Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soluţii anti Tanymecus

Publicat: 16 martie 2017 - 18:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Membrii AIDER au dezbătut problema protecţiei culturilor împotriva Răţişoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis). SBM, firmă specializată în producerea de insecticide granulate cu aplicare la sol, prin colaborarea cu Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor din România (ICDPP), propune un produs pe care îl testează de doi ani în România şi care aduce rezultate bune.  

Maria Iamandei, cercetător la ICDPP, a recomandat controlul insectei prin metode agrotehnice, cum ar fi eliminarea pălămidei: „Dintre speciile de buruieni, pălămida satisface cel mai bine necesităţile nutriţionale ale Tanymecus”.

Soluţii anti TanymecusClick pe poza pentru galerie!
Christian Colas, director internaţional de dezvoltare la SBM Group, a explicat că în România este în curs de omologare un nou produs: „Soluţia propusă este aplicarea pe sol, la semănat, a Belem 0,8 MG, în doză de 12 kg/ha granule, iar în faza de răsărire a culturii, ca barieră preventivă, produsul SBM 07/007, în doză de 12 kg/ha. Punctele forte ale acestei soluţii sunt protecţia preventivă, dar şi o alternativă în contextul interzicerii insecticidelor neonicotinoide în Uniunea Europeană. Punctul slab constă în costul suplimentar de aplicare pe suprafaţa solului, dar care poate fi comparat însă cu cheltuielile de reînfiinţare a culturii, în caz de atac violent”.

Belem 0,8 MG - eficient ca şi neonicotinoidele
În 2015 şi 2016, împreună cu ICDPP, au fost organizate loturi de testare la porumb (cinci) şi floarea-soarelui (trei), fiind studiată protecţia cu Belem 0,8 MG în diferite forme de aplicare: odată cu semănatul, prin încorporare în sol, la suprafaţa solului, în benzi şi după răsărire.
La porumb, prin aplicarea Belem 0,8 MG în doză de 12 kg/ha în sol şi la aceeaşi cantitate aplicată pe sol, se obţine un control de 84% al dăunătorului, în condiţiile în care cu produse neonicotinoide controlul ajunge la aproape 89%. Pentru soluţia Belem 0,8 MG, încorporat în doză de 12 kg/ha şi SBM 07/007 aplicat pe sol, controlul Tanymecus se apropie şi mai mult de efectul insecticidelor neonicotinoide.
La floarea-soarelui, rezultate mai bune s-au obţinut la aplicarea granulelor de Belem 0,8 MG atât în sol, cât şi la suprafaţă.
„S-a constatat că Belem 0,8 MG a avut o eficacitate bună, fără impact asupra artropodelor. Produsul este acum în curs de omologare. Dar impactul trebuie verificat în practică pe suprafeţe mari. Dorim optimizarea soluţiei actuale, care nu este una ideală, precum şi evaluarea impactului asupra artropodelor neţintă, pentru omologarea SBM 07/007, al doilea produs al companiei”, a declarat Maria Iamandei.
Belem 0,8 MG este în curs de omologare pentru porumb şi floarea-soarelui în doză de 12 kg/ha, iar pentru cartof, împotriva viermilor sârmă, în doză de 24 kg/ha. Este un produs cu două denumiri comerciale - Picador 0,8 MG şi Belem 0,8 MG - şi cu substanţa activă Cypermethrin cu formulare microgranulată (3.500 de microgranule pe gram). Produsul nu este solubil în apă.

 

BELEM COMBATE ŞI VIERMII SÂRMĂ
Testele au demonstrat rezultate bune şi pentru combaterea viermilor sârmă la cartof. În experienţe, doar 7,68% din tuberculi au mai avut urme ale atacului de viermi sârmă la aplicarea dozei de 24 kg/ha, faţă de 20,95% în cazul dozei de 12 kg/ha, în condiţiile în care martorul netratat a fost atacat în procent de aproape 52%. Teste pentru aplicabilitatea Belem 0,8 MG/Picador 0,8 MG la cultura cartofului, în doză de 24 kg/ha, au mai fost făcute în Franţa, Germania şi Bulgaria.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 842 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?