Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

TANYMECUS - mai periculos ca oricând

Publicat: 04 mai 2020 - 09:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii noştri, și așa împovărați de problemele cotidiene, au o grijă în plus: e secetă cumplită. Iar în aceste condiţii, rățișoara porumbului devine şi mai activă.

 

În multe zone din sud-estul ţării n-a mai plouat de opt luni de zile. E secetă cum n-a mai fost demult. Fermierii au încercat să se adapteze situaţiei, semănând floarea-soarelui foarte devreme, unii chiar de la sfârșit de februarie. S-au bazat pe temperaturile ridicate din ianuarie și mai ales februarie. Dar au fost şi convinşi că iarna nu mai revine. Numai că iarna a revenit în forță, între 23 și 25 martie, în special în centrul și sud-vestul țării, unde s-au înregistrat minime sub 0oC și strat însemnat de zăpadă.

Foto 1: Parcelă cu porumb compromisă în urma atacului rățișoarei porumbuluiClick pe poza pentru galerie!

Floarea semănată devreme - un risc prea mare

Înainte de acest episod de iarnă, în dimineața zilelor de 16 și 17 martie, s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute, inclusiv în sudul și sud-estul țării, critice pentru floarea-soarelui semănată extratimpuriu, care a apucat să răsară. Semănatul florii-soarelui și al porumbului foarte devreme nu este o rețetă universală a succesului, ci mai degrabă o mare loterie.

Cine a tras lozul câștigător și nu a avut parte de temperaturi așa scăzute, poate realiza sporuri de producție, dar acest lucru nu se întâmplă în toate zonele unde s-a realizat semănatul timpuriu sau extratimpuriu. De asemenea, semănatul timpuriu nu previne întotdeauna atacul dăunătorilor, mai ales în contextul actualelor abateri climatice. Într-o experiență realizată la INCDA Fundulea acum câțiva ani, am constatat că nu există diferențe semnificative între atacul adulților de Tanymecus la porumbul semănat timpuriu și cel semănat în epoca normală.

Adaptabilitate ridicată la schimbările bruşte ale vremii

A urmat o răcire accentuată a vremii, mai ales între 31 martie și 2 aprilie, cu episoade de iarnă în jumătatea nordică a țării. Insectele au apărut la suprafața solului încă din ultima decadă a lunii februarie, fiind în căutarea hranei.

Atunci când ziua sunt peste 20oC, insectele sunt foarte active, în căutare de hrană. Dacă sunt ploi, nebulozitate accentuată, temperaturi reduse, ele se ascund sub bulgării de pământ sau în crăpăturile solului, până la 15 cm adâncime. Dacă vremea se încălzește brusc, așa cum am fost obișnuiți în ultimele primăveri, insectele își reiau activitatea la fel de brusc, atacând plantele de porumb sau de floarea-soarelui abia răsărite sau aflate în primele faze de vegetație (până în patru frunze). Deci, în cazul variațiilor mari de temperatură, rățișoara porumbului are un mare avantaj în fața plantelor de cultură.

Foto 2: Plantă de porumb distrusă de rățișoarei porumbului_b

Cum mai întoarcem culturile dacă vor fi compromise?

Anul acesta nu s-a mai acordat derogare decât pentru tratamentul semințelor de porumb. La floarea-soarelui nu există nici un produs omologat pentru tratamentul semințelor în vederea combaterii acestui dăunător. Marea problemă, mai ales în această primăvară, este faptul că dacă vom avea un atac ridicat de Tanymecus la floarea-soarelui, iar insectele vor compromite cultura, fermierii s-ar putea să nu aibă ce să semene din nou, ca urmare a dificultăţilor la aprovizionarea cu inputuri, pe fondul pandemiei de CoVid-19.

Singurele mijloace pe care le au la dispoziție cultivatorii de floarea-soarelui pentru a-și proteja tinerele plăntuțe de atacul rățișoarei porumbului ar fi tratamentele în vegetație, dar și în acest caz este o foarte mare loterie, acestea nefiind foarte eficace în cazul unui atac ridicat.
Referitor la porumb, folosiți la semănat numai sămânță tratată cu substanțele active pentru care s-a acordat derogare.

Foto 3: Adult de Tanymecus ascuns printre crăpăturile solului_b


PROTEJAŢI-VĂ, DAR NU NEGLIJAŢI CULTURILE!

Respectați toate recomandările autorităților pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, pentru a nu avea, Doamne Ferește!, vreun angajat de la fermă infectat, fapt care ar putea duce la autoizolarea tuturor contactelor acestuia și, mai grav, imposibilitatea continuării activității agricole din ferma afectată, inclusiv combaterea dăunătorilor.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Vizualizat: 1312 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?