Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SOLUŢII ştiinţifice INOVATOARE în AGRICULTURĂ

Publicat: 08 mai 2019 - 10:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii martie a.c., Centrul de Afaceri şi Expoziţii „Mircea Cancicov” din Bacău a găzduit cea de-a VI-a ediţie a simpozionului „Soluţii ştiinţifice inovatoare în agricultură”, organizat de Romchim Protect Agricultură, o companie românească din comuna băcăuană Filipeşti.

 

Programul, aşa cum a fost stabilit de gazde, a cuprins mai multe teme, între care: importanţa fertilizării foliare la culturile de primăvară, prezentarea portofoliului comercial al companiei Caussade Semences, soluţii inovatoare împotriva secetei (ploaia solidă), Politica Agricolă Comună 2020 şi un material sintetic intitulat „Asociaţii şi cooperative, beneficii şi neajunsuri”, susţinut de Emil Bălteanu, preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Iaşi.
Cei peste o sută de fermieri, din ţară, dar şi din Republica Moldova, distribuitori ai produselor marca Romchim Protect Agricultură, studenţi, cadre didactice universitare, din Bacău şi din Iaşi, cercetători, bancheri şi firme de asigurări, cu toţii au aflat despre noi produse de fertilizare foliară, îngrăşămintele solide, cu biostimulatorii şi adjuvanţii produşi de compania băcăuană, destinate culturilor de primăvară.

Soluţii ştiinţifice inovatoare în agricultură_b

Produse inovatoare de nutriţia plantelor
Despre produsele poziţionate în oferta comercială a Romchim Protect s-a referit pe larg Ioan Viorel Raţi, profesor la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, cel care a susţinut că a testat personal produsele în plantaţii pomicole şi de cătină. Dintre acestea, se remarcă gama Kette (lanţ, în limba germană) cu zinc şi bor. Bunăoară, Kette Zinc (NPK 15-15-10 + 7% Zn + 3% Fe + auxină) este o formulă NPK completă, cu elemente solubile 100% care asigură acceptarea elementelor nutritive de către aparatul foliar, imediat după aplicare. Alte avantaje sunt faptul că ajută la creşterea rezistenţei plantelor la factorii de mediu şi îmbunătăţeşte starea fitosanitară, fiind recomandat pentru porumb, mazăre şi grâu. Doza de aplicare: 3 litri la hectar.
Cel de-al doilea produs, Kette Bor (NPK 15-15-10 + 9% Bo + 1% Mn + auxină) îmbunătăţeşte aparatul foliar al plantei, asigurând o foarte bună circulaţie prin tulpină a nutrienţilor. Borul generează creşterea capacităţii fotosintetice în timpul înfloritului, dezvoltând sistemul radicular. Îngrăşământul foliar este recomandat pentru floarea-soarelui, rapiţă şi sfeclă, în doză de 3 l/ha.

Agrisol - îngrăşământul inteligent
Expunerea s-a concentrat pe calităţile unui îngrăşământ chimic complex, în formulare lichidă şi solidă, pe care producătorul l-a denumit generic „Agrisol”, cu zece variante de fabricaţie, cu tot atâtea caracteristici tehnice, dintre care una certificată pentru utilizarea în agricultura ecologică (porumb, grâu, tomate). Spre exemplu, soluţia de 25% Agrisol (NPK 20-20-20 + microelemente) este un îngrăşământ foliar echilibrat cu un aport reprezentativ de nutrienţi, atât pentru aparatul radicular, cât şi pentru sănătatea plantei, generând o creştere a biomasei, recomandat pentru floarea-soarelui, rapiţă şi porumb, în doză de 10 l/ha. Sau Agrisol (NPK 20-20-20 + microelemente), un îngrăşământ complex solid, recomandat pentru culturile de rapiţă, grâu, soia, fasole, mazăre, sfeclă de zahăr, porumb, cartofi şi tomate.


“Compania noastră se mândreşte acum cu un produs unicat în ţara noastră. Acesta se numeşte Agrisol şi este un îngrăşământ inteligent în formă granulată, solid, supranumit şi «ploaia solidă», cu o solubilitate integrală”, a declarat Ioan Neculcea, fondatorul Romchim Protect. Este vorba despre Agrisol (NPK 41-0-3) ce are în compoziţie azot sub formă amidică, poliacrilat de potasiu şi microorganisme (Penicillium bilaiae). Amănunte aflaţi dintr-un articol separat pe această temă, publicat în revista Ferma.
De asemenea, portofoliul Romchim Protect Agricultură se întregeşte cu biostimulatorii Athleta, Rerum şi Rerum Bio, Embryo, Embryo Radicular (gel pentru înrădăcinare/tranplantare), Embryo Klon (sistem coloidal pentru clonarea plantelor), dar şi cu adjuvantul Efusio.

Genetică performantă de floare şi porumb
Caussade Semences deţine un portofoliu de 50 de specii de cultură: porumb, floarea-soarelui, rapiţă, sorg, grâu, orz, orzoaică, ovăz, triticale, secară, soia, mazăre, lupin, sfeclă, lucernă, festucă, golomăţ etc.
Bogdan Popescu, directorul comercial al companiei, a prezentat oferta, din care s-a detaşat conceptul HiCorn, lansat anul trecut pe piaţa românească. Acesta constă în asocierea a doi hibrizi de porumb, de maturităţi diferite, cu linii genetice diferite, semitimpurii, între 350 şi 400 FAO, şi compatibili între ei. Conceptul asigură obţinerea unor producţii mai bune în condiţii de secetă, când paniculul apare mai devreme decât mătasea şi există riscul ca un hibrid să nu polenizeze. De aceea, există un al doilea hibrid.
Asocierea dintre doi hibrizi de porumb cu material genetic diferit, special creaţi pentru acest concept inovativ, reduce riscul cauzat de variaţia condiţiilor pedo-climatice.
De asemenea, compania a dezvoltat conceptul Duo CS - o alianţă dintre doi hibrizi cu aceeaşi grupă de maturitate, conţinând două tipuri de amidon specifice şi complementare, pentru un siloz de calitate, valorificat foarte bine de animale. S-a obţinut o medie de 110 tone furaj la hectar. La porumb, noutăţile sunt hibrizii Topkapi şi Querci.
Bogdan Popescu a trecut succint în revistă genetica firmei Caussade, susţinând că hibridul Kamponi CS (330 FAO) a confirmat în toate zonele unde a fost cultivat, situându-se în top pe segmentul lui de maturitate; Loubazi CS (350 FAO) este cel mai bine vândut hibrid de porumb al companiei. Alţi hibrizi productivi menţionaţi sunt: Luigi CS (250 FAO), Corioli CS (280 FAO), Forsili CS (280 FAO), Chamberi CS (300 FAO), Arkadi CS (320 FAO), Trilogi CS (340 FAO) sau Valverdi CS (530 FAO).
De asemenea, varietăţile de referinţă sunt Herkuli CS (310 FAO), Clariti CS (320 FAO), Pardi CS (370 FAO), Gerzi CS (430 FAO) şi Gasti CS (450 FAO).
La floarea-soarelui, noutăţile se numesc CSF 18903 Sulfo, hibrid linoleic de generaţie nouă, oferă un randament foarte bun în ulei şi e pretabil la tehnologii intensive; CSF 17902 Sulfo şi Acajou CL, iar anul viitor compania va lansa alţi doi hibrizi high oleici. Aceştia se adaugă varietăţilor deja confirmate: Marbelia CL, Europa CLP, Fushia CL, Klarika CL, Genova CL şi varietăţii de referinţă Imeria CS.


RECUNOAŞTEREA PERFORMANŢEI
În a doua zi a evenimentului, 7 martie a.c., a avut loc vizitarea Fabricii de produse chimice pentru agricultură Romchim Protect, din comuna Filipeşti. Participanţii la simpozion au fost aşteptaţi de către fondatorul fabricii, Ioan Neculcea, şi de Eugenia Hongu - director general, şi Marius Gârbea - director comercial. „În nomenclatorul de fabricaţie avem mai bine de 500 de articole pe care le producem aici, la Filipeşti, pentru agricultură, pentru construcţii şi pentru aviaţie. Numai pentru agricultură, unitatea poate realiza zilnic până la 100.000 litri de îngrăşământ lichid, având o capacitate de producţie anuală de 30.000 tone”, a explicat omul de afaceri Ioan Neculcea.
Unitatea a fost construită în baza unui proiect cu finanţare europeană, în valoare totală de aproape 13,7 milioane lei, din care aproape jumătate sunt fonduri nerambursabile.
Compania Romchim Protect deţine, pe platforma de cercetare în silvicultură, cel mai mare labirint de Tuia orientalis din lume, format din 120.000 de plante, care ocupă o suprafaţă de 3,2 hectare şi o lungime de 11,2 km. Început în 2007, labirintul va intra în circuitul public în anul 2022.
Produsele Romchim Protect au primit recunoaşterea internă şi internaţională, obţinând medalii de argint (în 1997) şi aur (în 2000) la Salonul de Inovaţii, Cercetare şi Tehnologii Noi EUREKA, de la Bruxelles, precum şi medalia de aur la al XV-lea Salon Internaţional de Cercetare, Inovare şi Transfer Tehnologic „Inventica 2011”, de la Iaşi. În anul 2016, compania a obţinut două medalii de aur la saloanele de inventică, precum şi numeroase premii pentru inovare şi cercetare ştiinţifică românească.

Ioan Neculcea_b
Ioan Neculcea: “E destul de limpede că, de la an la an, fermierii sunt tot mai interesaţi de produsele pentru nutriţia plantelor pe care noi le fabricăm. Vorbim de biostimulatori de creştere, de îngrăşăminte foliare cu un aport de microelemente cu destinaţie pentru fiecare cultură în parte - zinc la porumb, bor la rapiţă, sfeclă, floarea-soarelui etc.”

Doru Nanu_b

Doru Nanu, reprezentantul zonal de vânzări al Romchim Protect: “Tratamentele foliare nu şi-au propus niciodată să înlocuiască fertilizarea de bază sau fertilizarea fazială. Diferenţa este că aceste îngrăşăminte foliare pot veni în completarea necesităţilor de microelemente. Nu se poate face o fertilizare de bază cu microelemente, pentru că acestea se administrează în cantităţi mici la hectar”.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/233 (ediţia 1-14 aprilie 2019)

Vizualizat: 916 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?