Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Stemphylium - boala frunzei şi a bulbului de ceapă

Publicat: 22 ianuarie 2020 - 11:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prima ediţie a Zilelor cepei a fost o reuniune internaţională cu discuţii tehnice despre Stemphylium   vesicarium. Această boala produce daune mari în cultura de ceapă, iar apariţia şi propagarea acesteia este severă şi în creştere rapidă în ultimii ani în cultura de ceapă.

Această reuniune a fost începutul unei serii de evenimente promovate de Cora Seeds, care vor avea loc o dată la doi ani şi vor fi dedicate tuturor celor implicaţi în producţia de ceapă.
Intenţia acestor reuniuni internaţionale este de a aduce informaţii despre situaţiile pe care cultivatorii de ceapă le întâmpină, informaţii obţinute în urma unor dezbateri şi discuţii între instituţiile de cercetare, personalul tehnic şi asociaţiile de cultivatori.

Cauze
Stemphylium este cauzată de o ciupercă(agent patogen): pleospora Allii, cunoscut ca şi stemphylium vesicarium, care dă numele bolii.

Distributia-la-nivel-mondia_b

Istorie şi răspândire
Bolile cauzate de S. vesicarium sunt o problemă crescândă în regiunile majore cultivatoare de ceapă: în India (prima înregistrare) şi Statele Unite ale Americii unde acest agent patogen a provocat grave efecte cu impact în producţie şi economie. Recent s-a răspândit rapid în zone noi precum: Europa, Asia şi Africa, depăşind Alternaria Porri ca pondere şi importanţă.
Distribuţia la nivel mondial a S. vezicarium (sursa: baza de date globală a EPPO).

Gazde
S. vesucarium are o gamă diversă drept gazdă, inclusiv: ceapă, usturoi, sparanghel, tomate, lucernă, soia, pere şi mango. Tulpinile fungice care afectează ceapa, usturoiul şi sparanghelul, produc fitotoxine similare, care pot infecta aceste culturi gazdă.
Epidemiologie
S. vesicarium poate supravieţui şi să crească pe plantele tinere, resturi de plante de toate tipurile (de exemplu, resturi de frunze, tulpină) şi ţesuturi de plante descompuse. Sămânţa nu este considerată drept o sursă primară de infestare.

 stemphylium-pe-leziuniile-f_b

Stemphylium pe leziunile frunzelor de ceapă.

 stemphylium-pe-leziuniile_b

Pe ţesutul necrotizat pot apărea corpurile fructoase sau pseudoteci/periteci

Primăvara şi vara, în condiţii climatice favorabile, cum ar fi umiditate şi vreme caldă, dispersia sporilor se poate face pe distanţe mari, declanşând procesul de infectare.
Penetrarea fungică în ţesutul gazdă are loc prin leziuni sau interstiţiul celular în plantă. Frunzele vechi de ceapă s-au dovedit a fi mai sensibile decât frunzele noi la infecţia cu vesicarium.
Leziuni severe pot să apără pe frunzele sănătoase în condiţii ideale: vreme caldă (optim T > 18 ° c), perioade prelungite de umiditate pe frunze (≥ 6H), radiaţii solare directe şi deficienţa apei. Când apar aceste stări climatice favorabile, apariţia simptomelor şi dezvoltarea infecţiei poate începe în decurs de 48 de ore. Acest lucru este de obicei limitat la frunze, şi nu se extinde până în bulb.

Daune
Infecţiile iniţiale sunt mici, apar pe frunze şi pe foile bulbilor, de culoare galben deschis înspre maro îmbibate cu apă. Pe măsură ce leziunile se extind ele se contopesc, provocând daune frunzelor. De obicei, leziunile se găsesc în număr mai mare pe partea unde frunzele intră în contact direct cu vântul. Mijlocul leziunii îşi schimbă culoarea în maro-bronz, apoi maro-măsliniu închis, şi în cele din urmă negru, pe măsură ce ciuperca sporulează. Uneori, corpurile de fructificare Perithecia pot apărea în ţesutul infectat sub formă de corpuri mici şi negre, ca un ţepuş cu por prin care se descarcă sporii.

Boala are extindere internaţională care cauzează pagube considerabile culturilor de ceapa provocând daune frunzelor şi moartea ţesutului vegetal, care reduc productivitatea (bulbul va fi de dimensiuni mici). În momentul în care o epidemie apare, S. izbucnirea vezicarium poate provoca pierderi de producţie de până la 60-90%.

În plus, deteriorarea frunzei cauzată de S. Vesicarium poate facilita intrarea agenţilor patogeni bacterieni sau fungici(de exemplu: Erwinia carotovora ) prin leziuni sau prin gâtul bulbului deteriorat. Prin urmare, bolile post-recoltare cauzate de agenţi patogeni fungici şi bacterieni au ca rezultat pierderi economice semnificative atât la recoltare, cât şi pe perioada depozitării.
Infectarea bulbilor, de obicei, începe de la gât şi se răspândeste în jos de-a lungul uneia sau a mai multor direcţii.
Câmp de ceapă comercială cu grad de îmbolnăvire severa cu S. Vesicarium.

Practici agricole pentru un bun management
• Utilizaţi următoarele practici agricole pentru a gestiona boala stemphylium la frunză:
• Rotaţia culturilor la 5-6 ani din specia Aliam;
• Evitaţi plantarea deasă;
• Irigare: pe sol sau picurare, mai degrabă decât aspersia (a se evita irigarea taifun);
• Câmpuri bine drenate, evitarea băltirilor;
• Cultivarea solului (îmbunătăţirea penetrării aerului, a apei şi a nutriţilor şi un atent control al buruienilor);
• Evitaţi fertilizarea excesivă cu Azot;
• Distrugeţi rezidiurile de la culturile infestate după recoltare (distrugeţi frunzele de ceapă, îngropaţi sau ardeţi resturile de ceapă);
• Utilizaţi varietăţi de ceapă cu toleranta ridicata;
• Amânaţi timpul de semănare;

Protectia plantelor: conform organismul de referinţă ( Autoritatea Naţională de Protecţie a Culturilor) pentru fungicide înregistrate.
Sistemul de irigare cu aspersoare tip Typhoon oferă multă apă într-un timp scurt în condiţii de temperatură ridicată.

 Echipamente-de-irigare-prin_b

Echipamente de irigare prin picurare montate pe tractoare pentru aplicare directă in timpul semănatului

 Starea-sănătoasă-a-bulbilor_b

Cultura de ceapă udata cu sistem de irigare cu aspersor tip Typhoon: îmbolnăvire grava cu S. vesicarium

 cultura-de-ceapa-semanata-i_b

Starea sănătoasă a bulbilor de ceapă datorată irigări prin picurare

Vizualizat: 1070 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?