Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Teofil Dascălu: Dacă în două-trei săptămâni nu va ploua, va fi destul de grav

Publicat: 26 mai 2022 - 12:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Din punct de vedere al umidităţii solului, al secetei, căderii precipitaţiilor, Vrancea este judeţul care cu un ochi râde şi cu celălalt plânge! 

Seceta a părăsit partea de nord a judeţului şi s-a instalat destul de confortabil în sud. Aici, înspre Brăila, deficitul de umiditate încă se menţine la cote semnificative. 

Potrivit celor mai optimiste estimări ale fermierilor, semănăturile de toamnă prezintă semnele diminuării producţie undeva la jumătatea celor obţinute în timpul unui an normal.

„Până acum culturile de primăvară arată destul de bine, seminţele au germinat foarte bine, după care plantele au răsărit destul de uniform, semn că în profilul de sol 0-20 cm ar fi ceva umiditate. Dacă în maximum două-trei săptămâni nu va ploua, va fi destul de grav”, avertizează Teofil Dascălu, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea.   

teofil dascalu seceta_b 

Un sezon agricol destul de slab...

 

În plus, fermierii vrânceni au încercat să economisească pe cât posibil investiţiile în culturile agricole, astfel încât au redus cantităţile de îngrăşăminte şi numărul tratamentelor, fapt ce se va vedea foarte clar după trecerea combinelor la... „proba cântarului!”

„Într-un grâu când vezi că frunza stindard este la jumătate, nici nu mai iei în seamnă prea mult bolile sau dăunătorii. Cele mai mari probleme din câmp sunt cauzate de deficitul de umiditate”, îmi spunea un cultivator din zona de sud a judeţului.   

Chiar dacă va fi un an agricol destul de slab din punct de vedere al producţiilor, speranţa va veni la valorificarea recoltei.

 

Contractele futures – o strategie bună pe termen lung

 

„Întotdeauna fac contracte futures, chiar dacă am contractat 30 la sută din producţie, cred că e o strategie bună pe termen lung. La această dată, preţurile sunt foarte bune şi, probabil, că se vor menţine, cu excepţia perioadei de după recoltare când, în urma logisticii şi a blocajelor, vor scădea semnificativ pentru câteva săptămâni... Dacă fermierii vor avea posibilitatea să depoziteze, atunci vor avea mare avantaj ulterior”, susţine liderul ACCPT Vrancea.

Teofil Dascălu, CEO şi fondator al Frizon Group, nu are foarte mult grâu. A semănat vreo 400 de hectare, din care jumătate beneficiază de aportul irigaţiilor. Va obţine producţii foarte bune că are sole curate cu plante atent îngrijite: bine hrănite şi sănătoase. „200 de hectare nu le am la irigat, sunt afectate de secetă şi voi face undeva la o tonă pe hectar”, se resemnează fermierul.

 

Miza mare pe culturile de floarea soarelui!   

 

„Eu am semănat foarte multă floare, aproape că am scos din structura de producţie porumbul, preferând să pun 3.000 de hectare de florea soarelui high oleică, cultură mai rezistentă la condiţiile de secetă. Am mizat pe floare în dauna porumbului din două motive: lipsa de umiditate din perioada iernii şi costul mare al azotului. Porumbul şi soia ocupă împreună peste 1.000 de hectare pe terenuri cu posibilităţi de irigare”, susţine Dascălu.   

 

Un an de dezvoltare-maturizare

 

Anul 2022 este un an de dezvoltare şi maturizare pentru Frizon Group, ce cultivă în special porumb, soia şi floarea soarelui pe mai bine de 4.200 de hectare în judeţele Vrancea, Galaţi şi Brăila.

După ce compania a reuşit automatizarea integrală a operaţiunilor din fermă, printr-un sistem integrat IoT şi soluţii de inteligenţă artificială, investiţiile se vor concentra pe trei domenii strategice: irigaţii, capacitate logistică şi energie regenerabilă. “Sistemele de irigare inteligentă, un proiect-pilot de parc fotovoltaic şi extinderea capacităţii de stocare a producţiei agricole ne vor permite, pe termen mediu, atât creşterea suprafeţei exploatate, cât şi diversificarea culturilor cu valoarea adăugată mare”, precizează Teofil Dascălu.

 

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 980 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?