Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Start campanie de irigat

Publicat: 11 iunie 2017 - 21:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a demonstra că irigaţiile sunt o prioritate pentru actualul Guvern, Camera Deputaţilor a aprobat, pe 9 mai a.c., legea prin care fermierii pot aduce apa gratuit până la staţiile de punere sub presiune. Astfel, bugetul statului susţine campania de irigat din acest an cu 90 milioane de lei, iar fermierii sunt scutiţi de peste o treime din costurile cu apa de irigat.

Aprobarea legislativă a fost „sărbătorită” cu fast de către ministrul Agriculturii, Petre Daea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi directorul general ANIF, Florin Ionuţ Barbu prin inaugurarea, în data de 12 mai, a proiectului de reabilitare a Canalului de Aducţiune 1 de la amenajarea hidrografică Pietroiu-Ştefan cel Mare, judeţul Ialomiţa. S-a reabilitat canalul pe o lungime de 4,4 km, iar valoarea proiectului a fost de 6 milioane de lei, cu TVA inclus. „Suprafaţa irigată cu cele două canale care se intersectează la nodul hidrotehnic de la Pietroiu-Ştefan cel Mare este de 15.000 ha. Canalul de aducţiune CA1 este impermeabilizat şi urmează, prin Planul Naţional de Irigaţii, reabilitarea canalului CA2, care momentan este nereabilitat. Chiar de anul acesta va intra la reabilitare. Pierderile sunt acum, după reabilitare, la 15% faţă de canalul CA2, nereabilitat, de 60-70%”, a declarat Florin Ionuţ Barbu.

Avantaje pentru fermieri
Pentru fermieri, asta înseamnă reducerea cheltuielilor pentru mia de metri cubi cu 40 la sută. „Pe noi ne costă mia de metri cubi pompată de la ANIF 150 lei; ei dispar din costurile fermierului prin această măsură. Noi contabilizăm şi plătim consumul de energie, munca vie şi valoarea apei de la Staţia de Punere sub Presiune care ne introduce nouă apa în sistemul subteran. Cu aproximativ 40% scade costul miei de metri cubi de apă pompată. Eu am început irigatul pe 14 aprilie şi cred că îl închid în octombrie”, a spus Viorel Nica, administrator Agrichim Feteşti şi preşedinte al Ligii OUAI-urilor. Condiţia este ca organizaţiile de udători să reabiliteze infrastructura secundară, staţiile de punere sub presiune şi de repompare.

Irigaţiile, punct cheie pentru MADR şi Guvern
Vizita în teren a minstrului Agriculturii, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, a marcat începutul campaniei de irigaţii pentru 2017, până la acel moment fiind depuse solicitări pentru irigat pentru 400.000 ha, „ceea ce înseamnă 20% din capacitatea sistemului din întregul sistem de două milioane de hectare”, a declarat Petre Daea.
„Partea de irigaţii rămâne strategică, avem două obiective majore în acest domeniu: reabilitarea sistemului de irigaţii până la 1.980.000 ha până în 2020 şi să aducem apa pe canalele principale gratuit până la SPP, în aşa fel încât asociaţiile de udători să o poată folosi”, a adăugat Liviu Dragnea.
Până în prezent, din suma de un miliard de euro alocată prin Planul Naţional de Irigaţii, „s-au cheltuit o sută de milioane, pentru că aici suntem într-un loc unde sistemul trebuie privit în ansamblul lui, ce s-a reabilitat şi ce nu s-a reabilitat. Pentru noi sunt trei operaţiuni. Prima este punerea în stare de funcţionare a staţiilor de pompare. Al doilea obiectiv este organizarea asociaţiilor de utilizatori în aşa fel încât acestea să acceseze fonduri de la UE, care înseamnă 431 milioane de euro, ca să se realizeze infrastructura secundară. Reabilităm pas cu pas fiecare sistem, pentru ca sistemul de irigaţii să fie funcţional. Nu ne ducem cu reabilitări în zone unde nu poate ajunge apa la plantă”, declara Petre Daea.

 

MODERNIZAREA SCADE SUBSTANŢIAL COSTUL CU ENERGIA
Staţia de punere sub presiune Movila a beneficiat de investiţii prin accesarea de fonduri europene pentru înlocuirea echipamentelor de pompare. „Diferenţa de trecere de la sistemul vechi la cel nou este de 100 mc/oră. Această amenajare cuprinde două staţii de punere sub presiune (SPP) şi o staţie de repompare. Pentru SPP1 se irigă 2.601 ha cu apă luată direct din canalul CA1. Pentru SPP2, care irigă 3.000 ha, avem o staţie de repompare. Agregatele noi sunt silenţioase şi mai productive. Dacă nu accesam Măsura 125 în 2013, nu mai aveam cu ce să irig în 2015. Acum, pe Măsura 4.3 schimbăm toate instalaţiile. Nu ne-au ajuns fondurile să schimbăm întreaga instalaţie. Consumul pentru instalaţiile noi este de 400 kWh, pentru cele vechi 550 kWh. Avem o economie de energie de 150 kWh pentru instalţiile noi”, a explicat Viorel Nica.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Vizualizat: 434 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?