Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

STRATEGIA ANTIBURUIENI. Cum să menţii CULTURILE de FURAJE CURATE?

Publicat: 10 mai 2017 - 10:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MĂSURI AGROFITOTEHNICE de reducere a gradului de infectare cu buruieni. Culturile de leguminoase perene furajere (lucerna, trifoiul roşu, ghizdeiul, sparceta) sunt puternic afectate de influenţa negativă a unor specii de buruieni, mai ales în timpul primului an de vegetaţie. 

În orice situaţie de cultivare, un rol important în reducerea efectului negativ al buruienilor asupra culturilor de leguminoase perene îl au măsurile de prevenire, aplicate înainte şi după semănat.
- folosirea la semănat de seminţe certificate, cu germinaţie de peste 90 la sută şi lipsite de seminţele buruienilor (cuscută, ştevie, pir etc.);
- alegerea unui teren curat de buruieni, fără infestare (în anii anteriori) cu specii greu de combătut (ştevie, cuscută, pir, mohor, sorg sălbatic, pălămidă);
- respectarea cu stricteţe a tuturor verigilor de tehnologie ce asigură o densitate optimă şi o uniformitate bună a răsăririi plantelor: stabilirea momentului optim de semănat, a normei de semănat (în funcţie de calitatea seminţelor), adâncimea de semănat (maxim 1-2 cm), tăvălugirea terenului (înainte şi după semănat);
- fertilizarea cu îngrăşăminte complexe (NPK), în doze de 250-300 kg/ha (aplicate o singură dată, înainte de semănat şi în fiecare an de vegetaţie, primăvara devreme). Se va evita aplicarea unilaterală a îngrăşămintelor chimice cu azot (leguminoasele îşi produc prin simbioză necesarul de azot pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor), deoarece favorizează apariţia unor specii de buruieni agresive (ştevia);
- în funcţie de gradul de îmburuienare, în primul an de vegetaţie se realizează mai multe cosiri la momentul în care plantele de leguminoase se găsesc în faza de butonizare.

lucerna1_b

În condiţiile în care nu s-au respectat, în totalitate, măsurile de prevenire, iar buruienile afectează mai mult de 20% din cultură (în cazul şteviei, 10-20 plante/ha pot infesta în următorii ani întreaga suprafaţă, deoarece o singură plantă produce 60.000-80.000 seminţe germinabile), se aplică o combatere a acestora prin lucrări de erbicidare.

Ce erbicide sunt permise spre utilizare, modul de aplicare şi mai ales împotriva cărui tip de buruieni, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-14 mai 2017!

Vizualizat: 1734 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!