Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SOS: Din nou despre distrugerea culturilor

Publicat: 16 ianuarie 2020 - 12:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mai mulţi fermieri ne-au semnalat o situaţie care trenează de mult timp, iar autorităţile nu iau nici o măsură sau nu se implică suficient în rezolvarea acesteia. Este vorba despre distrugerea culturilor agricole de către unii crescători de animale sau de către cei care fură recoltele din câmp.

 

Destul de des ne sunt anunţate cazuri în care crescătorii de animale intră cu turmele în plantaţii sau, pur şi simplu, ziua în amiaza mare mână caii şi căruţa în mijlocul lanurilor coapte de grâu sau de porumb, pentru a se înfrupta din roadele muncii altora.

Natură moartă cu lucernieră şi cal priponit
Inginerul Alexandru Marinescu, fermier din judeţul Vrancea, a păţit-o cu lucerniera sa în suprafaţă de cinci hectare, înfiinţată în comuna Vânători. Într-una din zilele de la începutul lunii noiembrie a.c. şi-a văzut parcela distrusă. I-a stricat toată lucerna. După ce a găsit dejecţii de oi, a mers pe urma lor şi, surpriză, a dat şi peste un cal priponit în mijlocul solei.
Firesc, producătorul agricol vrâncean l-a sunat pe proprietarul singurei stâne de ovine aflate la o depărare de peste un kilometru de tarlaua lui. „Când i-am descris situaţia, mi-a răspuns că alţi ciobani au trecut pe lucernieră şi nu animalele sale. Dar el este singur cu stâna în zonă; alţii cu turme de oi nu sunt pe acolo. Un vecin de-al meu a cumpărat o fermă a unui fost IAS unde a amenajat o stână, care acum numără câteva sute de oi. Întrebându-l de cal, acesta mi-a răspuns că i-a scăpat din frâu... «Bine-bine, dar cum s-a priponit singur în mijlocul terenului?!» A fost o întrebare rămasă fără răspuns!”, ne-a declarat Alexandru Marinescu.
„Eu am o suprafaţă mică de furaje şi m-am gândit la un moment dat să pun momeală otrăvită pentru combaterea micilor rozătoare. Să pun pancarte de avertizare şi apoi să anunţ la Primărie, la Poliţie. Cine va trece cu oile pe lucernieră, va răspunde pentru moartea animalelor”, a continuat revoltat inginerul Alexandru Marinescu.

Distrugerea culturilorClick pe poza pentru galerie!
„Când vezi hoţii, să fugi cât vezi cu ochii!”
„În agricultură, trebuie să te scoli dis-de-dimineaţă, începând cu ora 5, şi să vii acasă târziu în noapte. Eu mai întâi merg pe linia grajdului, în zootehnie, apoi pe unde ştiu că bat hoţii”, ne-a declarat inginerul Mihai Curcă, fermier din Însurăţei, judeţul Brăila, care lucrează 1.100 ha de teren şi creşte 200 de văcuţe pentru lapte. „E o mare problemă cu hoţii de cereale. Când îi vezi, să fugi cât vezi cu ochii! Am avut probleme şi cu ciobanii care au intrat cu turmele pe culturi. I-am dat pe mâna legii şi nu s-a făcut nimic! L-am prins pe unul cu oile în soia şi l-am scos afară. Au venit de la Poliţie şi atât! Dacă prinzi pe unul cu căruţa plină de porumb şi îi iei atelajul, faci puşcărie! În 2001, am dat de unul cosind în grâu, vreo 100 m de la drum. Căruţa era lângă el. Caii mâncau în grâu şi el hârş-hârş cu coasa! Când m-am apropiat, m-a înjurat. Apoi a venit spre mine şi a dat cu coasa de mi-a tăiat cămaşa. I-am făcut căruţa zob. A venit Poliţia... În final, era s-o încurc tot eu”, şi-a povestit păţania fermierul.

Rapiţă distrusă de oi
Vizavi de distrugerea culturilor, agricultorul brăilean preferă să nu vadă prăpădul şi să fugă de acolo, pentru că nu există nici o posibilitate de a recupera ceva din pagubă. „Anul trecut, a fost o dispută între două localităţi pe un colţ de hotar. Când era pământul aici, la Însurăţei, când la Stăncuţa, în partea ailaltă. Eu când m-am stabilit aici, pe hotarul vechi al IAS-ului era un teren pe care erau puşi în posesie oameni pe care îi aveam cu pământurile în evidenţele mele. Din 2000 şi până acum doi ani am cultivat terenul respectiv, în suprafaţă de cinci hectare. În toamna lui 2017, am pus rapiţă acolo, cultura s-a dezvoltat bine. În primăvară, când se făceau depunerile de acte pentru subvenţii la APIA, mă trezesc cu un oier în câmp. Îl ştiam, că îl mai lăsau băieţii mei să pască oile la mine la fermă. Mi-a spus: «Măi, dle Curcă, ăsta-i terenul meu». Rapiţa era în boboci. «Măi frate - i-am răspuns - dacă e aşa, lasă-mă să recoltez. Şi dacă ţi l-a dat ţie primăria şi este trecut pe cadastru, ţi-l şi ar!» Da de unde! A băgat oile şi mi-a mâncat rapiţa toată!”, ne-a declarat cu amărăciune Mihai Curcă.

Păgubaşul păgubit
Agricultorul a chemat Poliţia, a făcut fotografii... Până la urmă, i-a dat ciobanului NUP (neînceperea urmării penale). Iată un caz clar în care distrugerea culturii este evidentă, dovedită cu expertiză. „Mai mult, ne-am ales cu un dosar penal împotriva copiilor mei, pe care mă zbat acuma să-l închei. Ne-a dat în judecată că i-am omorât două oi! Deci, ciobanul îmi face o pagubă de vreo 300 milioane de lei vechi şi mă mai cheamă şi în instanţă. Am deschis şi eu proces să-mi dea banii pierduţi. În final, s-a terminat procesul meu cu rezultatul că reclamaţia mea e nefondată! Aşa că m-am ales cu o pagubă de peste 300 milioane de lei vechi”, a explicat agricultorul din Însurăţei.
Între timp, Mihai Curcă a aflat că o parte dintre animale - capre şi oi - aparţineau unuia de pe la procuratură. „Temerea mea cea mai mare este ca cineva să nu scapere un chibrit şi să dea foc la culturile agricole din răzbunare sau din alte motive”, a susţinut fermierul.

Tunul şi ciorile
Acesta ne-a declarat că în fiecare primăvară are parte de câţiva „hoţi” specializaţi în furtul de boabe. Aceştia sunt... ciorile! „Problema cea mai gravă aici sunt ciorile. S-au învăţat să vină pe rând, după ce semăn porumbul, şi ciugulesc seminţele din brazdă. Nu se mai sperie de tunurile cu gaz; s-au... «aclimatizat». Apoi, mai strică recolta şi alte sălbăticiuni. Mistreţii! Dar ei nu stau prea mult în lanurile cultivate, ci sunt mai mult în trecere!”, a explicat cultivatorul păgubit.

Alexandru Marinescu_b
Alexandru Marinescu: „Pe noi, fermierii, nu ne apără nimeni. În loc să fim protejaţi de lege şi de autorităţi, suntem la cheremul hoţilor. Ei să nu dea socoteală nimănui?! Nici aşa nu se mai poate!”

Curca Mihai_b

Mihai Curcă: „E o mare problemă cu hoţii de cereale. Nu ai ce să le faci! Când îi vezi, să fugi cât vezi cu ochii! Dacă te legi de ei şi-i prinzi, pierzi timpul!”

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 2259 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?