Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Specificitatea bolilor sfeclei

Publicat: 05 septembrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultimii ani, datorită diversității substanțelor de prevenire și combatere a bolilor și dăunătorilor, în general, pentru toate culturile agricole, incidența infecțiilor ar trebui să fie mai redusă. Însă, prin folosirea repetată a unei palete restrânse de pesticide, agenții patogeni dobândesc rezistență, apărând noi rase, imune sau cu sensibilitate scăzută la tratamente.

Click pe poza pentru galerie!

Sfecla de zahăr este o cultură care, aparent și uzual, nu necesită o atenție deosebită precum cartoful sau legumele, spre exemplu. Numai că, odată cu introducerea în cultură a unor hibrizi cu potențial sporit de acumulare a zahărului și datorită faptului că fermierii sunt plătiți în funcție de procentul de zahăr din rădăcinile de sfeclă, importanța unei culturi sănătoase a devenit o cerință prioritară. Obținerea unei producții de peste zece tone de zahăr/ha nu se poate face decât printr-o protecție fitosanitară desăvârșită.

 

Cercosporioza și făinarea - cele mai răspândite boli ale sfeclei de zahăr 

• Cercospora beticola, ciuperca responsabilă de producerea Cercosporiozei (pătarea frunzelor), este un agent patogen care se dezvoltă în parenchimul frunzei în condițiile unui climat umed, în lunile iunie, iulie și august (în ultimii ani însă se întâlnește frecvent și în septembrie, din cauza schimbărilor climatice). Boala se manifestă prin apariția pe frunze a numeroase pete izolate sau confluente, cu diametru de 1-2 mm, rareori mai mari. Ele sunt ușor colțuroase sau rotunjite, la început galben-brunii, apoi cenușii și mărginite de o dungă brun-roșcată. Țesuturile din dreptul petelor sunt ușor cufundate și pe suprafața lor se formează, pe vreme umedă, o pâslă subțire, albă-cenușie, constituită din conidioforii și conidiile ciupercii. Boala poate provoca pierderi de producție la rădăcini de până la 20-25% și până la 30-35% la conținutul în zahăr. Există cazuri de atac extrem, când conținutul în zahăr poate să scadă chiar cu 50%, atunci când atacul este generalizat în august-septembrie (perioadă de maximă acumulare a zahărului). Se cunosc metodele agrotehnice de prevenire: asolament, rotație, lucrările solului, soiuri (hibrizi) rezistente, etc., precum și cele chimice: 2-3 sau mai multe tratamente preventive sau/și curative.

• Făinarea sfeclei este produsă de Erysiphe betae și se manifestă prin apariția pe frunze a unei pâsle prăfoase, de culoare albă (miceliul ciupercii). Petele sunt mai frecvente pe partea superioară a limbului. Acestea se întind și pot să acopere în scurt timp întreg aparatul foliar. Sunt mai sensibile la atac frunzele cu creștere încetinită (stres) și frunzele bătrâne. Spre sfârșitul perioadei de vegetație, simptomele se definesc sub forma unor puncte portocalii, apoi brun-negricioase. Prevenirea și combaterea se fac prin măsuri agrotehnice pentru reținerea apei în sol, distrugerea focarelor de infecție și prin metode chimice. Pierderile de producție se manifestă la masa de rădăcini prin diminuarea fotosintezei și mai puțin în procentul de zahăr acumulat.

 

Atacul virozelor: mozaicul frunzelor și îngălbenirea virotică

De mai puțină importanță se bucură însă alte afecțiuni ale sfeclei pe care e necesar să le subliniem aici. Mai ales că în acest an au avut o manifestare destul de agresivă. Este vorba de viroze. În acest an, dezvoltarea populațiilor de afide la toate speciile agricole (în special la cele horticole - pomi, legume, cartofi), a cunoscut praguri de dăunare rar întâlnite, cel puțin în zonele unde s-au înregistrat temperaturi și precipitații ridicate (lunile mai-iunie în aproape toate regiunile). Afidele sunt cele care transportă virusurile și le răspândesc în plantele de cultură. La sfecla de zahăr cele mai periculoase virusuri sunt Marmor betae, care produce mozaicul frunzelor, și Corium betae, care produce îngălbenirea virotică.

• Mozaicul frunzelor de sfeclă se manifestă pe întreaga perioadă de vegetație, însă sunt mai puțin evidente în timpul verii datorită temperaturilor ridicate. La câteva zile de la infecție apar decolorări ale nervurilor, însoțite de pete circulare, reticulare sau neregulate, de culoare verde-deschis. Odată cu dezvoltarea frunzelor, forma, mărimea și culoarea petelor variază foarte mult. Această viroză nu reduce semnificativ producția de rădăcini, dar diminuează cu 10-15% conținutul în zahăr.

• Îngălbenirea virotică a frunzelor se manifestă la început pe frunzele tinere, pe toată suprafața limbului, prin apariția unei rețele de pete difuze, verzi-gălbui, apoi galbene. În primele zile se îngălbenesc câteva frunze, iar mai târziu întreaga rozetă, cu excepția frunzelor tinere. Datorită acumulării de amidon în frunze, limbul se îngroașă și devine fragil, rupându-se ușor la îndoire. Pe frunzele bătrâne, îngălbenite, apar pete necrotice, brune sau roșiatice.

Aceste simptome ale virozelor descrise aici se confundă uneori cu bolile provocate de ciupercile menționate la început. Or, este foarte important să se definească aceste simptome, întrucât virozele se combat cu insecticide prin anihilarea - reducerea populațiilor de afide, iar ciupercile se combat, desigur, cu fungicide.

Asistența fitosanitară calificată, dotată cu laboratoare - microscoape, aparatură, specialiști -, este unica șansă în abordarea modernă a tehnologiei sfeclei de zahăr.

 

 

 

14 SEPTEMBRIE - „ZIUA SFECLEI” ÎN MOLDOVA

„Noi tendințe de modernizare și intensivizare în tehnologia sfeclei de zahăr” este tema celei de-a doua ediții a Simpozionului Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Roman (ACSZR) - "Ziua Sfeclei". Evenimentul va avea loc în ziua de 14 septembrie a.c., în ferma Vălenii Doamnei - Girov-Dochia, a firmei Business Agro Consulting SRL din Piatra Neamț. 

În câmpurile demonstrative cu sfeclă de zahăr, structurate tematic pe Genetică și ameliorare; Fertilizanți și biostimulatori; Protecția culturii, se vor putea vedea pe viu performanțele tehnologiilor aplicate, dar și diferențele de producție într-un an dificil, cu ploi abundente în prima parte, secetă și arșiță în celalaltă parte a anului.


 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 832 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?