Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Structuri furajere în sistem "cover crops", semănate toamna

Publicat: 24 septembrie 2009 - 19:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Sistemul "cover crops" reprezintă un mod de cultivare continuă a terenului agricol, astfel încât suprafaţa supusă cultivării să fie acoperită cu vegetaţie pe tot parcursul anului agricol, nu doar vara şi toamna.

Click pe poza pentru galerie!

Majoritatea crescătorilor de animale obişnuiesc, de ani de zile, să valorifice terenul numai între cele două anotimpuri, vară-toamnă, astfel că mai mult de jumătate de an (6-8 luni), suprafeţe mari de teren sunt lipsite de vegetaţie. Ori sistemul "cover crops" poate fi aplicat preponderent în fermele de creştere a animalelor, din zona de câmpie şi de deal, asigurând, pe acelaşi teren, producţii cel puţin duble faţă de sistemul clasic.

Pentru realizarea eficientă a acestui sistem, fermierul trebuie să aibă în vedere:

• alegerea culturilor din rotaţie, care să permită o acoperire continuă a terenului, pe întreg anul agricol;
• stabilirea unei tehnologii speciale de cultivare şi recoltare, astfel încât perioada de timp dintre cele două culturi să fie cât mai mică.


Sistemul de cultivare "cover crops" a plantelor furajere de toamnă are următoarele particularităţi:

• extindere de aplicare mai mare, atât în zonele de câmpie, cât şi în cele de deal;
• structura culturilor furajere se încadrează mai bine în perioadele de vegetaţie specifice;
• productivitatea şi profitabilitatea sunt mai ridicate faţă de structurile furajere “cover crops” cu semănatul de primăvară.


Tipuri de structuri furajere "cover crops"

Principalele tipuri de structuri furajere "cover crops", cu semănat în sezonul de toamnă, au fost notate în tabele cu literele A, B şi C.

Structura furajeră "cover crops" de tip A cuprinde borceagul de toamnă semănat la începutul lunii septembrie, succedată, în anul următor, de două culturi: porumb siloz (sau porumb masă verde, sorg, iarbă de Sudan, mei) şi de raigrasul aristat. După recoltarea porumbului se poate semăna, din nou, borceagul de toamnă, în condiţiile în care porumbul nu a fost tratat cu erbicide triazinice şi se recoltează cel mai târziu la începutul lunii septembrie.


Tabela tip A ccClick pe poza pentru galerie!


Structura furajeră "cover crops" de tip B cuprinde semănatul raigrasului aristat la începutul toamnei (în cultură pură sau în amestec cu trifoiul roşu sau cu trifoiul alexandrin), menţinându-se în cultură până în toamna anului următor, când se seamănă borceagul de toamnă. Acest amestec, dintre raigras aristat şi trifoi roşu sau trifoi alexandrin, produce un număr mare de recolte (4-6).Tabela tip B ccClick pe poza pentru galerie!

Structura furajeră "cover crops" de tip C se poate aplica în condiţii de irigare sau în zonele cu primăveri mai ploioase. Acest sistem constă în semănatul raigrasului aristat toamna şi realizarea în anul următor (până la începutul lunii mai) a una-două recolte de masă verde, după care se seamănă porumb siloz (sau porumb masă verde, sorg, iarbă de Sudan, mei).


Tabela tip C ccClick pe poza pentru galerie!


Articol publicat în revista Ferma nr. 10 (65) - octombrie 2008.
Vizualizat: 756 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?