Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SUSPICIUNE… REZONABILĂ! Un patogen nou în culturile de grâu a intrat în România?!

Publicat: 24 mai 2022 - 11:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu prilejul unui workshop cu tema ”Managementul bolilor din culturile de cereale în contextul modificărilor climatice”, organizat în data de 19 mai 2022 de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin, în colaborare cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti", a fost expus un nou tablou simptomatic prezent în culturile de grâu din zona Banatului, diferit de cel al patogenilor cunoscuţi.

“Elementul surpriză al evenimentului a fost suspiciunea existenţei unui agent patogen care nu a fost raportat până acum la grâu în România. Primele analize arată că este vorba despre fungul Sclerotium rolfsii, care atacă sistemul radicular al plantelor de grâu, urcă în coroana radiculară şi continuă apoi în tulpină. Patogenul poate distruge plantele, dacă se instalează devreme în sezonul de vegetaţie.

Din păcate, există în judeţul Timiş culturi cu astfel de simptome ce nu pot fi atribuite nici Rhizoctoniei, nici lui Gaumannomyces, nici Pseudocerecosporellei şi nici lui Fusarium sp.”,  au susţinut cercetătorii SCDA Lovrin. 

Investigările continuă, iar dacă suspiciunea se va adeveri în urma analizelor, primii care vor afla vor fi cultivatorii.

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1380 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?