Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Starea fitosanitară a CULTURILOR DE TOAMNĂ

Publicat: 29 ianuarie 2018 - 00:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Inspectorii Autorităţii Naţionale Fitosanitare, din cadrul MADR, au emis, în urmă cu câteva zile, un raport privind starea fitosanitară a culturilor de cereale păioase de toamnă şi rapiţă.

Astfel, în urma efectuării sondajelor în câmp, dar şi prin prelevarea de probe analizate, rezultă că lanurile de orz şi grâu sunt afectate de bolile specifice în proporţie de până la 15 puncte procentuale.  

CEREALE PĂIOASE
Potrivit documentului dat publicităţii, la cultura de orz, făinarea (Erysiphe graminis) - una dintre cele mai comune boli foliare ale cerealelor - şi sfâşierea frunzelor (Pyrenophora graminea) au înregistrat un grad de afectare cuprins între 5 şi 10% din suprafaţa cultivată.
De asemenea, la grâu, infecţia de făinare s-a produs între 5 si 15%, cea de pătarea brună a frunzelor (Septoria tritici) între 3 si 12%, iar gradul de afectare în ceea ce priveşte rugina brună a grâului (Puccinia recondita) este de 3 şi 12%.
Pentru combaterea bolilor din cultura de grâu şi orz, specialiştii recomandă utilizarea de fungicide, de exemplu: Falcon Pro (0,6-0,8 L/ha) sau Zamir 40 EW (0,750 L/ha) sau Acanto Plus (0,5 L/ha) sau Allegro (0,75-1,0 L/ha) sau Mirage 45 EC (1,0 L/ha) sau Soprano 125 SC (0,5 L/ha) sau Topsin 500 SC (1,25 L/ha) etc.

Grau_b
De asemenea, în ceea ce priveşte acţiunea păgubitoare a dăunătorilor la cerealele păioase, situaţia este următoarea. În cazul păduchelui verde al cerealelor (Schizaphis graminum) gradul de dăunare este de 3 şi 17%, al gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides) 3 şi 10% şi în cazul afidelor (Aphidae) presiunea este între 3 şi 11%.
Pentru combaterea dăunătorilor atât la orz cât şi la grâu se recomandă utilizarea de insecticide, spre exemplu: Decis Expert 100 EC (62,5 ml/ha), Fastac Activ (0,2 L/ha), Kaiso Sorbie (0,15 L/ha), Karis 10 CS (50 ml/ha), Cartus 60 EC (2,0 L/ha), Diazol 60 EC (2,0 L/ha), Pyrinex 48 EC (2,5 L/ha) etc.
Atât la grâu cât şi la orz, urmărirea cu atenţie a stării fitosanitare şi efectuarea la timp şi corect a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor care conţin substanţe active: azoxistrobin, ciproconazol, propiconazol, clorotalonil, tebuconazol, procloraz, teflutrin, cipermetrin, clorpirifos, etc. omologate în România vor ţine sub control atacul bolilor şi dăunătorilor.

RAPIŢA DE TOAMNĂ
La rapiţa de toamnă, atacul gărgariţei tulpinilor (Ceuthorrhynchus napi) a înregistrat un grad de dăunare de 3 şi 15%, al viespei rapiţei (Athalia colibri) între 3 si 10 %, iar atacul puricelui negru al cruciferelor (Phyllotreta spp.) s-a soldat cu 5 şi 25%.
Tratamentele pentru controlul dăunătorilor din cultura de rapiţă propuse de specialiştii Agenţiei Naţionale Fitosanitare se bazează pe utilizarea unor insecticide, precum: Inazuma (0,15 – 0,2%), Karate Zeon (0,15 l/ha ), Kaiso Sorbie ( 0,15 kg/ha), Mospilan 20 SC (0,2 kg/ha), Decis Expert 100 EC (75 ml/ha)…

Rapita_b

IMPORTANT
Se va urmări în permanenţă starea fitosanitară a culturilor agricole de toamnă, cu precădere momentul apariţiei bolilor şi dăunătorilor;
Tratamentele fitosanitare se vor aplica ţinând cont de condţtiile meteorologice (temperatura, viteza vântului, precipitaţii etc.);
Nu se vor efectua tratamente fitosanitare la o temperatură mai mică de 5 grade C şi viteza vântului peste 5 m/s.
De asemenea, se vor respecta cu strictete instrucţiunile de pe eticheta produselor de protecţia plantelor. Toate produsele omologate se găsesc în baza de date PEST-EXPERT, care poate fi accesată pe link-ul: www.madr.ro, Secţiunea Fitosanitar.
Inspectorii din cadrul oficiilor fitosanitare judeţene vor emite buletine de prognoză şi avertizare care conţin recomandări privind efectuarea tratamentelor fitosanitare pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor din culturile agricole.
Aceste buletine vor fi difuzate către instituţiile locale şi fermieri, iar informaţiile conţinute de acestea pot fi solicitate de către toate persoanele interesate.

Vizualizat: 858 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?