Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ştiinţă, cunoaştere, creativitate

Publicat: 02 mai 2017 - 01:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cercetarea agricolă românească s-a reunit, pentru al cincilea an consecutiv, la sesiunea ştiinţifică anuală a Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Secuinei - Neamţ, la sfârşitul lunii martie a.c.

Anual, aducem cercetarea agricolă la Secuieni, deoarece este important să ne cunoaştem rezultatele activităţilor ştiinţifice, să construim noi punţi de colaborare şi să căutăm noile soluţii pe care le aşteaptă şi fermierii. De asemenea, încercăm să le oferim tinerilor cercetători oportunităţi de a se familiariza cu modul de prezentare publică a rezultatelor activităţilor de cercetare ştiinţifică. (...) Ne-am bucurat de faptul că subiectele au fost diverse, actuale şi deosebit de importante, inclusiv din perspectiva nevoii de adaptare în faţa schimbărilor climatice de care fermierii nu pot face abstracţie sub nici o formă. Noi trebuie să susţinem adaptarea, în condiţii de durabilitate, de productivitate şi de eficienţă”, menţiona Elena Trotuş, director al SCDA Secuieni.

Ştiinţă, cunoaştere, creativitateClick pe poza pentru galerie!
Evenimentul desfăşurat sub genericul “Ştiinţă, cunoaştere, creativitate” a abordat aspecte precum fertilizarea cu azot la porumb, atacurile agenţilor patogeni şi rolul unor măsuri de protecţie asupra producţiei la grâu, comportarea liniilor consangvinizate isonucleare la atacul sfredelitorului porumbului. De asemenea, au fost prezentate unele noutăţi legate de estimarea variabilităţii şi a transmiterii ereditare a unor caractere cantitative la orzoaica de primăvară, influenţa ”Metodei Secuieni” asupra producţiei de sămânţă la cânepa monoică, precum şi anumite mijloace biologice pentru managementul durabil al riscurilor fitosanitare.

Extindere alarmantă a putregaiului inelar în Moldova
Detectarea bacteriei Clavibacter michiganensis spp. Sepedonicus (putregaiul inelar al cartofului) în cadrul Laboratorului Regional de bacteriologie al Oficiului Fitosanitar Bacău a fost una dintre lucrările de mare actualitate, în condiţiile în care, în zona Moldovei există semnale deosebite legate de apariţia acestei boli de carantină. De exemplu, în judeţul Suceava, unde cartoful este la el acasă, discutăm despre o extindere alarmantă a bacteriei. Un sfert din totalul probelor prelevate în toamna 2016 a primit rezultat pozitiv. Deci, agentul patogen se găseşte deja în culturi şi discutăm despre suprafeţe destul de dispersate şi greu de controlat. ”În acest moment, nu există o metodă chimică sau biologică pentru controlul putregaiului inelar. La niveluri joase de infecţie, poate apărea în sistemul de producţie şi poate cauza infecţii latente în tuberculi. De ceea, măsurile fitosanitare trebuie să vizeze întreg sistemul de producţie, începând cu materialul din care au provenit loturile cu cartofi şi până la locul sau zona de producţie. Cele mai importante componente ale strategiei de control sunt utilizarea de cartof pentru sămânţă certificaţi, rotaţia culturilor, măsurile de igienă. Simptomele sunt variate şi greu de depistat, putând fi confundate uşor cu cele produse de alte boli sau cu simptomele secetei. Frunzele au marginile rulate spre interior, pierd din strălucire şi treptat îşi schimbă culoarea de la verde-pal la gri-verzui, apoi galben, pentru ca în final să devină brusc necrozate. Un climat cald şi uscat favorizează apariţia simptomelor. Pe tuberculi, simptomele se pot observa doar când aceştia sunt secţionaţi. În primul rând, se identifică o îngălbenire parţială sau totală a inelului vascular”, arăta biologul Anca Popa, specialist la Oficiul Fitosanitar Bacău.

Ghid de bune practici în privinţa obţinerii soiei
O altă cultură despre care s-a vorbit la Secuieni a fost cea de soia. La ora actuală, în UE, soia are o problemă de sistem. ”Pe de o parte există un deficit enorm de proteină vegetală din soia şi de soia. Dintre cele aproximativ 40 milioane de tone consumate anual în UE, 95% înseamnă import, inclusiv soia MG din celelalte zone geografice ale lumii. Pe de altă parte, însă, problema de sistem priveşte susţinerea acestei culturi. De aceea, Asociaţia Donau Soja s-a dorit a fi un catalizator între fermieri, între cei interesaţi de soia, autorităţi, instituţii de cerecetare, prin dezvoltarea unor programe pentru fermieri, pentru cercetare şi pentru consumatori. (...) Am elaborat un manual al soiei - un fel de ghid de bune practici. Pentru zona de cercetare, între programele aflate în derulare se află cel de megazonare a grupelor de maturitate în regiunea Dunării”, preciza Dragoş Dima, reprezentantul Donau Soja pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova.
În România, dacă în anul 2014 erau circa 67 mii ha de soia, în 2016 suprafaţa a fost aproximativ 160 mii ha, dintre care eligibile pentru plăţi cuplate ar fi aproximativ 130 mii ha.

Primele semne de revenire legislativă în domeniul cercetării?
Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) a fost reprezentată prin vicepreşedintele academician Mihai Nicolescu, care a avut un mesaj optimist. ”Am încrederea că în următoarele 4-5 sau maximum 6 luni pentru cercetarea agricolă românească vom realiza ceea ce nu am realizat până acum. (...) S-a început cu întocmirea de HG în privinţa finanţării, considerând că trebuie să trecem peste anumite asperităţi care să ne permită chiar să realizăm acele HG. Cu toate că noi, parcă, suntem mai catolici decât Papa, fiindcă Legea 45 şi Legea 72, în special Legea 72, permiteau finanţarea unităţilor de cercetare fără să întocmeşti HG. La ora actuală acceptăm Hotărârea de Guvern, fiindcă reprezintă o aducere la zi a situaţiilor din unităţile de cercetare şi, în funcţie de aceste situaţii, ar urma să se asigure şi finanţarea. Dar, sincer vorbind, nu ne punem speranţe că vorbim despre o finanţare extraordinar de lansată. (...) Azi, avem unităţi care se descurcă foarte greu, mai ales cele din domeniul cercetării zootehnice şi din cel al cercetării horticole”, menţiona vicepreşedintele ASAS.

 

SCDA SECUIENI ÎŞI LĂRGEŞTE ECHIPA DE CERCETARE
Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuinei - Neamţ organizează în ziua de 22 mai 2017, orele 10:00, concurs pentru ocuparea postului de inginer agronom.
Relaţii privind condiţiile de participare, bibliografie şi modalitatea de desfăşurare a concursului se pot obţine de la biroul de resurse umane al Staţiunii şi de pe site-ul unităţii: www.scda.ro, sau la telefon fix: 0233.745.136 sau mobil: 0743.212.964.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-15 mai 2017

Vizualizat: 378 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?