Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Startul campaniei de primăvară

Publicat: 12 februarie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Reprezentanţii DuPont şi Pioneer au prezentat, luna trecută, noutăţile pentru campania din 2014 în culturile de porumb şi de floarea soarelui

Click pe poza pentru galerie!

Vânzările Pioneer în România au ajuns în 2013 la 110 milioane de dolari, a anunţat Maria Cîrjă - director tehnic şi de marketing Pioneer România, înainte de a prezenta noutăţile în domeniul geneticii aduse de Pioneer pentru 2014. 30-35% din genetica prezentată anul acesta de Pioneer este nouă, după cum informează oficialii companiei.

Potrivit statisticilor, suprafaţa cultivată cu porumb în 2013 în România a fost de 2,63 milioane ha, în scădere faţă de cea din 2012, când a ajuns la 2,8 milioane ha. „Porumbul rămâne în topul preferinţelor fermierilor noştri. În continuare, judeţele din vestul ţării rămân lidere în ceea ce priveşte cultura de porumb, urmate de judeţele din estul ţării. Judeţul Călăraşi, care are o suprafaţă de 102.000 ha cultivată cu porumb, este pe un loc fruntaş. Suprafaţa totală faţă de 2012 a scăzut cu aproximativ 200.000 ha”, a declarat Maria Cîrjă.


Hibrizi noi de porumb în gama AquaMax

Seceta şi arşiţa cumplită din ultimii ani sunt cauzele pentru care suprafeţele cultivate cu porumb au scăzut anul trecut. „Perspectiva asupra schimbărilor climatice în Europa în următorii 2 ani este destul de pesimistă. Strategia Pioneer pentru secetă include necesitatea menţinerii poziţiei de lider în tehnologia împotriva secetei, creşterea şi apărarea suprafeţelor de porumb în pieţele ţintă şi menţinerea porumbului drept o cultură profitabilă.

Aceasta nu a putut fi realizată decât prin crearea acestor hibrizi care fac parte din grupa AquaMax, lansată anul trecut. Aceşti hibrizi au o toleranţă mai mare la secetă decât toţi cei existenţi pe piaţă. Anul acesta avem 6 hibrizi în această grupă, faţă de 3, câţi am lansat în 2013. Hibrizii AquaMax dau 3% avantaj de producţie peste cei mai buni hibrizi în condiţii normale de cultură şi 5% avantaj de producţie peste cei mai buni hibrizi în condiţii de secetă excesivă şi arşiţă atmosferică”, a explicat Maria Cîrjă.

 

Tehnologia Protector la floarea soarelui

O altă cultură importantă pentru România este floarea soarelui, suprafaţa ocupată în 2013 fiind de 1,1 milioane ha. Judeţele fruntaşe la cultivarea florii soarelui rămân cele din sudul şi din sud-estul ţării. „Lider în cultura de floarea soarelui râmăne judeţul Constanţa, cu peste 90.000 ha. Avem floarea soarelui şi în estul ţării, 30.000 ha în Botoşani, în Iaşi, în Vaslui, în Galaţi”, a explicat Maria Cîrjă.

În sud-estul ţării, fără hibrizi cu rezistenţă genetică la rasele de Orobanche nu poate exista cultură de floarea soarelui profitabilă. „În ultimii 3 ani întâmpinăm probleme cu rase noi de Orobanche, care uneori depăşesc rasa H, aşa cum au descoperit cercetătorii noştri la Topolog, în judeţul Tulcea, şi la Baia, în judeţul Constanţa”, a explicat Maria Cîrjă.

Pioneer a lansat în acest an tehnologia Protector Lupoaie. „Avem hibrizi care au gena de rezistenţă OR5 care le asigură rezistenţă până la rasa E inclusiv. Avem hibrizi care au gena de rezistenţă OR7, ceea ce înseamnă că au rezistenţă până la rasa H inclusiv. Hibrizii noi au System II, ceea ce înseamnă că pe lângă rezistenţa la rasa E, această certificare oferă rezistenţă inclusiv la rasa H. Hibrizii care vor fi catalogaţi cu System II sunt P64LE25, P64LE99 şi P64LE75, ultimii doi fiind lansaţi în acest an. Aceştia pot fi cultivaţi fără grijă în toate zonele de cultură. Alţi hibrizi în tehnologia Protector Lupoaie sunt P64LE20, P63LE75 şi P64LC53”, a explicat Maria Cîrjă.

Pioneer a lansat şi tehnologia Protector Mană. Hibrizii lansaţi sub această etichetă au rezistenţă la toate rasele de mană. Aceştia sunt P64LE19, P64LE20, P64LE25, precum şi noii hibrizi P63LE75, P64LE99, P64LC53 şi hibridul High oleic P64HE39.
Marca Protector va fi purtată în acest an de 10 hibrizi Pioneer.

 

Produse noi în portofoliul DuPont

Şi în acest an, compania DuPont vine alături de agricultorii români cu tehnologiile şi produsele necesare obţinerii unor culturi agricole sănătoase.

 

Arigo - succes dintr-o sigură aplicare

Printre noutăţile DuPont România se numără şi Arigo, un erbicid selectiv pentru combaterea postemergentă timpurie a buruienilor graminee şi cu frunză lată, anuale şi perene, din cultura de porumb. Doza de aplicare este de 330 g/ha.

 

Principal plus - soluţie în postemergenţă

De asemenea, o altă soluţie completă în postemergenţă propusă de companie este Principal Plus - un produs format din trei substanţe active, ce combate absolut toate buruienile din lanurile de porumb. Erbicidului Principal (nicosulfuron şi rimsulfuron) i s-a adăugat şi Dicamba în proporţie de 55 la sută, lărgindu-se astfel spectrul de combatere a buruienilor cu frunză lată. Doza recomandată este de 440 g/ha, iar stadiul aplicării este de până la maximum şase frunze ale plantelor de porumb.

 

Din toamnă, erbicidul Salsa pentru rapiţă

În toamnă, compania DuPont va apărea pe piaţă cu erbicidul Salsa la cultura de rapiţă, care are drept ţintă buruienile crucifere -  muştar sălbatic, ridiche sălbatică, punguţă, traista ciobanului - din aceeaşi familie cu plantele de rapiţă.

 

Un insecticid în omologare

Şi tot în ultimul trimestru al lui 2014, va fi omologat un insecticid pentru tratamentul seminţelor de rapiţă, urmând ca în primăvara 2015 să poată fi folosit şi pentru tratamentul seminţelor de porumb şi de floarea-soarelui.


Sulfonilureicele SX

Inovaţia DuPont la erbicidele sulfonilureice este tehnologia de formulare SX ce oferă posibilitatea de a obţine un amestec omogen fizic din două sau mai multe produse de protecţia plantelor. Tehnologia SX asigură un control mai rapid şi mai eficient al unui spectru larg de buruieni. Granulele perfect solubile în apă îmbunătăţesc modul de acţiune al substanţei active. Sulfonilureicele SX, obţinute prin tehnologia „Optimized Baze System”, permit asocierea substanţei active cu diverşi coformulanţi pentru optimizarea pH-ului din apă.

Rodica ORJANU
Marian MUŞAT


EnClass - harta secetei

„O să avem probleme în acest an cu dăunătorii care nu mai pot fi combătuţi prin tratamentul la sămânţă. Pentru a realiza aceste orientări, pentru a ajuta la crearea de produse noi, Pioneer lucrează de foarte mulţi ani la o arhivă de date de mediu şi date genetice, sub denumirea de EnClass. Acesta va fi un program pe care-l vom lansa anul acesta în România”, a precizat Maria Cîrjă.

EnClass conţine informaţii despre manifestarea fenomenului de arşiţă şi de secetă, cuprinzând elemente precum harta secetei în timpul înfloritului la porumb în Europa pe ultimii 15 ani, harta secetei în timpul umplerii bobului în ultimii 15 ani în Europa, harta Europei privind numărul de zile cu temperaturi mai mari de 34 grade C în timpul umplerii bobului.


INFO
RENTABILITATE
Investiţia - cheia productivităţii

„2013 este primul după 1989 când România a reuşit performanţa să nu mai aibă deficit pe produse agricole (…). Acest lucru refectă realitatea că ferma românească a început să fie mai productivă. Fermierii au investit mai mult, au început să devină mai performanţi”, a declarat Vasile Iosif, director general DuPont România.

Tot anul trecut,  România a ocupat primul loc în Europa la cultura de floarea soarelui, cu o producţie de 2 milioane de tone, iar la cultura porumbului, a coborât pe locul 2 după Franţa. „Dar când ne uităm la productivitatea pe hectar suntem la ani lumină distanţă de ceea ce ar trebui să producă această ţară. Sper ca împreună să întelegem că investiţia este singurul element care poate să crească productivitatea noastră în agricultură”, a adăugat Vasile Iosif.

Vizualizat: 566 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?