Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Studii pedologice subfinaţate, la Galaţi

Publicat: 22 iunie 2012 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În judeţul Galaţi, studiile pedologice şi agrochimice s-au finalizat numai pe jumătate din program, din cauza subfinanţării

Click pe poza pentru galerie!

Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice (OJSPA) Galaţi, ca organ tehnic al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, efectuează studii de specialitate în zona unităţilor administrativ-teritoriale, pentru „realizarea şi reactualizarea Sistemului naţional şi judeţean de monitorizare sol-teren pentru agricultură”.

Oficiul constituie documentaţia de bază pentru stabilirea măsurilor de protecţie, ameliorare şi de folosire raţională a solurilor în scopul sporirii producţiei vegetale.

„Efectuăm studii pedologice într-un program de monitorizare a solului pe teritorii comunale, valabile pe o perioadă de 10-12 ani. Noi stabilim tipurile de sol, facem încadrările în clasele de calitate, clasa de pretabilitate şi factorii care conduc la deprecierea calităţii solurilor, adică eroziuni, alunecări, salinizări ale solurilor, acidifieri.

Toate acestea se înregistrează prin studii pedologice. Facem şi studii agrochimice prin care determinăm indicii de aprovizionare a solurilor, după care întocmim planurile de fertilizare a culturilor, estimăm producţia pe care fermierul ar putea s-o obţină”, ne-a declarat Maria Muraru (foto), directorul OJSPA Galaţi.

 

Două comune din patru au studiile finalizate

În cursul anului 2011, s-au programat a fi efectuate studii pedologice şi agrochimice în faza de birou pentru suprafaţa de 22.969 ha în perimetrul a patru unităţi administrativ-teritoriale, şi anume: Bereşti - Meria, Folteşti, Măstăcani şi Oancea. Dintre acestea numai primele două comune, în suprafaţă de 13.703 ha, au beneficiat de activitatea specialiştilor de la OJSPA Galaţi.

De asemenea, pentru faza de teren, au fost planificate a se efectua studii pedologice şi agrochimice pentru o suprafaţă de 30.515 ha pe teritoriile comunale: Măstăcani, Oancea, Frumuşita, Munteni. Şi aici lucrurile s-au poticnit la aproape jumătate din programul stabilit, realizându-se studii doar pe două teritorii - Oancea şi Frumuşiţa - cu suprafaţa de 13.681 ha.

La capitolul venituri, au fost propuse a se realiza 920.000 lei, dar s-au obţinut numai 454.649 lei, cauza principală fiind lipsa fondurilor pentru efectuarea studiilor pedologice şi agrochimice pe teritoriile comunale.

În aceste context, şi efortul investiţional a fost diminuat, dintr-un program de investiţii ce a însumat 200 mii lei s-au achiziţionat doar o etuvă şi un spectofotometru UV-VIS, pentru determinarea fosforului şi a nitraţilor, care, în final, au costat 43.522 lei.

 

Calitatea solului a scăzut cu o clasă

Nerealizarea studiilor pedologice propuse a fost cauzată, în principal, de subfinanţarea domeniului de către MADR. „În anii de după Revoluţie, în judeţul Galaţi, clasa de calitate a solului a scăzut. Din cauza desfiinţării plantaţiilor viticole, care erau amplasate pe versanţi terasaţi, a renunţării la efectuarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare (perdele de protecţie), a nerespectării Codului de bune practici agricole (se ară deal-vale), suprafeţele de teren afectate de eroziune au crescut”, a precizat şeful instituţiei.

 

O probă de sol/4 ha costă 70 lei

Din spusele directorului OJSPA Galaţi, aflăm că, în general, marile exploataţii, o parte din fermierii care au studii în domeniu şi proprietarii de terenuri îşi fac şi o verificare a conţinutului în elemente fertilizante al solului.

Procedural, în medie, se prevalează câte o probă la o suprafaţă de 4 ha, din care se determină toate elementele pe care le conţine solul: azot, fosfor, potasiu, reacţie. Proba costă 70 lei.

Specialiştii Oficiului au finalizat, anul trecut, studii agrochimice pentru suprafaţa de 220 ha pentru stabilirea necesarului de îngrăşăminte chimice. De asemenea, în vederea scoaterii din circuitul agricol s-au făcut studii pedologice de încadrare în clasa de calitate pe suprafaţa de 54,34 ha la 231 de persoane juridice şi fizice.


Înfiinţarea culturii viţei-de-vie cere studii pedologice

În anul 2011, s-au finalizat o serie de studii pedologice speciale pentru înfiinţarea de plantaţii viticole pentru suprafaţa de 556,21 ha, constând în: recoltarea şi analizarea probelor de sol, încadrarea în clasa de pretabilitate, precum şi stabilirea necesarului de îngrăşăminte organice şi chimice pentru înfiinţarea culturii de viţă-de-vie.

 

Studiu de caz

Împreună cu Maria Muraru, directorul OJSPA Galaţi, am identificat câteva dintre practicile cele mai des întâlnite care nu au de-a face cu normele agrotehnice. Între acestea, se detaşează abuzul în ceea ce priveşte fertilizarea terenurilor cu îngrăşăminte organice fără să se facă pauză, folosirea de substanţe chimice în exces, fără să ţină cont de necesarul de apă, ceea ce cauzează dezechilibre fiziologice în modul de hrănire a plantelor.

În multe comune ale judeţului, apa potabilă are un conţinut ridicat de poluanţi, în special nitraţi, pentru că de-a lungul timpului s-a fertilizat atât de mult, încât s-au spălat solurile, iar în apele freatice au ajuns cantităţi însemnate de chimicale. Mai grav este faptul că acolo unde s-a utilizat apă în exces pentru irigarea plantelor de cultură, pe suprafeţe mici, a apărut fenomenul de salinizare, chiar în interiorul solariilor.

În general, legumicultorii mai solicită câte o analiză atunci când au probleme, iar după ce distrug terenul, vin să caute soluţii de refacere.

Şi apoi, trebuie spus că la începutul anilor 90’, s-au folosit pesticide neomologate, aduse de aiurea sub formă de donaţii sau ajutoare, terenurile cultivate devenind, astfel, poligoane de încercare pentru produsele chimice ale străinilor.

Vizualizat: 1068 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?