Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

STAREA de vegetaţie a cerealelor de TOAMNĂ este bună

Publicat: 18 ianuarie 2018 - 00:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vremea favorabilă din perioada de semănat a cerealelor de toamnă din majoritatea zonelor agricole ale ţării a permis efectuarea în bune condiţii a patului germinativ şi încadrarea lucrării de semănat în perioada optimă. 

În cursul lunii noiembrie s-au întrunit condiţiile termice şi hidrice necesare încolţirii seminţelor, răsăririi plantelor, iar pe largi areale s-a produs şi înfrăţirea lor. În concluzie, se poate aprecia că starea de vegetaţie a cerealelor de toamnă este bună şi foarte bună la data intrării în iarnă, fapt care aduce optimism în casele agricultorilor, după un an în care nu au fost scutiţi de multe necazuri precum grindină, vijelii şi lungi perioade de secetă.

Starea de vegetaţie a culturii de rapiţă pentru ulei este diferită de la o zonă la alta şi chiar de la parcelă la parcelă. În prezent avem culturi bune, cu densitate normală şi cu plantele în faza de rozetă, dar şi culturi cu creştere luxuriantă, a căror rezistenţă la ger este minimă, fiind expuse îngheţului. Această situaţie poate avea două cauze principale: fie au fost semănate prea devreme, fie au fost fertilizate greşit înainte de semănat cu îngrăşăminte cu azot sau cu îngrăşăminte complexe cu raport în favoarea azotului (2:1:1 sau chiar 3:1:1), care au favorizat creşterea plantelor, dar au diminuat rezistenţa lor la îngheţ. Cei care au fost prudenţi când au constatat că plantele au tendinţă de creştere exagerată, au făcut tratamente cu substanţe care să încetinească fenomenul. În funcţie de data la care s-au efectuat tratamentele, acum fermierii pot spera ca, dacă plantele vor beneficia de strat de zăpadă, să treacă bine peste iarnă.

borceanu_grau-in-noiembrie.1_b

Determinări esenţiale în semănăturile de toamnă:

- numărul de plante/mp;
- numărul de fire/mp;
- adâncimea nodului de înfrăţire.
Prin împărţirea numărului de fire la numărul de plante se obţine gradul de înfrăţire. Adâncimea nodului de înfrăţire se exprimă în mm: dacă valorile sunt de 20-30 mm faţă de suprafaţa solului, înseamnă că plantele sunt protejate faţă de ger.
Determinările se fac pe diagonala parcelei, numărul lor fiind în funcţie de suprafaţa luată în studiu şi de uniformitatea culturii.
Fiecare punct de determinare se marchează cu beţe vizibile, pentru a reveni în primăvară în aceleaşi puncte, datele obţinute fiind importante deoarece exprimă rezistenţa la ger a soiului cultivat.
Dacă pământul a intrat în iarnă neîngheţat, iar stratul de zăpadă este prea gros şi există pericolul de epuizare şi asfixiere a plantelor, se impune tăvălugirea culturii.
Dacă se formează crustă de gheaţă fără zăpadă, pentru prevenirea asfixierii plantelor, se impune spargerea acesteia cu tăvălugi cu cuie, câmpuri de grape etc.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi in revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Un articol semnat de IOAN BORCEAN

Vizualizat: 559 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?