Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SOS: Preţul grâului ar putea exploda! Asiguraţi sămânţa pentru toamnă!

Publicat: 18 mai 2020 - 19:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La toamnă, „pâinea ţării” va fi ca aurul de scumpă! Preţul grâului de sămânţă ar putea ajunge şi la 15 lei/kg?! Dacă nu se vor lua măsuri din timp, România va rămâne fără sămânţă de grâu.

Cunoscutul fermier din vestul ţării Dimitrie Muscă trage un semnal de alarmă privitor la asigurarea stocului de sămânţă pentru „pâinea ţării”. Din pricina calamitării suprafeţelor cultivate cu grâu, există pericolul să nu se acopere necesarul de sămânţă pentru toamnă.    

Nu va fi sămânţă de grâu!

”Se caută sămânţă! Nu va fi sămânţă indiferent ce va spune lumea! Din păcate Ministerul Agriculturii ar fi trebuit să fie aici, pe la porţile noastre, în zona de vest, unde se face un pic de grâu, să ne întrebe cât v-a plouat şi ce sămânţă puteţi da pentru ţarăÎn urmă cu câţiva ani, KWS vindea grâu cu 11 lei kg! Vă daţi seama ce preţuri vor fi la toamnă?! Una e să cumperi grâul pentru sămânţă cu 1,5-2 lei kilogramul şi alta e la 11–12 lei/kg. Sau poate va fi 15 lei kilogramul de sămânţă la toamnă adusă din afară! Şi atunci te mai întrebi: cine va semăna grâu la preţul ăsta?”, ne-a declarat producătorul agricol din Arad.  

pretul graului_b

Ce mai avem în rezerva de stat?

Acesta a continuat în acelaşi registru grav: “Ia întrebaţi-i pe cei în drept să spună cât este stocul de grâu la rezerva de stat! Nu mai au nimic, domnule! Au făcut praf şi ăia de dinainte, şi ăştia de acum! Nu avem rezervă, din păcate! Nici nu are de unde să completeze, deoarece circa jumătate din suprafaţa de grâu este calamitată! Şi o spun din ce ştiu eu, din ce am văzut, din ce am citit şi din ce spun fermierii, nu ce declară Ministerul Agriculturii!”

Dimitrie Muscă susţine că sunt propuneri pentru contracte futures la grâu. Însă „vor încheia fermierii care sunt necăjiţi cu banii şi rămâne ţara fără sămânţă! În primul rând noi nu ştim ce producţie vom avea! Dar dacă nu vin ploile se duce totul şi avem culturi frumoase aici, pe vest!”

Dimitrie Muscă are circa 2.500 hectare cultivate cu grâu şi îşi produce singur sămânţa în cantităţi suficiente pentru consumul propriu şi pentru vânzare. 

Inventarierea suprafeţele de grâu pentru toamnă  

În acelaşi context, şi fermierul dobrogean Dumitru Manole este îngrijorat de asigurarea semânţei de grâu pentru toamnă. „Problema esenţială este să se inventarieze suprafeţele ce vor fi cultivate cu grâu în sezonul agricol 2020-2021 şi să se asigure sămânţa. Părerea mea e că nu trebuie să se facă niciun contract furures până ce nu avem garanţia realizării celor 3 milioane tone de grâu necesare producerii pâinii şi a produselor de panificaţie. Stocurile de grâu comercializate aparţin marilor traderi”, a susţinut cultivatorul din Amzacea.   

Este o criză reală! 

„Se preconizează că ar fi o criză reală în ceea ce priveşte sămânţa de grâu, având în vedere că în multe zone ale ţării cultura este compromisă sută la sută. Acum se produce doar în Oltenia, în vest şi pe ici pe colo în alte regiuni.

Până în momentul de faţă, stăm bine la grâul de sămânţă (850 ha) şi la cel de consum (550 ha)”, ne-a declarat Marius Cătălin Bran, directorul SCDA Caracal, cel mai mare producător de sămânţă de grâu românesc.  

Preţul grâului: 1,7 lei/kg. Suntem pregătiţi să producem 3.000 t sămânţă

În anii trecuţi, staţiunea a avut cel mai mic preţ din ţară şi mai mult ca sigur îl va menţie şi în acest an, deoarece nu pune adaosuri suplimentare, doar costurile de producţie şi un mic profit pentru acoperirea celorlalte cheltuieli.

„În 2019 am produs 3.000 tone de sămânţă de grâu şi am vândut la un preţ mediu de 1,7 lei kilogramul. Clar, anul acesta preţul va fi un pic mai mare. Suntem pregătiţi să producem sămânţă de grâu cel puţin la nivelul anului trecut”, a concluzionat directorul SCDA Caracal.   

 Grâu, porumb, floarea soarelui: cum salvăm recolta din 2020?_b

Mii de hectare de grâu au fost distruse de seceta în primăvara acestui an, Unii fermieri au renunţat chiar la culturi. Valentin Popa a băgat discul în grâul uscat de seceta extremă

Vizualizat: 1789 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?