Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Sorgul aduce bani în fermă și în anii secetoși

Publicat: 25 ianuarie 2023 - 17:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Lidea a organizat, la finalul anului 2022, două conferinţe dedicate sorgului. Subiectele abordate şi mai ales feedback-ul general venit din partea fermierilor au confirmat pe deplin interesul pentru această cultură.

cultura sorg_b

Cea de-a doua conferinţă din 2022 dedicată sorgului a fost organizată de către Lidea la Timişoara. Deschiderea evenimentului şi o scurtă prezentare a companiei au fost făcute de către Magdalena Darac - Business Country Manager al Lidea România. Despre istoria cultivării sorgului, ameliorare şi utilizări a vorbit Frederic Guedj - Market Manager pentru cultura de sorg, Lidea Franţa, iar Florin Guloiu - Crop Manager porumb & sorg, Lidea România, a detaliat tehnologia şi bunele practici de cultură. Contextul geoclimatic şi impactul dinamicii variabilităţii agrometeorologice asupra evoluţiei condiţiilor de vegetaţie la culturile agricole au fost prezentate de către Daniel Alexandru, şef laborator Agrometeorologie, Administraţia Naţională de Meteorologie. Iustina Lobonţiu, cercetător la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Târgu-Mureş, a prezentat experienţe şi aspecte practice ale utilizării sorgului boabe şi siloz în hrana bovinelor.

 

O abordare completă


"Ne-am dorit să aducem în fața fermierilor o cultură care nu este atât de dezvoltată şi de cunoscută. Am încercat să atingem toate verigile din acest lanț, începând de la istoria sorgului, ameliorare - ceea ce facem noi, cercetare - utilizările sorgului în hrana animalelor şi nutriție umană. De asemenea, am prezentat şi piața de desfacere, un aspect interesant pentru România", a declarat Diana Tănase, Marketing & Crop Manager, Lidea România.

 DIANA TANASE, Marketing & Crop Manager, Lidea Romania_b

”Este important ca fermierii să aibă informațiile corecte cu privire la tehnologie şi să le aplice în consecință, astfel încât la sfârșit, când se trage linie, să aibă o finalitate şi cultura să fie profitabilă.”DIANA TĂNASE, Marketing & Crop Manager, Lidea România


Trebuie să găsim soluţii alternative la porumb


Din cauza schimbărilor climatice din ultimii ani, care au afectat grav cultura porumbului, a apărut şi necesitatea de a găsi soluții alternative. Desigur, sorgul, la fel ca orice plantă, are nevoie de apă şi de îngrășăminte, dar cu circa 30% mai puțin față de porumb. "Sorgul - cămila deşertului - aşa cum mai este numită - este o cultură de nişă şi poate fi o plantă a viitorului. Nu spunem că trebuie să înlocuim porumbul. Sorgul este doar o alternativă acolo unde lipsa precipitațiilor şi seceta extremă fac ca producția de porumb să fie afectată într-o proporție mare. Sorgul nu face minuni, dar poate susţine obținerea unui profit în fermă", a afirmat Diana Tănase.

 

Piaţa de desfacere este aproape de România


Alături de aspectele practice ale înfiinţării culturii şi ale utilizării sorgului în hrana animalelor, piaţa de desfacere a recoltei a fost cea mai dezbătută temă. "Piața de desfacere pentru sorg este oarecum elementul lipsă din România şi, prin prezența reprezentanţilor celor trei companii: Axereal din România și cei doi traderi din Ungaria (Agrimpex şi Goldkern), am dorit să acoperim această zonă din punct de vedere comercial, mai ales că pentru fermierii din zona de vest a ţării piaţa maghiară este ușor accesibilă", a adăugat Diana Tănase.

Ungaria este un bun exemplu de urmat, cel puțin pentru partea de vest și nord-vest a României, iar fermierii români pot împrumuta din experiența și bunele practici ale colegilor maghiari.

echipa LIDEA_b

Echipa Lidea și invitații străini la conferința de la Timișoara


Hibridul potrivit în fiecare câmp


Crearea unui "lanţ al sorgului" la nivel european, de ţară și de regiune se poate face prin: stimularea procesatorilor, motivarea traderilor - prin creşterea producţiei şi a pieţei de desfacere -, printr-un preţ de vânzare oficial şi, nu în ultimul rând, prin explicarea practicilor de cultivare către fermieri, pentru o mai bună înţelegere a culturii.

Lidea are expertiză în cultivarea sorgului şi împreună cu membrii consorţiului Sorghum ID acţionează continuu pentru promovarea acestei culturi. Programul comun de cercetare-dezvoltare urmăreşte reînnoirea portofoliului de sorg pentru boabe şi siloz/biomasă, cu boabe albe şi roşii, cu maturităţi diferite, producţie ridicată, calitatea boabelor/silozului şi toleranţă la secetă.

eveniment LIDEA_b


Divizia de seminţe a Grupului Euralis


Lidea dezvoltă seminţe multi-specie însoțite de soluţii durabile, cu scopul de a genera valoare adăugată pentru fermieri pe durata întregului an agricol. Portofoliul de produse cuprinde seminţe pentru culturile de porumb, floarea-soarelui, soia, sorg, plante furajere, rapiţă, cereale, covoare vegetale şi legume.

Lidea produce seminţe pe o suprafaţă de peste 55.000 de hectare, are 8 unităţi pentru procesare sămânţă în Franţa, România, Ucraina, Spania şi Rusia, 15 staţii de cercetare în Europa şi America de Sud, investește 34 de milioane de euro anual în cercetare-dezvoltare şi comercializează seminţe în 48 de state.

 

CREŞTEREA ESTIMATĂ ÎN 2023


În România, suprafața cultivată cu sorg a fost relativ constantă în ultimii ani, de circa 9-10.000 de hectare, din care Lidea are o cotă de piață de 50-60%. Deşi este greu de făcut oprognoză pentru campania 2023, având în vedere evoluţia pieţei din ultimii doi ani, Lidea estimează că suprafaţa cultivată, respectiv vânzările de sămânţă de sorg ale companiei vor creşte cu cel puțin 20%. "Având şi experienţa anilor trecuţi, cu siguranță mulți fermieri vor dori să încerce, să testeze, să vadă exact ce se întâmplă cu această cultură, cum funcționează practic şi mai ales cât este de profitabilă, iar dacă acest interes există, şi suprafața cultivată va creşte", apreciază Diana Tănase.

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Vizualizat: 1044 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?