agricultura. Cin' să fie ministru? Să fie după merit sau după popularitate? După rezultate sau după... susţinerea de care se bucură? În timp ce se fac pariurile, numirile şi se nasc noi speranţe de mai bine, agricultura îşi vede liniştită de parcursul ei sezonier. Aşa e firesc, până la urmă.

Una peste alta, dincolo de frământări politico-ministeriale, se anunţă o toamnă caldă şi lungă. S-a dat startul unui nou sezon, în timp ce precedentul îşi încheie, timid, socotelile.
Să vă fie toamna cu tot ce vă doriţi. Dintre cele bune!

Nicoleta DRAGOMIR

Vizualizat: 569 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?