Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Strategii de combatere a buruienilor

Publicat: 09 iulie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Combaterea buruienilor din cultura de porumb se efectuează în funcţie de perioada de aplicare a erbicidelor. DuPont recomandă tehnologia "Only post" pentru erbicidarea în postemergenţă a porumbului

Click pe poza pentru galerie!

- Erbicidarea preemergentă se efectuează înainte de semănat (prin încorporare cu discul sau combinatorul) sau imediat după semănat (printr-o încorporare superficială cu grapa sau fără încorporare).

- Erbicidarea postemergentă, timpurie, se efectuează de obicei cu un erbicid antigramineic, iar în vegetaţie se aplică erbicide pentru combaterea buruienilor graminee perene şi a buruienilor cu frunză lată anuale şi perene.

- Erbicidarea postemergentă se efectuează după semănat, adică după răsărirea porumbului şi a buruienilor.

Primele două metode sunt mai costisitoare, deoarece necesită mai multe treceri cu unul sau mai multe produse comerciale şi, automat, presupune un risc mai mare de nereuşită, mai ales pentru că la erbicidarea preemergentă substanţele se aplică pe terenul negru.


Produse DuPont pentru erbicidarea postemergentă

Supun atenţiei cultivatorilor de porumb erbicidarea în postemergenţă, denumită şi strategia "Only post". Această strategie prezintă o serie de avantaje, şi anume: combaterea buruienilor se face printr-o singură trecere, consumul de energie fiind astfel redus, buruienile sunt deja răsărite şi ştim cu exactitate ce erbicide folosim în funcţie de spectrul de buruieni prezent în cultură, apoi obţinem o poluare redusă asupra mediului.

DuPont România pune la dispoziţia cultivatorilor de porumb o gamă largă de produse comerciale care asigură combaterea buruienilor din porumb în postemergenţă, de la răsărirea plantelor şi până în stadiul de 6-8 frunze ale porumbului, astfel:

• În solele neinfestate cu buruieni problemă (graminee perene) recomandăm Basis® (rimsulfuron 500g/kg + tifensulfuron metil 250 g/kg) - produs sistemic utilizat în combaterea buruienilor graminee anuale şi a celor cu frunza lată, aplicat în faza de 3-5 frunze ale porumbului şi 2-4 frunze ale buruienilor, în doză de 20 g/ha.

Pentru o eficacitate mai mare şi o combatere a unor buruieni cu frunză lată problemă (Ambrosia elatioe, Datura stramonium şi Solanum nigra) se poate combina cu produse comerciale pe bază de terbutilazin în doză 0,8 kg/ha.

• Pe solele unde avem o infestare medie cu graminee perene Sorghum sp. şi Agropyron repens, dar şi cu unele buruieni cu frunză lată problemă recomandăm Titus® Plus (rimsulfuron 3,26% + dicamba 60,87%), aplicat în faza de 3-5 frunze ale porumbului şi 2-4 frunze ale buruienilor, în doză de 307 g/ha.

• În solele infestate cu buruieni graminee perene recomandăm aplicarea erbicidului Titus® 25 DF (rimsulfuron 250 g/kg), în doză de 40-60 g/ha. Astfel se controlează atât gramineele, cât şi toate buruienile cu frunză lată răsărite în acel moment în cultura de porumb.

• Pe solele foarte infestate cu buruieni, atât graminee anuale şi perene, cât şi buruieni cu frunză lată, recomandăm aplicarea erbicidelor sistemice Principal®, în doză de 90 g/ha sau pachetul tehnologic Arigo Pack®.

Aplicarea acestor produse se face întotdeauna împreună cu surfactantul Trend® 0,1% (200-250 ml/ha), iar în perioadele de stres hidric (secetă) se recomandă şi aplicarea unui fertilizant foliar sau o soluţie de azot pentru a creşte absorbţia substanţei active în plantă.


Particularităţi la aplicare

La utilizarea acestor produse trebuie să aveţi în vedere următoarele particularităţi:

- Efectul acestor produse asupra buruienilor este imediat, la 2-3 ore, dar semnele vizibile ale combaterii se văd în 7-10 zile.
- Produsele sunt rezistente la ploaie dacă aceasta survine la 3-4 ore după aplicare; la o ploaie mai rapidă eficacitatea lor scade.
- Moartea buruienilor graminee perene survine în timp de 15-21 zile, atunci când substanţa activă a ajuns în rizom.
- Aplicarea acestor produse se face în perioada de creştere maximă, adică la un raport foarte bun între temperatură şi umiditate.
- Praşilele mecanice şi manuale se pot face numai după 12-14 zile de la erbicidare.
- Echipamentele utilizate la aplicare trebuie să fie corect calibrate pentru realizarea unei uniformităţi foarte bune. După utilizarea acestor produse se recomandă spălarea foarte bine a echipamentului de stropit.

Utilizarea acestor metode moderne de combatere a buruienilor în cultura porumbului duce la o eficacitate sporită şi la o cultură de porumb reuşită, obţinută cu un preţ de cost foarte bun.
Basis®, Titus®, Principal®, Arigo® Pack şi Titus®Plus sunt mărci înregistrate ale companiei DuPont. Informaţiile stabilite în prezentul document sunt furnizate gratuit şi se bazează pe datele tehnice pe care

DuPont le consideră a fi de încredere. Acestea sunt intenţionate pentru uzul persoanelor care au abilităţi tehnice şi la propria lor discreţie şi pe propriul lor risc. Deoarece condiţiile de utilizare sunt dincolo de controlul nostru, nu furnizăm garanţii exprese sau implicite şi nu ne asumăm nici o răspundere în legătură cu utilizarea acestor informaţii.


Gheorghe BENEA - Director zonal Banat

DuPont România SRL


INFO
PORUMBUL
O cultură tot mai greu de obţinut

Porumbul (Zeea mays L.) este una dintre cele mai importante culturi agricole din lume, datorită utilizării în alimentaţia omului, în hrana animalelor şi în industrie.

Datorită conţinutului bobului (10% proteine, 4% grăsimi, 2% celuloză, 13% apă şi 70% extractive neazotoase) porumbul este o materie primă foarte eficientă pentru om, animale şi industrie.

Producţii superioare cu sămânţa hibridă F1

În România, din cele peste 2.500.000 de ha cultivate constant în ultimii ani cu porumb, anual aproximativ 900.000-1.000.000 ha se însămânţează cu sămânţă hibridă F1, iar restul suprafeţei este semănată cu sămânţă hibridă F2 sau chiar cu soiuri locale, în special în zonele de deal şi de munte. Această discordanţă face ca producţia de porumb la nivel naţional să aibă de suferit şi să fie mai mică decât în ţările în care pe întreaga suprafaţă se cultivă sămânţă hibridă F1.

Lipsa sistemelor de irigaţii este o altă problemă ce afectează tehnologia culturii porumbului în ultimii ani. Temperaturile foarte ridicate din lunile iunie-iulie şi lipsa precipitaţiilor, în special în zona foarte favorabilă, coroborate cu apariţia unor dăunători tot mai periculoşi, precum Diabrotica virginifera şi Ostrinia sp., dar şi apariţia unui număr impresionant de buruieni care sunt specifice în culturile de porumb fac din porumb o cultură tot mai greu de obţinut.

Vizualizat: 6154 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?