Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tehnologia Robocrop

Publicat: 06 mai 2019 - 14:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul trecut am participat la simpozionul cu tema „Agricultura de precizie şi tehnologiile viitorului”, cu accent pe necesităţile actuale de lucru şi pentru schimbarea şi adaptarea profilului profesional al fermierului modern. 

În cadrul evenimentului, organizat de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila, mi-a atras atenţia un referat susţinut de inginerul Andrew Omelchenko, de la firma Agrilink Limited din Ucraina, despre agricultura de precizie şi tehnologia Robocrop.

Tehnologia Robocrop

În esenţă, tehnologia Robocrop se bazează pe ghidarea optică extrem de precisă a organelor de lucru "tip cultivaţie" sau "tip sprayer", folosind camere video speciale care vizualizează rândurile de plante, iar cu ajutorul computerului montat pe tractor, analizează imaginile, le compară cu grila de plantare prestabilită şi localizează poziţia exactă a plantelor pe rând.
În funcţie de aşezarea plantelor, calculatorul reglează continuu poziţia organelor active cu ajutorul unui sistem hidraulic lateral de acţionare. Precizia de lucru este de 5-8 mm. În acest mod pot fi prăşite sau erbicidate buruienile pe intervalele dintre rândurile de plante şi chiar cele situate între plante pe rând, când sistemul de imagistică Robocrop lucrează în două dimensiuni.

Performanţă măsurată în economia de timp
În cazul cultivatoarelor, agregatele de cultivaţie pot executa operaţiunea cu mare acurateţe, existând posibilitatea realizării chiar a prăşitului plantelor semănate în rânduri dese, respectiv a păioaselor. Aceste calităţi sunt apreciate foarte mult de producătorii care practică agricultura ecologică.
În cazul instalaţiilor de erbicidat, se pot aplica soluţii neselective pe intervalele dintre rânduri, concomitent cu aplicarea erbicidului selectiv şi a îngrăşămintelor pe rândul de plante. Totodată, există şi o variantă tehnică de erbicidare locală a tufelor şi smocurilor individuale de buruieni răzleţe. În fapt, tehnologia este funcţională şi se urmăreşte extinderea ei în producţia agricolă.
Potrivit cercetătorului Gheorghe Gabriel Valentin de la INMA Bucureşti, cercetările privind tehnologia de prăşit mecanizat pe rând au început pe plan mondial, din anul 2001, de către Garford Farm Machinery, sub denumirea Robocrop MK2.
Diferenţele dintre prăşitul între plante mecanizat şi cel manual este foarte mare. După un studiu de cercetare făcut pe salata verde, utilajul Robocrop MK2 a fost folosit pentru a rări cultura şi pentru a îndepărta buruienile. Operaţiunea a durat 8,4 ore pe hectar, comparativ cu acelaşi procedeu efectuat manual, care s-a finalizat după 23,2 ore/ha, iar densitatea de plante a fost de 62.000/ha, faţă de doar 56.000 pl/ha.


ECHIPAMENTUL INTELIGENT DE PRĂŞIT DEZVOLTAT DE INMA BUCUREŞTI
Un nucleu de specialişti ai INMA Bucureşti a dezvoltat un echipament destinat întreţinerii mecanice a culturilor agricole prin efectuarea operaţiei de prăşire între rândurile de plante şi între plante pe rând. Acesta este format din două componente principale: un echipament tehnic multifuncţional de întreţinere mecanică pe rând şi între plante a culturilor agricole şi un sistem inteligent de control.
Echipamentul inteligent de prăşit, montat în trei puncte în faţa tractorului, se deplasează în culturile de plante prăşitoare. Prin intermediul senzorilor luminoşi cu cameră inteligentă şi a sistemului de recunoaştere integrat în aceştia, implementul deosebeşte plantele prăşitoare de buruieni şi comandă acţionarea cuţitelor pe rândurile de plante. Pentru ghidarea tractorului se foloseşte un GPS agricol, iar corelarea poziţiei cuţitelor de lucru cu cea a senzorilor luminoşi se face prin intermediul unui senzor de viteză montat pe roata echipamentului.
Sistemul tehnic multifuncţional poate lucra în agregat cu tractoare de 45 CP, fiind purtat în faţa utilajului. Modelul experimental de echipament inteligent de prăşit este alcătuit dintr-un cadru pe care se montează două secţii de prăşit, două roţi de deplasare şi reglare a adâncimii de lucru, doi suporţi pentru camerele de captare a imaginilor şi un picior de parcare.


figurinaa119_b

Figură: modelul experimental de echipament inteligent de prăşit, ansamblu EIP-0 alcătuit dintr-un cadru (1) pe care se montează două secţii de prăşit (2), două roţi (3) de deplasare şi reglare a adâncimii de lucru, doi suporţi (4) pentru camerele de captare a imaginilor şi un picior de staţionare (5).

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/233 (ediţia 1-14 aprilie 2019)

Vizualizat: 96 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?