BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Stratul de mulci - aurul de la suprafața solului

Publicat: 27 ianuarie 2021 - 13:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tehnica mulcirii solului îți oferă multiple beneficii. Ferma te învață cum să faci o mulcire ca la carte pentru a obține producții sporite cu eforturi și costuri minime. 

Mulcirea solului se realizează, de regulă, concomitent cu recoltarea, deoarece combinele moderne sunt prevăzute cu aparate de tocat și cu ventilatoare care împrăștie uniform tocătura pe suprafața recoltată. Cu cât sunt mai bine mărunțite, resturile vegetale se împrăștie mai uniform și se descompun mai ușor.

strat e mulci 3 - Traction Magazine_b foto: Traction Magazin

 

10 AVANTAJE ALE MULCIRII

 

 1. Înmagazinează și conservă mai bine apa din precipitații. Prezența stratului de mulci are capacitatea să rețină și să înmagazineze apa chiar și din ploile torențiale, care altfel s-ar scurge, ar provoca eroziune și băltiri. Totodată, el constituie un tampon împotriva evaporării apei, care altfel s-ar pierde. Prin experiențe s-a demonstrat că pe suprafață delimitată udată cu 400 mm de apă, în terenul acoperit cu paie tocate s-au absorbit 395,7 mm, iar în cel descoperit, numai 159,2 mm.
 2. Protejează solul de acțiunea mecanică a picăturilor de ploaie și reduce eroziunea acestuia. S-a constatat că picăturile de ploaie cu diametrul de 5 mm și o greutate de 0,65 g, la o viteză de cădere de 7 m/sec, sfarmă agregatele structurale și le transformă în praf care astupă porii solului, iar apa nu se mai poate infiltra, ci se scurge/evaporă. Prezența stratului de mulci constituie un tampon care amortizează forța de cădere a picăturilor de ploaie, iar apa se infiltrează în sol fără a provoca eroziune.
 3. Reglează temperatura din sol atât în perioada de vară, cât și iarna, precum și variațiile de temperatură între zi și noapte. Vara s-a constatat că în timpul arșiței, când temperatura atmosferică atingea 48°C, în solul cu strat de mulci, la 1 cm adâncime se înregistrau 27°C, favorizând astfel creșterea nestingherită a rădăcinilor și o intensă activitate microbiologică. În timpul iernii, mulciul protejază plantele de îngheț.
 4. Îmbunătățește activitatea microbiologică din sol. În terenul cu strat de mulci, solul este afânat, cu umiditate optimă și temperaturi moderate, așa cum necesită o intensă activitate biologică. Apar și râmele cu rol în afânarea solului, acestea fiind socotite un adevărat „plug” biologic.
 5. Reduce gradul de îmburuienare. Buruienile abia răsărite, majoritatea din semințe mici, sunt înăbușite de stratul de mulci, nu pot realiza procesul de fotosinteză și, epuizându-se rezerva lor de semințe, se usucă.
 6. Reduce evaporarea apei din sol. În solul tasat-compactat, apa ajunge mai ușor la suprafață, favorizând evaporarea ei. Stratul de mulci împiedică acest fenomen. S-a demonstrat că suprafețele cu strat de mulci evaporă de 3-4 ori mai puțină apă decât cele fără mulci.
 7. Favorizează structurarea solului. Prin descompunerea materiei organice din stratul de mulci se formează humusul, care împreună cu argila, creează liantul de unire a particulelor elementare de sol în agregate structurale stabile. În solul structural, regimul aerohidric ideal este: 2/3 apă și 1/3 aer. Stratul de mulci reduce procesul de tasare-compactare, menținând o structură glomerulară optimă.
 8. Crește permeabilitatea solului. Existența materiei organice în stratul de mulci înseamnă humus și agregate structurale stabile. Solul structurat are o bună porozitate și permeabilitate. Solul permeabil înmagazinează și menține apa. Solul structurat poate primi 85% din precipitații, față de 30-40% în cazul celui fără structură și greu permeabil.
 9. Constituie un bun îngrășământ. O tonă de paie de grâu furnizează solului 5 kg de azot, 2,1 kg P2O5 și 9,5 kg K2O, iar o tonă de tulpini de porumb asigură 7 kg de azot, 3,5 kg de P2O5 și 2,9 kg de K2O. Cerealele păioase lasă în sol 1500 kg de humus/ha, iar tulpinile de porumb - 2000 kg/ha. Din humusul format, 2/3 se mineralizează și 1/3 intră în rezerva solului. Deci stratul de mulci asigură nutriția plantelor, reducând necesarul de îngrășăminte chimice.
 10. Menține un raport echilibrat humificare-mineralizare. Prezența materiei organice în stratul de mulci și condițiile de umiditate, aerisire și temperatură optime asigură o activitate microbiologică intensă care, pe de o parte, transformă materia organică în humus, iar pe de altă parte, mineralizează humusul, eliberând elemente nutritive pentru plante. Cele două procese, datorită stratului de mulci, se mențin în echilibru.

strat de mulci 2 Canva_b

foto: Canva.com

ALTERNATIVE ALE MULCIRII
Efecte asemănătoare cu cele ale mulcirii se pot obține și prin lucrarea de dezmiriștit, când miriștea și paiele tocate se amestecă cu stratul superior al solului.
La fel poate fi socotit și sistemul culturilor verzi, care protejează solul în perioada când culturile principale lipsesc și asigură o bună acumulare și conservare a apei în sol.
Descoperă și alte beneficii ale prezenței stratului de mulci la suprafața solului!

Mulcirea solului este operațiunea de împrăștiere la suprafața terenului a unor materiale de natură organică, precum paie, pleavă, vreji de leguminoase, turbă, gunoi de grajd, tulpini tocate de porumb sau de floarea-soarelui etc. În legumicultură se mai folosește folia de polietilenă biodegradabilă - Robotul FERMY, specialist Agri 4.0

strat de mulci 1_b

 

4 NEAJUNSURI ALE MULCIRII

 

 1. Acidifierea stratului superficial al solului din cauza activității ciupercilor;
 2. Crește atacul de agenți fitopatogeni și de dăunători;
 3. Imobilizează azotul în stratul superficial, provocând plantelor „foamea de azot”;
 4. Se pot înmulți șoarecii de câmp.

Față de multiplele avantaje ale mulcirii solului, neajunsurile sunt puține și pot fi prevenite, ceea ce ne indică utilitatea acestei acțiuni.

un articol de
VASILE POPESCU

Vizualizat: 3964 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?