Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Știința grădinăritului

Publicat: 26 februarie 2017 - 20:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• agricultura avansată a ajuns la Balta Doamnei

La finalul lunii ianuarie a.c., într-o zi de duminică, Asociația pentru Agricultură Avansată Matca și Marcoser au revenit printre legumicultorii ilfoveni (mai mult de două sute la număr), la Balta Doamnei, spre a le oferi câteva răspunsuri la multiplele lor întrebări despre grădinărit.

Am reținut din prezentarea făcută de Costel Pohrib, CEO și Founder la Fito Master, că prima grijă a legumicultorului este solul. Care este un organism viu, de multe ori subnutrit și cu tot felul de paraziți. Astfel că fermierii ar trebui să își facă analize de sol înainte de a aplica tratamente după ureche.

Costel PohribClick pe poza pentru galerie!

Recunoașterea și rezolvarea unor probleme nutriționale
În principiu, din cei peste 80 de nutrienți, doar 16-17 (macro, mezo și microelemente) sunt mai importanți. Macroelementele N, P și K ar trebui să fie întotdeauna la dispoziția plantelor. Doar absorbția lor de către plante, în diferitele stadii de dezvoltare (răsad, repicare, înflorire-legare, dezvoltarea fructelor și recoltare), sunt diferite. De aceea, fertirigarea e o soluție de a oferi constant cantitativ aceste volume în funcție de starea solului și de nevoia plantelor.
E bine de știut cum se face tratamentul împotriva nematozilor. Adică dezinfecția! O necesitate stringentă, explică specialistul, care le aduce ilfovenilor agricultura avansată în prim-plan. De cele mai multe ori, susține Costel Pohrib, neefectuarea dezinfecției sau efectuarea acesteia sub standard poate duce la pierderi mult mai mari decât costul tratamentului. Principalele produse recomandate sunt Basamid și Nemasol 510 (ambele produse sunt fumiganți, degajând un gaz toxic în contact cu apa și la temperatură ridicată), iar timpul necesar operațiunii variază, în funcție de temperatura solului, între câteva zile vara și undeva spre o lună toamna târziu și primăvara devreme. E indicat ca solul să fie acoperit în totalitate cu folie de mulcire, iar accesul în solarii să fie restricționat, mai ales copiilor.

La plantare important e substratul, după cules e necesară o... bursă
Pentru răsad se recomandă folosirea substraturilor profesionale pe bază de turbă. Acestea asigură o dezvoltare corectă, uniformă și fără surprize neplăcute. S-au întâlnit diverse cazuri în care s-au folosit amestecuri de sol făcute cu 1/1 mraniță insuficient descompusă și pământ. Un mediu propice pentru apariția amoniacului (un gaz toxic pentru plăntuțe) și arderea plantelor. Iar tratamentele pentru salvarea răsadurilor au fost mult mai scumpe decât folosirea unui substrat profi. La repicat se poate folosi amestec de mraniță bine descompusă, dar într-un raport de 1/5 sau chiar 1/6.
Simpozionul a fost strict tehnic, cu recomandări și soluții verificate inițial în solariile Marcoser. Au fost și câteva prezentări ale partenerului BASF. Iar Syngenta a oferit semințe dintr-un nou hibrid de roșii, la tombola pentru fermieri, dar nu înainte ca directorul de vânzări Marcoser, Cătălin Petrache, să aducă în prim-plan aplicația și site-ul “Bursa de legume”. O soluție combinată, o platformă online unde să se poată întâlni oferta cu cererea, având drept martor un mercurial din principalele piețe legumicole.
La Balta Doamnei sunt mulți legumicultori, dar puține, spre deloc, inițiative de asociere. Dar e deschis apetitul pentru informare. Acest eveniment a fost unul din cele peste zece simpozioane organizate în centrele legumicole din țară.


CONTROLUL INSECTEI TUTA ABSOLUTA
Seminarul a oferit răspunsuri la temele propuse de fermieri. Printre acestea s-a numărat și atacul de Tuta absoluta. Insecta poate fi eliminată doar cu un plan de combatere bine structurat. O primă măsură ar fi igiena solului, eliberarea solariilor de resturile vegetale, care se recomandă a fi arse. Apoi, obligatoriu, capcane cu feromoni puse imediat din faza de răsad și de plantare. Orice plan de combatere, în lipsa acestei măsuri, va fi sortit eșecului. Ca soluții se recomandă produsele pentru combaterea omozilor cu acțiune suplimentară ovicidă, cum ar fi: Coragen, Voliam Targo, Affirm, Laser și Avaunt.


Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizat: 471 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?