Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tehnologie personalizată în funcţie de premergătoare, în ferma lui Cosmin Iancu

Publicat: 14 iulie 2021 - 20:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sistemul de lucrări ale solului a variat în funcţie de culturile premergătoare. Astfel, acolo unde premergătoare au fost culturile de rapiţă şi floarea soarelui, Cosmin Iancu a lucrat terenul cu un minimum tillage în toamnă, fără arătură, direct cu Tiger, grapă cu discuri şi semănat cu pregătire, adică trei treceri faţă de cinci câte făcea înainte, în arătură.

Design fără titlu (5)_b

Pe o suprafaţă mai mică, după porumb, s-a intervenit cu arătură. Masa mare de resturi vegetale a fost încorporată şi s-a fertilizat cu azot. “Porumbul are boli comune cu grâul, cum este fuzarioza, iar aratul este, în acest caz, o măsură agrotehnică necesară pentru a diminua infestarea cu fuzarioză”, explică tânărul fermier din Grădiştea.

cosmin iancu - rapita 2021_b

În România se practică, din păcate, o rotaţie prea scurtă în cazul rapiţei, cultură care necesită un timp de revenire mai mare. Este şi motivul pentru care trebuie să se intervină în timp util cu tratamente pentru Sclerotinia. “Am combătut Sclerotinia cu Pictor când au început să se scuture primele petale. În anii ploioşi, cum este acesta, la prima vijelie planta infestată cade la pământ iar infecţia se manifestă în timp ca o necrozare... Este cea mai păguboasă boală la rapiţă, cu până la 50 la sută pierdere în funcţie de gradul de infestare”, spune Cosmin Iancu.

Vezi ce tratamente și ce fertilizare a aplicat la grâu fermierul Cosmin Iancu (Click)

cosmin iancu - porumb_b

Cosmin Iancu administrează 1100 ha în Grădiştea, Ilfov. Tânărul fermier este responsabil de tot ce înseamnă tehnologia de cultură şi instrumentele prin care reuşeşte ca această tehnologie să fie pusă în practică, iar prin intermediul ideilor noi pe care le-a promovat a reuşit să crească profitabilitatea şi rentabilitatea afacerii de familie pe care o gestionează împreună cu tatăl şi bunicul său.

 Un articol de NICOLETA DRAGOMIR

 

 

Vizualizat: 2067 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?