Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Teoria și practica merg mână-n mână în agronomie

Publicat: 15 august 2016 - 13:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Cel mai important este să nu încetezi niciodată să-ți pui întrebări” - este unul dintre sfaturile pe care Albert Einstein le-a lăsat moștenire omenirii. Iar dacă îți pui întrebări, consecința firească este să cauți răspunsuri. 

Click pe poza pentru galerie!

Și pentru că foarte frecvent suntem puși în situația de a semăna grâul în afara epocii optime, ne-am pus câteva întrebări, între care:

- Cum putem prelungi epoca de semănat, în avans sau în întârziere?

- Cât putem întârzia semănatul grâului cu consecințe negative suportabile?

- Soiurile suportă la fel decalarea epocii de semănat?

- Putem compensa decalarea epocii de semănat prin unele măsuri tehnologice (densitate, fertilizare suplimentară)?

În consecință, am planificat, la Școala de Soiuri, o experiență cu două soiuri de grâu (soiul 1 - semitimpuriu, aristat, talia medie-mică; și soiul 2 - semitardiv, nearistat, talia semiînaltă), patru epoci de semănat (25 septembrie, 05 octombrie, 20 octombrie, 05 noiembrie) și  trei densități (aceleași pentru fiecare soi dar diferite după momentul de semănat). La unul dintre soiuri, una dintre densități va fi dublată pentru a aplica o fertilizare suplimentară cu azot. Amândouă soiurile sunt străine. 

În practică..., datorită specificului climatic din toamna anului trecut, prima epocă de semănat a fost 05 noiembrie și a doua 17 noiembrie. Mai intenționam o epocă de semănat, însă vremea nu a mai permis. Amplasamentul câmpului de experiență a fost în localitatea Buziaș, județul Timiș, în ferma Alsace Farm. Tipul de sol a fost preluvosol vertic stagnogleizat. Planta premergătoare a fost floarea soarelui. Calitatea pregătirii solului a fost bună (nu foarte bună). La fel și calitatea semănatului.

 

Elemente de tehnologie aplicată

Am fertilizat cu azot - 140 kg s.a./ha în trei aplicări; fosfor 60 kg s.a./ha; potasiu 0 kg/ha. Tratamentul foliar: Mystic - 0,9 litri/ha, aplicat la 19 mai 2016. Doza generală de azot a fost mai mare decât planificarea inițială din cauza regimului pluviometric excedentar care am presupus că a levigat o parte din azotul aplicat. La câte una din fiecare variantă din fiecare epocă de semănat s-au aplicat suplimentar 30 kg s.a. azot. Aceasta este notată cu N în tabel. 

Din punct de vedere climatic, anul agricol 2015-2016 poate fi apreciat ca fiind favorabil pentru cultura de grâu în această locație.

 

Schema amplasamentului și rezultatele înregistrate

Garantăm că informațiile înscrise în tabel sunt absolut reale. Noi am fost la semănat, noi am urmărit evoluția, noi am recoltat. Eu am fost pe combină și soția mea a cântărit producția fiecărei parcele și a măsurat umiditatea în momentul recoltării pentru producția fiecărei parcele. Înainte de orice diferențe pe care le veți putea observa între rezultatele celor trei repetiții ale aceleiași variante, înainte de orice discuție, precizăm din nou: aceasta este realitatea! Solul nu este uniform. Diferențe între repetițiile aceleiași variante sunt în orice câmp de experiență, de când lumea. De aceea este nevoie de repetiții. De aceea metodologia de lucru este standardizată. 

Și acest tip de realitate se vede numai într-un câmp de experiență. Iar un câmp de experiență nu este o simplă așezare a unor parcele în teren și nu este simplu de făcut. 

 

Analizați cu atenție rezultatele din tabel și transformați-le în profit! 

Iată câteva concluzii la această experiență, cu scuzele de rigoare pentru că am putea fi influențați de observații din alte experiențe similare și favorizați de faptul că am urmărit în detaliu evoluția plantelor:

- în agricultură nimic nu înlocuiește vremea favorabilă;

- în specificul climatic al acestui an agricol, depășirea ponderată a epocii optime de semănat a fost compensată de ferestrele de vegetație din perioada de iarnă;

- la întârzierea semănatului, mărirea normei de sămânță este necesară și de folos, însă compensarea prin acest element tehnologic este totuși limitată și ea trebuie folosită cu ponderație (ex. calitatea deficitară a pregătirii solului nu poate fi compensată decât în măsură redusă prin aceste element);

- fertilizarea suplimentară cu azot nu ajută la sporirea producției în situația în care lanul arată bine sau foarte bine. Această măsură poate fi utilă numai dacă fertilizarea aplicată nu a putut fi valorificată de plante;

- soiurile nu reacționează similar la întârzierea semănatului. De aceea, când situația o impune, trebuie cunoscut acest lucru pentru a stabili și respecta prioritatea de semănat a soiurilor.

 

Text și foto: 

Octavian și Mirela GULER

 

TEXTE FOTO 

Foto 1 - Starea de vegetație la 27 decembrie (semănătura din 05 noiembrie)                                                                  

Foto 2 - Starea de vegetație la 27 decembrie (semănătura din 17 noiembrie)

Foto 3 - Starea de vegetație la 09 aprilie (semănătura din 05 noiembrie)                                                                  

Foto 4 - Starea de vegetație la 09 aprilie (semănătura din 17 noiembrie)

Foto 5 - Starea lanului în ziua recoltării (semănătura din 05 noiembrie)                                                                  

Foto 6 - Starea lanului în ziua recoltării (semănătura din 17 noiembrie)

 

TABEL: REZULTATE DE PRODUCȚIE 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 - 31 august 2016

Vizualizat: 883 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?