Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Start la semănat!

Publicat: 09 martie 2017 - 14:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Martie este luna în care se declanşează campania de semănat, în funcţie de evoluţia vremii. Specialiştii recomandă ca atunci când în sol temperatura ajunge la 3-6oC, semănătorile să intre în activitate pentru înfiinţarea culturilor din prima urgenţă: ovăz, mazăre, borceag, lucernă, in de fuior.

În plus, nu trebuie uitată îngrijirea culturilor de toamnă, fertilizările, reglarea şi probarea semănătorilor.

VRANCEA
Semănăturile, în optimul fitotehnic
Inginerul Vasile Abrudan, va semăna 50 hectare de porumb, cu hibridul 2376 de la KWS, care a răspuns excelent tehnologiei aplicate anul trecut. Ne spune că aşteaptă începutul optimului fitotehnic atunci când vor fi mai mult de 8oC în sol, spre a evita presiunea dăunătorilor. Va semăna şi floarea-soarelui pe aproape 50 ha. Probabil că va folosi sămânţă de la LG. Pentru oamenii care i-au arendat terenul şi au animale, lucrează şi o bucată de păşune, pe care o îmbunătăţeşte şi o îngrijeşte cu atenţia cuvenită.
Întreaga suprafaţă este arată încă din toamnă, însă pentru acurateţea lucrării de pregătire a patului germinativ va intra cu un disc uşor.

Fără griji la culturile de toamnă
Vasile Abrudan pune pasiune în tot ce întreprinde. După cinci decenii în activitatea de câmp, a căpătat suficientă experienţă pentru a munci cu rodnicie pământul. Lucrează în arendă aproape 200 ha, în comuna Tănăsoaia, din judeţul Vrancea. „Nu-mi fac griji pentru semănăturile de toamnă. Am pus grâu românesc Glosa, pe o solă de 34 ha, şi ceva orz. Culturile au pornit uniform în vegetaţie, că au avut condiţii optime de dezvoltare, mai ales că am asigurat şi îngrăşăminte chimice NPK de 280 kg/ha”, a susţinut cultivatorul. Vasile Abrudan este mulţumit de grâu, anul trecut a obţinut pe terenuri neirigate peste 4300 kg/ha.
Chibzuit, cu costurile tehnologice bine cumpănite, Vasile Abrudan a înregistrat an de an profit. Pentru hectarul cultivat cu grâu nu cheltuie mai mult de 1500 lei, recolta o valorifică la Comcereal Vrancea, care îi asigură şi inputurile necesare.


BRĂILA
Priorităţile primăverii: floarea şi porumbul de sămânţă
În comuna brăileană Vădeni, Mihai Oancea, un tânăr şi ambiţios fermier, cultivă 580 ha de teren. În acest anotimp va trebui să înfiinţeze floarea-soarelui pe 200 ha şi să realizeze un lot de hibridare pentru porumb pe o solă de 60 ha. De regulă, pe la jumătatea lunii martie intră la semănat.
Anul trecut îşi propusese să însămânţeze 200 ha. Nu a reuşit, vremea i-a fost potrivnică. „În toamnă, s-a lucrat foarte greu, ploile şi condiţiile solului nu ne-au permis să ne atingem obiectivul. Astfel, am semănat 75 ha de grâu, cu soiurile româneşti Boema şi Glosa, 60 ha de rapiţă cu hibrizi oferiţi de Pioneer şi 25 ha de orz, soiul Cardinal”, a susţinut brăileanul Mihai Oancea.
Împreună cu socrul său, agronom de profesie, tânărul inginer mecanic amenajează de mai bine de 11 ani loturi semincere la porumb, o cultură, de altfel, profitabilă. El ne asigură că terenul din comuna Vădeni pe care-l exploatează agronomic este unul de luncă, cu pânza freatică foarte sus, cu un pH neutru, dar bine aprovizionat în potasiu. În anumiţi ani, în funcţie de condiţiile pedoclimatice, pot interveni nişte cheltuieli suplimentare pentru punerea mai bine în valoare a solului, mai precis cu aplicarea unor doze mai mari de fertilizanţi.
„Semănăturile de toamnă nu au fost acoperite de zăpadă, am recoltat monoliţi din culturi pentru a verifica starea de vegetaţie a plantelor. Avem mari semne de întrebare la rapiţă, unde apreciem că în jur de 40 la sută nu a rezistat gerurilor. Atipică a fost şi toamna trecută, deoarece de la sfârşitul lunii octombrie şi până la primul ger am primit vizita păgubitoare a gâştei sălbatice. A fost multă apă pe câmp şi semănăturile le-au oferit destulă mâncare păsărilor care au ciugulit până la 80 la sută din culturi”, a susţinut fermierul.

Un combinator pe lista de investiţii
La Vădeni, terenurile sunt neirigate. Şi cum apa este un factor limitativ, nici producţiile nu sunt atât de mari. În cei şase ani de când se ocupă de agricultură, culturile de grâu şi de orz nu au dat mai mult de 6 t/ha, porumbul, în jur de 7 t/ha, iar rapiţa şi floarea-soarelui au oferit un randament între 3 şi 3,2 t/ha. De aceea, şi cheltuielile de producţie sunt la un nivel mediu, spre exemplu la grâu costurile pe hectarul cultivat se ridică la circa 400 euro. „În fiecare an scarificăm cam 100 ha, acum ne gândim să ne dotăm cu un combinator de capacitate mai mare pentru a pregăti în condiţii optime patul germinativ. La celelalte categorii de utilaje stăm destul de bine”, a precizat agricultorul.
Mihai Oancea se numără printre membrii fondatori ai Cooperativei Braicoop, iar unul din marile avantaje este că mai bine de 80 la sută din inputurile pentru agricultură sunt achiziţionate prin licitaţie la preţuri joase faţă de cele de listă.

TIMIŞ
„Sper să semăn la timp!”
Gheorghe Chendeş, din Pietroasa (jud. Timiş), nu a reuşit să ogorească terenul din toamnă şi pentru el asta „este cea mai mare problemă”. „Dacă îmi ajută Dumnezeu, am să pun 10 hectare cu porumb şi cinci cu lucernă. În primăvara trecută m-a apucat semănatul la început de aprilie. Am cumpărat un hibrid Monsanto, pentru două hectare am dat 1200 lei anul trecut, acum nu mai ştiu preţurile. La noi, la sfârşitul lui februarie a nins. De mulţi ani, nu a mai fost iarna atât de grea”, ne-a declarat fermierul.
Gheorghe Chendeş are utilajele necesare pentru bucata lui de teren: un tractor, dar vrea să mai cumpere în acest an încă unul, plug, semănătoare, maşină de balotat, cositoare. Aşteaptă să intre repede la arat, la pregătit terenul şi la semănat. Deţine şi o fermă de oi şi va avea nevoie de mâncare pentru animale. „Oile mi-au fătat 170 de miei, mi-a mers bine, numa’ că nu am apucat să le fac un vaccin, am pierdut câţiva mieluţi”, a adăugat Gheorghe Chendeş.

GALAŢI
De pază în lanul de rapiţă
Nicu Moraru, un fermier din judeţul Galaţi, are semănate 100 ha de rapiţă. A înfiinţat o cultură uniformă, cu o bună densitate, de a intrat în iarnă viguroasă, însă nu a scăpat-o de sălbăticiuni. „Am o tarla de 25 ha între două trupuri de pădure, ies căprioarele, şi noaptea, şi ziua, şi pasc plantele. Am stat la pândă nopţi în şir câte patru oameni să le gonim. Aşa se întâmplă în fiecare iarnă. Acum doi ani, am avut mistreţii la ospătat de grâu. Cinci hectare din 30 le-au distrus, că a trebuit să le reînsămânţăm în primăvară”, ne-a declarat cultivatorul. Acesta este pregătit să întoarcă o parte din culturi şi de această dată.

Marian MUŞAT

 

PRIMĂVARA AGRICOLĂ
După o toamnă în care semănatul grâului s-a efectuat cu multă întârziere, în multe zone agricole, suprafaţa ocupată cu grâu per total ţară a fost mai mică faţă de anul anterior. Şi ea se va mai diminua când se vor stabili pierderile prin iernare.
Acum când zăpada s-a mai retras, fermierii trag concluzii definitive referitoare la starea de vegetaţie a culturilor de toamnă, deşi multe semnale de atenţionare au apărut în urma analizării monoliţilor ridicaţi în lunile de iarnă. Astfel, alături de situaţia fericită (culturi frumoase, cu densitate bună şi plante bine înrădăcinate, înfrăţite şi sănătoase), sunt şi multe culturi abia răsărite, cu plante firave, a căror recoltă viitoare va fi mult diminuată. La desprimăvărare se fac analize foarte atente, de la parcelă la parcelă, privind densitatea plantelor şi asupra posibilităţilor ca prin aplicarea unei tehnologii adecvate, culturile să fie menţinute în vegetaţie. Totodată, se iau măsurile necesare pentru a limita pierderile de producţie.

Erbicidarea cerealelor păioase de toamnă
Combaterea buruienilor este esenţială, având în vedere că pagubele produse de buruieni se pot ridica la 10-40% din producţia potenţială. În funcţie de mersul vremii şi de apariţia buruienilor, lucrarea poate începe încă din această lună.
Erbicidul trebuie ales în funcţie de speciile de buruieni din cultură. Produsul nepotrivit poate compromite întreaga cultură sau poate face tratamenul ineficace.
Dacă grâul şi celelalte cereale păioase de toamnă rezistă la buruienile cu răsărire târzie în primăvară, ei bine aceste culturi vor fi afectate de buruienile cu rărăsire în toamnă sau cu apariţie timpurie în primăvară, înainte ca plantele să acopere solul.
Pentru eficacitatea soluţiilor, ţineţi cont că: depozitarea îndelungată a erbicidelor, cu precădere a celor lichide, chiar şi după agitare, le fac inutilizabile, deoarece substanţa activă rămâne pe fundul ambalajului; agitarea soluţiei de stropit timp de câteva minute înainte de începerea lucrului este obligatorie; filtrarea necorespunzătoare a apei, a diluţiei şi a soluţiei de erbicide determină o distribuţie neuniformă, din cauza înfundării duzelor; schimbarea vitezei de înaintare a agregatului conduce la schimbarea debitului şi a dozei de produs distribuit pe unitatea de suprafaţă; înălţimea de la sol a rampei de stropit este determinată de unghiul de dispersie al duzelor.
Calendarul lucrărilor la culturile de câmp din această lună cuprinde: definitivarea planului de cultură pentru acest an; semănatul culturilor cu temperatura minimă de germinaţie de 2-5oC; fertilizarea suplimentară a cerealelor de toamnă cu îngrăşăminte cu azot; erbicidarea cerealelor păioase, controlul fitosanitar al culturilor de toamnă; evacuarea apelor stagnante de pe culturi; transportul întregii cantităţi de gunoi de grajd în câmp. Despre toate aceste verigi tehnologice citiţi pe larg în pag. 58 şi 60.
Ioan BORCEAN

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 4 (187) din 1-15 martie 2017

Vizualizat: 711 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?