Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sorgul hibrid Euralis a făcut performanţă în fermele din sudul ţării

Publicat: 13 ianuarie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Euralis este cel mai mare producător de hibrizi de sorg pentru boabe din Europa, cu cel mai mare volum de vânzări de pe continent, făcând parte din principalul program de selecţie şi ameliorare a sorgului din Europa - Eurosorgho

Click pe poza pentru galerie!

Caracteristicile de bază ale hibrizilor de sorg pentru boabe de la Euralis Seminţe sunt: conţinut zero de tanin, procent ridicat de proteine şi de amidon şi valori ale digestibilităţii asemănătoare cu ale porumbului.

Aceste caracteristici recomandă hibrizii Euralis ca substituenţi ai porumbului sau ai altor cereale, ce pot fi introduşi în hrana animalelor. Datorită conţinutului optim de amidon, sorgul hibrid de la Euralis pot fi utilizat şi în industria de producere a alcoolului şi a bio-etanolului.

Cultura de sorg mai prezintă şi alte avantaje: adaptabilitate extraordinară la condiţiile din ţara noastră şi, în special, la secetă şi arşiţă. În plus, sorgul nu poate fi furat din câmp uşor, eliminând din start acest risc, şi are un potenţial de producţie apropiat de cel al porumbului.


Producţie de 8000 kg/ha, cu Arakan

În ultimii doi ani, sorgul s-a extins foarte mult în cultură pe teritoriul ţării noastre. Prin urmare, vânzările de seminţe de hibrizi de sorg ale Euralis Seminţe cresc anual cu peste sută la sută. Printre zonele cu majorări semnificative ale vânzărilor de sorg Euralis, în 2011, se numără şi  Sudul ţării, în special judeţul Olt. Unul dintre fermierii care au cultivat anul acesta sorg de la Euralis Seminţe este Marian Bălaşa (foto), fermier din comuna Mărunţei, judeţul Olt.

Acesta a ales pentru cultură hibridul semi-timpuriu Arakan. Administrator al societăţii Triticale SRL, Marian Bălaşa lucrează o mie de hectare teren arabil, din care 70 ha au fost însămânţate, anul acesta, cu hibridul Arakan. “Am fost foarte mulţumit de această cultură. Datorită hibridului de la Euralis, am scos o producţie de 8.000 kg/ha.

Am avut mari probleme cu furturile în unele zone, dar sorgul mă ajută să nu mă aleg cu pagube de pe urma acestui inconvenient. Pentru primăvara anului 2012, mi-am rezervat 120 ha pentru sorg şi o să merg pe aceeaşi variantă. Nu am de ce să schimb hibridul, pentru că nu m-a dezamăgit, ci din contră”, a spus Marian Bălaşa.

 

CARACTERISTICILE HIBRIDULUI ARAKAN

Sorgul pentru boabe ultraperformant Arakan de la Euralis Seminţe este un hibrid semi-timpuriu cu conţinut zero de tanin. Hibridul se caracterizează prin boabe de culoare portocaliu-deschis, efect de stay-green, panicul semi-deschis, rezistenţă foarte mare la secetă şi la scuturare, precum şi uscare foarte rapidă a boabelor spre sfârşitul perioadei de vegetaţie, astfel încât fermierii nu vor mai fi nevoiţi să cheltuie alţi bani pentru servicii de uscare a recoltei. Potenţialul de randament al acestui hibrid ajunge până la 11.000 kg/ha.


Georgiana STROE
Euralis Seminţe România
www.euralis.ro

Vizualizat: 614 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?