Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Starea culturilor. Cum se vede anul agricol din minister vs. din teren?

Publicat: 30 mai 2022 - 11:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

”Este foarte greu să comparăm acest an cu anul trecut care a fost un an minunat din toate punctele de vedere, mai ales din punct de vedere al precipitaţiilor, dar pot să vă spun că la această dată avem însămânţat din toamnă 2 milioane de ha de grâu care se prezintă în condiţii bune, 500.000 de hectare de rapiţă – care la fel se prezintă în condiţii bune”, a declarat public Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Sursa citată afirmă că în această primăvară, fermierii au însămânţat circa 1,2 milioane de hectare cu floarea-soarelui (aceeaşi suprafaţă ca şi anul trecut când România a obţinut o producţie record de 3 milioane de tone!), iar cultura de porumb ocupă 2,4 milioane de hectare.

Din punct de vedere fenologic, “până acum, porumbul şi floarea-soarelui se prezintă foarte bine. Grâul este un pic avansat, adică trecerea asta de la o perioadă foarte friguroasă la o perioadă călduroasă cu temperaturi destul de ridicate, i-a accentuat un pic starea de vegetaţie, însă vedem, deja, lanuri întregi care deja sunt în spic”, a precizat oficialul Ministerului Agriculturii.

Dincolo de tabloul liniştitor al secretarului de stat, am consemnat opiniile a doi fermieri, unul din zona de vest, celălalt din Dobrogea!  

starea culturilor mai 2_b 

Deficitul de umiditate din sol s-a accentuat

 

„Nu ne-a plouat! Culturile sunt bine spre... rău! În ultimii patru ani am intrat cu un deficit de umiditate în sol care s-a accentuat. La noi în zonă ploua între 600 şi 800 litri pe an, acum ploile dacă însumează 500 litri!”, ne-a declarat inginerul agronom Constantin Epure, şeful fermei  Damila Agro din judeţul Vâlcea.  

Imediat după discuţia purtată, binefăcătoarele precipitaţii au venit risipind din temerile fermierilor din zonă. Sigur că nu e de ajuns, dar cel puţin a salvat lanurile de grâu. Cultura a fost afectată în proporţie de 20%, din păcate, plantele din vetrele cuprinse de secetă nu-şi mai revin din stresul hidric.

starea culturilor mai 1_b

„Culturile de primăvară se dezvoltă bine, am prăşit 140 ha de floare, urmează porumbul. Eu sunt de principiul: dacă sunt culturi prăşitoare, trebuie să administrez o... praşilă! În acelaşi timp fertilizez cu 200 kg de uree pentru am certitudinea că substanţa se duce exact la rădăcina plantei şi nu aiurea. Trebuie să aplic neaparat pentru că nu ne-am permis să mai dăm îngrăşăminte la formarea patului germinativ dintr-un motiv lesne de înţeles: preţurile extrem de ridicate ale îngrăşămintelor”, a explicat Constantin Epure.  

Fermierul nu este adeptul fertilizării foliare; pentru el stropirile sunt „ceaiuri pentru plante! Mai degrabă ar trebui să folosim amelioratori, gen Calciprill sau hidroxid de calciu, - îngrăşământ şi amendament pentru solurile acide - să eliberăm elementele chimice blocate în sol. Mai ales dacă produsele foliare sunt prost aplicate, în lipsa apei, va apărea riscul pârlirii culturilor”, susţine pe bună dreptate Constantin Epure.

Fermierul se declară împotriva contractelor futures. „Avem spaţii de depozitare, dar preferăm să vindem la recoltare, dacă va fi un preţ bun. Eu zic că grâul va fi 2 lei kilogramul luat direct din câmp.”

 

Vizualizat: 510 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?