Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tânăr fermier: CULTURILE de primăvară sunt SIGURE şi PROFITABILE

Publicat: 08 septembrie 2017 - 16:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Teofil Dascălu, administratorul grupului de firme Frizon, s-a apucat de agricultură în urmă cu şapte ani, fiind prima generaţie de fermieri din familia sa. 

Are alături încă cinci asociaţi şi o echipă de 25 de angajaţi permanenţi, cu o medie de vârstă de 35 de ani.

Acesta are gândirea bazată pe eficienţă economică, dincolo de cea a unui inginer agronom. „Cultivăm în special culturi de primăvară. În toamna lui 2015 am avut şi grâu, şi orz şi după recolta din 2016 am decis să mergem mai mult pe culturi de primăvară, având în vedere randamentul economic ridicat la acestea. Profitul net la hectar per total fermă a fost de 110 euro. Cu grâul şi orzul, la producţii de 6,5 tone, ieşim pe pierdere. La tehnologia pe care o aplicăm, nu ne permite să ajungem pe zero. Am ales numai culturi de primăvară pentru că aşa ne putem focaliza pe un număr mai mic de lucrări. Iar într-un model de business trebuie să fii specializat în ceea ce faci”, ne-a declarat tânărul fermier.

Pentru a ne convinge, ne-a prezentat inclusiv calculele economice privind rentabilitatea fiecărei culturi în parte. La porumb, anul trecut, costurile directe au fost de 877 euro, din care 241 euro numai cu îngrăşămintele. Reparaţiile şi închirierea utilajelor au costat 114 euro/ha, costul cu dobânda la împrumuturile făcute a fost de 118 euro/ha, iar uscarea şi condiţionarea seminţelor, 55 euro/ha. Arenda ajunge la 125 de euro/ha. „Cu amortizare, salarii şi management, costul total la porumbul din 2016 a ajuns la 1.197 euro/ha. Producţia medie a fost de 8,6 tone/ha. Şi am avut un profit net de 96 euro/ha. La soia, pierderea a fost de 129 euro/ha, iar la grâu şi la orz de 140 euro pe unitatea de suprafaţă. Din punct de vedere tehnic este ok să faci o rotaţie a culturilor, dar din punct de vedere economic şi al dezvoltării afacerilor nu este sănătos. Acum profitul net este de 270.000 euro”, a explicat Teofil Dascălu. (…)

colaj teofil_b

Parcul de utilaje nu este foarte mare: cinci tractoare John Deere de 240 CP, unul de 160 CP şi un tractor Versatile de 550 CP, o autopropulsată Challenger şi o combină New Holland. În primăvară le-a sosit şi semănătoarea Maschio Gaspardo Maximetro pe 24 de rânduri, care lucrează acum în agregat cu tractorul Versatile.
Numărul trecerilor la prelucrarea solului este redus. Intră în teren imediat după recoltat, în spatele combinei: fertilizează, scarifică, discuie, apoi seamănă.
Însă investiţiile majore nu s-au făcut în utilaje, ci în sistemele de precizie şi de monitorizare a culturilor. Frizon Group este familiarizată cu sistemele de ghidare prin satelit Connected Farm de la Trimble şi cu sistemul de monitorizare a culturilor GeoScan.
Pentru că au mereu idei noi şi vor să-şi îmbunătăţească performanţele, asociaţii Frizon Group au reuşit să reducă cu 15% cheltuielile de producţie doar din utilizarea sistemelor de precizie.

Pe larg despre agrotehnologia viitorului utilizată în exploataţia Frizon Group, în revista Ferma, ediţia 1-14 septembrie 2017!

Vizualizat: 5047 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?