Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Suplimentarea nutrienților cu ajutorul fertilizanților foliari

Publicat: 23 mai 2016 - 12:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Deficiențele de nutrienți sunt frecvente în agricultura modernă, cu randament ridicat. Într-un studiu desfășurat în Yara Megalab privind deficiența de nutrienți la cereale, la 80% dintre eșantioane s-a constatat deficiența unui nutrient, iar la două treimi dintre acestea o deficiență adițională de încă doi sau mai mulți nutrienți.

Click pe poza pentru galerie!

Fertilizanții foliari Yara reprezintă un mod rapid și eficient de a suplimenta și echilibra aportul de nutrienți pentru culturi. Portofoliul de îngrășăminte foliare al Yara include o gamă largă de produse pentru numeroase culturi și diferite nevoi. 

 

Cum asigurăm eficiența fertilizanților foliari

Aportul de nutrienți poate fi influențat de numeroși factori, printre care: umezeala solului, răceala solului sau o fertilitate inerentă mică a solului. Dezechilibrele nutrienților din sol și deficiențele individuale ale nutrienților sunt frecvente la solurile recent recuperate. De asemenea, utilizarea unilaterală a îngrășămintelor pe bază de azot duce, inevitabil, la epuizarea rezervelor de nutrienți din sol și exploatarea solului.

Fertilizanții foliari sunt folosiți de obicei atunci când simptomele deficiențelor au apărut deja. Cu toate acestea, anterior apariției simptomelor, cultura suferă de așa-numita "foame ascunsă" și astfel se pierde o parte a recoltei iar calitatea recoltei va avea și ea de suferit. Dacă vă așteptați la un randament bun, este adesea benefică utilizarea unui fertilizant foliar complex (specific culturii) pentru a asigura o recoltă la potențialul maxim al culturii. 

Fertilizarea foliară reprezintă o provocare, pentru că frunzele nu sunt concepute pentru absorbția de nutrienți prin suprafața lor. Nutrienții cu aplicare foliară pătrund în interiorul frunzei prin stomate și direct prin cuticulele de pe suprafața frunzei. Odată pătrunși în mezofilul frunzei se comportă la fel ca nutrienții asimilați prin sistemul rădăcinii.

Dintre toți factorii abiotici, eficiența fertilizanților foliari este influențată în special de umiditatea și temperatura aerului. Momentul cel mai eficient al aplicării este la o umiditate relativă a aerului între 70–90% și temperatura sub 25oC. În aceste condiții, stomatele frunzelor plantei sunt deschise și în cuticulă se formează fracții micuțe încărcate electric. Umiditatea aerului reglementează, de asemenea, atașarea nutrientului de suprafața frunzei. În condiții uscate, soluția se evaporează de pe frunză, iar în condiții de umiditate prea ridicată nutrienții pot fi spălați în sol.

 

Gama de fertilizanți foliari Yara

Fertilizanții foliari pot fi împărțiți în general în lichide tipice, suspensii și pudre solubile în apă. Acestea pot conține un singur nutrient, o selecție de nutrienți sau un set complet de nutrienți esențiali pentru cultură. Suspensiile conțin microparticule fine de nutrienți care plutesc în suspensie. Când acestea sunt amestecate cu apă se dizolvă complet, formând o soluție lăptoasă. Fertilizanții foliari YaraVita conțin formulări care le intensifică eficacitatea.

Beneficiul fertilizanților foliari sub formă de suspensie este rata lor mică de aplicare, de cele mai multe ori doar 1-3 l/ha. Un litru de suspensie concentrată poate conține peste jumătate de kilogram de nutrienți puri, disponibili culturilor. Efectul de durată este rezultatul pătrunderii treptate a particulelor de nutrienți în frunză, în funcție de dimensiunea particulelor. 

Produsele Kristalon și Folicare sunt pudre compuse care conțin toți nutrienții de care are nevoie cultura, cu excepția calciului. Produsul cel mai adecvat este ales pe baza stadiului de dezvoltare a culturii. De exemplu, Kristalon Yellow (13-40-13) este cel mai potrivit pentru susținerea creșterii la declanșarea creșterii, când aportul de fosfor din sol nu este întotdeauna suficient.

YaraVita Rexolins sunt pudre solubile în apă care conțin un singur micronutrient chelatat sau un set complet de micronutrienți.

Gama de produse YaraVita conține fertilizanți sub formă de lichide tipice, pudre solubile în apă și suspensii. Gama de produse include atât produse cu un singur nutrient cât și numeroase mixturi de nutrienți specifice unei culturi. Produsele specifice culturilor ale YaraVita sunt produse în conformitate cu conceptul "nutrient cheie". Nutrienții cheie au o influență peste medie asupra performanței culturii. Bazându-se pe propriile cercetării și dezvoltări, Yara a lansat mai multe produse care corespund necesarului de nutrienți cheie ale unei specii sau unei familii vegetale. Exemple sunt YaraVita Brassitrel pentru culturile uleioase și YaraVita Gramitrel pentru culturile de cereale. Produsele YaraVita se combină bine cu majoritatea produselor agrochimice. Compatibilitatea poate fi verificată chiar pe pagina Yara, tankmix.com. Produsele YaraVita au o rezistență bună la spălare, se distribuie uniform pe suprafața frunzei și conțin formulări care intensifică pătrunderea nutrienților în frunză. 

 

Rezultatele studiilor în Europa de Est

Yara își testează produsele și soluțiile în întreaga regiune a Europei de Est, precum și în Rusia, Ucraina, Kazahstan și regiunea Caucazului. Studiile includ atât lucrări științifice, cât și demonstrații ale fermierilor. Obiectivul este de a genera informații de bază legate de performanța produsului și de a susține dezvoltarea soluțiilor locale Yara. Astfel de activități sunt desfășurate și în punctele proprii de cercetare ale Yara din Germania, Norvegia și Finlanda. 

Randamentele obținute în studiile legate de grâul de toamnă, rapița de toamnă (WOSR) și floarea soarelui sunt prezentate în Graficele 1 și 2. Studiile au fost efectuate în centrul Ucrainei în 2014 și 2015 de Deutsche Saatveredelung (DSV) și BASF. 

Rezultatele arată că aplicarea foliară a fertilizanților YaraVita a îmbunătățit randamentul acestor culturi cu 10,7-13,9% comparativ cu culturile fără aplicare foliară (Graficul 1). În Graficul 2 indicele randamentului investițiilor (RI) descrie beneficiile economice ale tratamentului foliar. Indicele RI prezintă randamentul probabil după investiția făcută. De exemplu, o investiție de 10 USD în fertilizantul YaraVita Gramitrel aplicat la grâul de toamnă aduce fermierului un randament de 59 USD (RI 5,9). Calculele sunt bazate pe prețul la poarta exploatației al produselor în decembrie 2015, în Ucraina.  

 

Tapio LAHTI, Dr. Sc.                                                                  

Agronom șef, Yara Europa de Est

 

Titlu grafic 1: EFECTUL YARAVITA GRAMITREL ȘI BRASSITREL ASUPRA RANDAMENTULUI 

Titlu grafic 2: RANDAMENTUL INVESTIȚIEI (RI), PREȚUL LA POARTA EXPLOATAȚIEI

Decembrie 2015

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.9(170) 15 - 31 mai 2016

Vizualizat: 765 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?