Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SU Ellen, orzul de 13 tone la hectar!

Publicat: 18 iulie 2022 - 12:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Saaten Union le-a prezentat fermierilor, pe platforma de la Drajna, județul Călărași, hibrizi și soiuri consacrate din portofoliul companiei, cât și genetică nouă pentru culturile de toamnă.

Foto 1 Saaten Union_b

Fermierii prezenți la ”Ziua porților deschise ale câmpului”, pe 19 și 20 mai 2022, au putut face și un calcul al tehnologiei utilizate pentru rapiță, grâu, orz, orzoaică, triticale, secară, mazăre și culturi verzi. ”Aplicăm o tehnologie minimă spre medie, fără cheltuieli foarte mari. Ne punem în pielea fermierilor și vrem ca aceștia să aibă o producție ridicată cu costuri cât mai mici”, a explicat Mihai Mirițescu, director comercial Saaten Union.

Anul acesta au fost probleme cauzate de secetă și de șocul termic, un atac masiv de afide și de Tanymecus și la grâu, și orz, fiind necesare tratamente combinate cu produse sistemice și de contact.


DENSITATEA OPTIMĂ LA SEMĂNATUL ORZULUI


Dintre densitățile de semănat testate la orz - 320/360/390 boabe germinabile/mp, varianta cea mai economică și productivă recomandată fermierilor este de 360 boabe germinabile/mp, cca. 160-170 kg sămânță/ha, cu peste 800 de spice recoltabile/mp (888 spice/mp pentru soiul SU Ellen).

Soiurile de orz Saaten Union au capacitate mare de înfrățire - peste 5-6 frați la fiecare plantă, 5-6 spice de aceeași înălțime pe fiecare plantă și coacere uniformă. Producția de orz estimată la Drajna este de peste 9 tone/ha.

 

SOIURI DE GRÂU CU PRODUCȚII MARI


Marius Crețu, director comercial Saaten Union, a prezentat soiurile de grâu:

• Tika Taka, un soi de grâu nearistat, semitimpuriu, are spice ce depășesc 10 cm la maturitate, o normă de semănat de 200 kg/ha și poate da peste 11 tone/ha. Are protecție foarte bună împotriva bolilor foliare, fuzariozei, ruginilor și făinării. Este foarte căutat în sudul țării. Este recomandat și în Transilvania, Banat și chiar Crișana.

• Aspekt este fratele mai mic al soiului Joker, cel mai vândut soi de grâu Saaten Union, și poate depăși 13 tone/ha.

 SU Ellen, orzul de 13 tone la hectar!_b


NOUTĂȚI LA RAPIȚĂ

 

Saaten Union oferă, în 2022, un nou hibrid de rapiță: Jurek, semitimpuriu, cu rezistență la Phoma (Rlm7) și la TuYV (Turnip Yellow Virus), precum șitoleranță la Verticillium și, ca noutate, la Sclerotinia. Se recomandă, totuși, aplicarea unui fungicid, preventiv, în perioada înfloritului.

 

INFECTAREA CU TuYV


Vectorul principal de transmitere a TuYV sunt afidele, ce atacă plantele din toamnă, continuând și în primăvară. Insecticidele elimină afidele, dar plantele vor rămâne infectate cu virus. O repopulare cu afide poate duce la infectarea și a plantelor sănătoase, a explicat Alina Petrea, director marketing Saaten Union.

 SU Ellen, orzul de 13 tone la hectar! 2_b


PRODUCȚII RECORD ÎN ROMÂNIA


Ionuț Bărbulescu, product manager floarea-soarelui și porumb Saaten Union: ”SU Ellen, cel mai căutat soi de orz din România, a dat, în 2021, o producție de 13 tone/ha în județul Constanța și 12,5 t/ha în județul Tulcea. Este soiul de orz cu cea mai mare toleranță la cădere”. 

 

un articol de

VIOLETA MÂȚ

Vizualizat: 3828 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?