Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ştiri din „fabrica” de legi - fermierii din composesorate mai au de aşteptat

Publicat: 10 aprilie 2019 - 22:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Câinii salvamontişti, caii de rasă, bubalinele, dar şi programul-pilot pentru acordarea de hrană caldă în şcoli, precum şi înfiinţarea unei Agenţii pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare au fost câteva dintre subiectele de dezbatere ale Comisiei pentru Agricultură, în intervalul de timp 19 februarie - 12 martie a.c.

 

Propunerea legislativă de modificare a OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 (PLx 208/2017), care prevede înlocuirea, ca document justificativ, a copiei titlului de proprietate asupra terenurilor aparţinând formei asociative cu adeverinţa emisă de primăria pe raza căreia se află terenurile agricole, a figurat pe agenda comisiei în şedinţa din 19 februarie. La ce se referă această iniţiativă legislativă? De pildă, membrii composesoratelor care nu au primit încă titlu de proprietate nu pot să depună cerere individuală pentru subvenţie, în forma actuală a legii. Aşa că doi deputaţi ai UDMR s-au gândit să le sară în ajutor, dar iniţiativa legislativă nu a fost, deocamdată, votată în plen, fiind retrimisă la comisii pentru reexaminare.

DSCF2126m219_b

Bivoli de milioane
Comisia pentru agricultură a avizat favorabil proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 97/2018 privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, ajutorul constând în 10 lei/zi pentru fiecare beneficiar. Programul-pilot ar trebui deja să fie în derulare, fiindcă OUG îşi produce efectele imediat după publicarea în M.Of., validarea în Parlament fiind mai mult o formalitate.
Nu mai puţin de 173 de deputaţi şi senatori, majoritatea covârşitoare fiind de la PSD, trei de la ALDE şi unul de la PMP, au semnat o propunere legislativă (PLx 133/2018) privind aprobarea Programului de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul de creştere a bubalinelor, considerând că efectivele de bivoli au scăzut în ţara noastră şi în consecinţă au ajuns o populaţie vulnerabilă cu risc de dispariţie. Pentru a redeveni o populaţie sigură, ar fi nevoie de vreo 30 de milioane de euro până în 2020, după cum e stipulat în proiectul legislativ. PLx 133/2018 a mai fost dezbătută şi în şedinţa din 5 martie, fiind pusă şi pe agenda întânirii din 12 martie. Aşteptăm rezultatul.
15 deputaţi şi senatori, cei mai mulţi fiind de la PNL, unul singur de la UDMR, au iniţiat o lege în baza căreia să fie înfiinţat ”câte un abator mobil în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti, în subordinea DSVSA”, banii urmând să fie asiguraţi de la bugetul de stat, din fonduri europene sau alte fonduri legal constituite. PLx 17/2019 a fost respinsă de Senat, dar a ajuns la Camera Deputaţilor, unde se află pentru avizare în câteva comisii.
O propunere legislativă din 2017 privind înfiinţarea unor unităţi canine de intervenţie la avalanşă a ajuns în dezbaterea Comisiei pentru agricultură, după ce a fost adoptată de Senat chiar în acel an. PLx 511/2017 prevede, pe lângă înfiinţarea acelor unităţi, ca salvamontiştii să fie instruiţi să conducă acei câini antrenaţi să salveze vieţi în munţi. Deputaţii din Comisia pentru agricultură au decis să întocmească un raport preliminar şi să-l trimită mai departe Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

 

DIRECŢIE NOUĂ LA RNP?
O altă propunere legislativă (PLx 430/2018) a ajuns pe masa deputaţilor şi vizează modificarea şi completarea OUG 139/2002 privind desfiinţarea Societăţii Naţionale ”Cai de Rasă” - SA şi preluarea patrimoniului acesteia de către Regia Naţională a Pădurilor. Iniţiatorii (deputaţi PSD şi ALDE) urmăresc înfiinţarea unei Direcţii de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor, cu personalitate juridică, în cadrul RNP, Direcţie care ar căpăta dreptul de a încasa subvenţii europene pentru terenurile deţinute de administraţiile hergheliilor. Proiectul a ajuns anterior în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, de unde a fost retrimis la comisii pentru reexaminare.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)

Vizualizat: 583 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?