Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

TĂVĂLUGUL trebuie SĂ-ŞI RECÂŞTIGE LOCUL în FERMĂ

Publicat: 17 martie 2020 - 10:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Din experienţa fermierilor danezi: de ce în fiecare fermă din Danemarca se găseşte câte un tăvălug?

Am vizitat recent mai multe ferme din Danemarca şi am rămas surprins că, la danezi, TĂVĂLUGUL nu lipseşte din nicio fermă. Am discutat cu mai mulţi fermieri, încercând să-mi explic de ce la noi, cel puţin în ultima vreme, tăvălugul este aproape uitat, iar la ei este un utilaj folosit cu succes în situaţii variate, dar în special pentru conservarea apei în sol, deşi Danemarca se bucură de o cantitate anuală de apă din ploi aproape dublă faţă de România.

 Fig-1.MiniMax-XL-2_b

Fig. 1 Tăvălug neted

Tăvălugul nu este o maşină agricolă nouă, nici complicată şi a fost folosit destul de intens acum câteva decenii şi în România.
Conform Dicţionarului de mecanică agricolă (publicat de editura Ceres în 1972 sub coordonarea unor somităţi din domeniul mecanizarii agriculturii - prof. Toma Dragos, Marcel Segărceanu, Valentin Scripnic, ştefan Căproiu, Pavel Babiciu etc.), tăvălugul este „o unealtă agricolă care poate executa sfărâmarea bulgărilor de pamânt de pe un teren arat, semănat sau pregătit în vederea însămânţării, nivelarea suprafeţei terenului, distrugerea crustei, tasarea stratului superficial al solului sau a straturilor adânci de sol concomitent cu afânarea celor superficiale. Se mai utilizează şi pentru presarea îngrăşămintelor organice verzi sau a gunoiului de grajd înainte de încorporarea în sol”.
Cu scop similar, diferite utilaje cum ar fi grapele cu discuri, grapele rotative, combinatoarele sau scarificatoarele sunt dotate cu tăvălugi similari, dar şi cu tăvălugi cu bare plate sau tubulare, cu colţi, cu inele sau cu discuri de tasare din metal sau din cauciuc, iar unele pluguri lucrează în combinaţie cu tăvălugi cu inele mari cunoscute ca „packer” sau cu grape stelate.

 Fig.2-MiniMax-630x50CrsooC_b

Fig.2. Tăvălug cu inele Cross Combi

Tăvălugii sunt realizaţi dintr-unul sau mai mulţi cilindri cu suprafaţă netedă, profilată sau cu colţi sau din baterii de inele din diferite materiale, cu conturul exterior profilat, ascuţit, prevăzut cu nervuri sau cu pinteni etc. Cele mai cunoscute tipuri de tăvălugi sunt cei netezi sau inelari, Cross Combi, Croskill sau Cambridge, cu variaţiuni de forma obadei sau a braţelor. Pentru a asigura o greutate mare, suficientă pentru lucrarea de efectuat, în general se fabrică cu diametru mare, iar tăvălugii netezi şi se pot umple cu apă sau cu nisip, iar cei inelari se fabrică din fontă.

 Fig.-3-IMAG0301_b

Fig.3. Tăvălug cu inele Cambridge (diametru cca 50-65 cm)
Unii tăvălugi au în faţă bare de nivelare sau câmpuri de elemente elastice pentru spargerea bulgărilor şi pentru nivelarea terenului.

 Fig.-4-MaxiRoll_b

Fig. 4. Tăvălug Dal-Bo cu inele Cambridge cu elemente elastice de nivelare şi spargere a bolovanilor
După arătură, tăvălugul poate face spargerea bulgărilor, tasarea şi nivelarea terenului, fără „răscolirea” acestuia cu grapa cu discuri sau cu combinatorul, reţinând apa în sol. Nivelarea şi tasarea arăturii sunt operaţii foarte necesare dacă dorim să reducem evaporarea apei.

 Fig.-5-DSC_0004-red-Frontfl_b

Fig.5. Tăvălug cu inele Crosskill (frontal)

Principiul de lucru la tăvălugul Crosskill
Inelele Crosskill sunt montate pe ax în perechi, un inel cu diametrul cca 53 cm fix şi unul de cca 60 cm mobil, acesta având gaura cu diametrul mai mare, care îi permite când se roteşte o mişcare relativă faţă de inelul fix, ideală pentru autocurăţare.

Pregătirea patului germinativ
Tăvălugul cu inele Crosskill este o opţiune excelentă pentru pregătirea patului germinativ.
În majoritatea tipurilor de sol poate lucra perfect în combinaţie cu o baterie de elemente elastice “cracker board” cu poziţie reglabilă hidraulic, care are capacitatea de a crea un pat germinativ bun direct în arătură. Acest tăvălug poate lucra şi în spatele unui cultivator, lăsând un strat ferm dar afânat în nivelul superficial, în care se poate semăna, bulgării fiind cu uşurinţă distrusi şi solul nivelat.

Tasarea după semănat
În special la seminţele mici, dar şi la culturi de grâu, după semănat se face o trecere cu tăvălugul pentru a asigura tasarea solului şi contactul seminţelor cu solul, eliminarea pungilor de aer din sol şi intreruperea capilarelor prin care se poate pierde apa. În acest fel se poate creşte gardul de germinare a seminţelor, iar răsărirea este mai uniformă. Se ştie că uniformitatea răsăririi este esenţială pentru dezvoltarea uniformă a plantelor, nu se ajunge în situaţia ca plantele răsărite să le umbrească pe cele care răsăr mai târziu, toate plantele se dezvoltă aproximativ în acelaşi ritm şi timp, evitându-se diferenţele de perioadă de coacere.
Tăvălugirea la plante prăşitoare are de asemenea o mare importanţă, deoarece se tasează toată suprafaţa terenului şi se reduce spaţiul de evaporare a apei. Dacă terenul rămâne afânat, se usucă foarte repede. În plus, dacă după semănat vine o ploaie, pe urmele roţilor de tasare ale secţiilor de semănat se poate creea o crustă rezistentă, care face dificilă răsărirea plantelor. Dacă se face tăvălugirea, aceasta nu mai apare, iar dacă se face o tăvălugire după ploaie se poate sparge crusta formată.

Tăvălugirea culturilor descălţate
O alta aplicaţie este în cazul „descălţării” culturii la iesirea din iarnă, când, datorită alternanţei între îngheţ şi dezgheţ, o parte din rădăcini sau nodul de înfrăţire pot rămâne neacoperite cu sol. Acestea pot fi prevenite cu o tăvălugire cu tăvălug neted când solul este zvântat. Pentru a evita deteriorarea plantelor se recomandă tăvălugirea la un unghi de cca 30o faţă de direcţia de semănat.

 Fig.-6-Maxiroll-Greenline_b

Fig. 6. Tăvălug neted pentru tasarea unei culturi „descălţate”

Supraînsămânţarea pajiştilor sau semănarea de culturi verzi
Pentru însămânţarea culturilor verzi sau supraînsămânţarea pajiştilor, pe tăvălug se poate monta un echipament de semănat cu distribuţie pneumatică care împraştie seminţe de ierburi pe toată lăţimea tăvălugului în spatele barei sau a elementelor elastice de nivelare şi spargerea bolovanilor în faţa bateriilor de inele de tasare care le acopera şi le preseaza în sol.

tavalug-insamantare_b

Fig. 7 Tăvălug echipat cu sistem de însămânțare

Tocarea resturilor vegetale
Cu precădere în ultima perioadă, domeniul de utilizare a tăvălugilor a fost extins şi pentru tocarea resturilor vegetale. În funcţie de lăţimea de lucru, aceştia sunt formaţi din unul sau mai multe rulouri cilindrice cu diametru mare, care au pe generatoare mai multe lame de tăiere care taie şi toacă resturile vegetale. Se folosesc în special la tocarea culturilor verzi sau a tulpinilor de floarea soarelui, rapiţă etc. Pentru creşterea greutăţii şi agresivităţii se pot umple cu apă. Pentru creşterea eficienţei unele modele sunt prevăzute cu baterii de discuri riflate în faţa tăvălugilor, care toacă resturile vegetale aşezate pe sol perpendicular pe direcţia de înaintare.

 Fig.-8-Dalboklein-Okt.-2012_b

Fig.8. Tocătoarea de resturi vegetale Dal-Bo Maxicut (3 ...9,2 m)
Aceşti tăvălugi pentru tocarea resturilor vegetale au avantajul unei viteze ridicate de lucru, productivităţi mari şi consumuri reduse de combustibil în comparaţie cu tocătoarele clasice acţionate de la priza de putere. În plus, mobilizează stratul superficial al solului şi fac o uşoară amestecare a resturilor vegetale cu sol, creînd un start de mulci care stimulează germinarea seminţelor de buruieni şi protejează solul împotriva eroziunii şi reduce evaporarea apei din sol.

 Fig.-9-Kleegras1_b

Fig.9. Aspectul lucrării cu tocătoarea de resturi vegetale Dal-Bo Maxicut 6,3
În cazul când se cuplează în faţa tractorului, se poate lucra în combinaţie cu o grapă cu discuri ataşată în spatele tractorului.
Deşi sunt lucruri cunoscute, iată cât este de uşor să pierdem din vedere o serie de avantaje ale unor operaţii care, având în vedere viteza şi lăţimea mare de lucru, se pot executa cu productivitate mare şi cu consumuri reduse de combustibil, dar cu efecte pozitive asupra dezvoltării plantelor şi asupra recoltelor.
Pentru înţelegerea diferenţelor constructive între diferite tipuri de tăvălugi am exemplificat cu fotografii ale unor utilaje fabricate de fima daneză Dal-Bo, care este unul din liderii mondiali cu tradiţie în construirea tăvălugilor, însă sunt mulţi producători de astfel de utilaje şi pot exista variaţii de dimensiuni şi soluţii constructive.

Florian Neacşu
NHR Agropartners

Vizualizat: 1248 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?