Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tehnologiile care ţin în frâu parazitul Orobanche

Publicat: 18 octombrie 2018 - 17:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Orobanche cumana Wallr poate fi prevenită şi controlată prin tehnologiile existente. Aceasta a fost concluzia celei de-a patra ediţii a Simpozionului Internaţional privind lupoaia la floarea-soarelui, organizat în perioada 2-4 iulie a.c. de către INCDA Fundulea şi USAMV Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Florii-Soarelui (ISA), în parteneriat cu SCDA Brăila şi ISTIS Bucureşti. 

Evenimentul a avut drept obiectiv schimbul de idei între cercetători privind studiul ameliorării rezistenţei genetice la Orobanche cumana, identificarea particularităţilor biochimice, fiziologice şi moleculare ale interacţiunii gazdă-parazit, prezentarea diversităţii raselor şi răspândirea acestora în Europa şi în întreaga lume, dar şi a metodelor agrochimice de combatere a fitoparazitului.
La această manifestare ştiinţifică de prestigiu, au fost invitaţi peste 190 de cercetători din 16 ţări (Argentina, Bulgaria, China, Chile, Franţa, Germania, Rusia, Republica Moldova, Serbia, Spania, SUA, Turcia, Ungaria, U.K., Ucraina şi România), precum şi cadre didactice universitare, studenţi şi fermieri cultivatori de floarea-soarelui.

Tehnologiile care ţin în frâu parazitul OrobancheClick pe poza pentru galerie!

O abordare complexă a lupoaiei prin 79 de referate ştiinţifice
Evenimentul a debutat la Facultatea de Biotehnologie a USAMV Bucureşti, unde au fost prezentate în plen 52 de referate ştiinţifice şi peste 27 de referate poster, care, prin conţinutul lor, au acoperit toate aspectele legate de parazitul Orobanche cumana Wallr - un dăunător extrem de periculos pentru cultura de floarea-soarelui. Lucrările au abordat inclusiv biologia, fiziologia, interacţiunea parazit-gazdă, statutul rasial, rezistenţa genetică, creşterea moleculară şi controlul chimic prin folosirea unui management integrat tolerant la erbicide.

Vizitarea Câmpului experimental Chişcani al SCDA Brăila
A doua etapă a simpozionului s-a derulat pe terenurile Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila şi în câmpurile de testare a soiurilor din comunele Amzacea şi Fântânele, judeţul Constanţa, ale societăţii First Grain - Amzacea.
Etapa de teren la unitatea de cercetare brăileană a vizat Câmpul experimental Chişcani, cuprinzând 39 hibrizi de floarea-soarelui cu rezistenţă genetică diferită la lupoaie.
Elementele tehnologice aplicate hibrizilor de floarea-soarelui testaţi au fost executate de staţiune, iar semănatul a fost realizat de cele 11 firme furnizoare de seminţe. Principalele lucrări agrofitotehnice au fost: prelucrarea solului prin arat la 25 cm, în data de 08.07.2017; pregătirea terenului prin discuit la 12 cm - 10.07.2017; controlul buruienilor prin erbicidare cu Roundup 3 l/ha - 01.09.2017); pregătirea patului germinativ (s-a prelucrat terenul cu combinatorul la 4-6 cm în zilele de 14.04.2018 şi 15.04.2018); semănatul (diferitelor soiuri) - 65.000 b.g./ha la 70 cm între rânduri.
Pentru întreţinerea culturii, s-a erbicidat în zilele de 16-17.04.2018 cu Wing-P, în doză de 3,5-4 l/ha, şi cu Frontier Forte, în doză de 0,8-1,2 l/ha (dozele variază în funcţie de toleranţa hibrizilor), iar în tratamentele pentru boli substanţele, dozele şi timpul de aplicare au fost diferite în funcţie de recomandările specialiştilor companiilor producătoare de genetică.
De asemenea, combaterea buruienilor pe vegetaţie s-a făcut manual şi s-au aplicat două udări a câte 500 mc/ha.

Analiza experienţelor din platformele Amzacea şi Fântânele
Ultima zi a fost dedicată analizării rezultatelor din două centre de testare. Experienţele au fost montate în loturile amenajate la Amzacea şi Fântânele, judeţul Constanţa, de către Dumitru Manole, proprietarul companiei First Grain, pentru a se vedea şi analiza diferenţele de producţie din partea de sud-est a regiunii, comparativ cu centrul Dobrogei şi nordul judeţului Constanţa.
„În cele două platforme tehnologice - Amzacea şi Fântânele - am avut 13 hibrizi de floare de la producătorii de sămânţă, cultivaţi pe suprafaţa de 5 ha. Au fost în cultură cinci hibrizi la care s-au aplicat în diverse fenofaze ale dezvoltării florii-soarelui o serie de factori tehnologici. În primul rând este vorba de noutăţi în privinţa combaterii lupoaiei. Mai întâi, pe fiecare hibrid s-a aplicat o erbicidare în fenofaza de 4-6 frunze cu imazamox (1,2 litri/hectar); a urmat o nouă aplicare cu imazamox în fenofaza de 6-8 frunze, după care am intervenit cu un fungicid nou de la compania Syngenta.
Într-un alt lot, produsul care încă nu a intrat în portofoliul comercial a fost aplicat în fenofaza de 4-6 frunze (1 litru la hectar), apoi într-o altă experienţă, l-am dat fracţionat: în fenofaza de 4-6 frunze - 0,5 l/ha, iar în 8 frunze, cealaltă jumătate - 0,5 l/ha.
Rezultatele au fost destul de promiţătoare. În fenofazele 4-6 frunze şi 8 frunze, prin aplicarea imazamoxului şi a celuilalt produs nu am avut lupoaie!”, ne-a declarat Dumitru Manole.
Fermierul constănţean a concluzionat că se poate controla lupoaia cu tehnologia Clearfield, dar parazitul mai poate fi combătut şi prin măsuri tehnologice preventive, cum ar fi decalarea semănatului sau respectarea rotaţiei culturilor.
În curând, va urma o altă întâlnire cu fermierii în centrele de testare, la momentul recoltării şi cântăririi producţiei.


CAUZELE RĂSPÂNDIRII CELUI MAI AGRESIV DĂUNĂTOR AL FLORII-SOARELUI
“Orobanche cumana Wallr (lupoaia) reprezintă un dăunător virulent al florii-soarelui, deosebit de dificil de controlat, parazit ce prezintă o evoluţie rapidă şi din ce în ce mai agresivă, care a ajuns la această dată la peste opt rase depistate (A, B, C, D, E, F, G, H). Printre cauzele care au favorizat răspândirea parazitului pot fi enumerate: introducerea în cultură a hibrizilor care nu au constituit în toate cazurile obiectul unei selecţii sistematice pentru asigurarea unei bune rezistenţe faţă de lupoaie; cultivarea pe areale întinse a unui număr restrâns de hibrizi, în unele cazuri a unui singur hibrid; migrarea unor rase ale parazitului; apariţia de noi rase din cauza recombinării şi acţiunii agenţilor mutageni naturali; nerespectarea unui asolament corespunzător, cât şi importul de seminţe din alte ţări.
Parazitul reduce drastic producţia de seminţe şi de ulei, pagubele fiind deosebite. În anumite situaţii pierderea de producţie poate ajunge la 100%, în funcţie de virulenţa populaţiilor şi raselor Orobanche cumana”, ne-a declarat Marcel Bularda, directorul SCDA Brăila.


ÎN CURÂND, O FILIALĂ A ISA LA CONSTANŢA
Simpozionul internaţional privind lupoaia la floarea-soarelui s-a finalizat şi cu o altă reuşită. Întrucât în Dobrogea sunt cultivate anual în jur de 200 mii hectare cu floarea-soarelui, ceea ce reprezintă 22-25 la sută la nivel de ţară, conducerea Asociaţiei Internaţionale a Florii Soarelui (ISA), în frunte cu preşedintele Vladimir Miclici, a fost de acord cu înfiinţarea unei filiale la Constanţa.
Primele trei ediţii ale simpozionului privind parazitul Orobanche cumana Wallr au avut loc în Turcia (2008), Republica Moldova (2011) şi Spania (2014).

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 15/220 (ediţia 1-14 septembrie 2018)

 

Vizualizat: 135 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?