Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soluri structurate pentru plante bine fertilizate

Publicat: 03 septembrie 2018 - 21:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Structura solului influenţează semnificativ nivelul de fertilitate a acestuia şi, implicit, productivitatea terenurilor. Cum obţinem un sol cu structura corespunzătoare unui regim aerohidric, termic şi de nutriţie optim plantelor de cultură?

 

În solul bine structurat, porozitatea reprezintă 50% din masa lui, pori care, în condiţii favorabile, sunt ocupaţi 30% cu apă şi 20% cu aer. În astfel de condiţii, regimul aerohidric, termic şi de nutriţie este optim. Procesele de mineralizare - humificare se găsesc în echilibru. În solul structurat se asigură o uşoară infiltrare şi înmagazinare a apei şi se împiedică pierderile prin evaporare, deoarece în spaţiile dintre agregate se găsesc vapori de apă care nu permit evaporarea apei din adâncime iar solul nu are capilare până la suprafaţă, stratul superficial constituind un mulci natural. Rădăcinile pătrund mai uşor în solul structurat, valorificând un volum mai mare de sol din care îşi procură apa şi hrana.
Activitatea microbiologică este favorabilă descompunerii treptate şi continue a materiei organice din care rezultă hrana pentru plante şi humus. Solul structurat se lucrează uşor, rezistenţa la arat este cu 40% mai mică, agregatele structurale se desfac pe linia de minimă coeziune şi brazda “se varsă” în urma plugului.

Structura solului_b

Dezechilibrul aero-hidric din solul fără structură
Având toţi porii astupaţi cu praf, când plouă, apa pătrunde numai în stratul superficial, elimină aerul şi acest strat îmbibat cu apă nu permite infiltrarea. De aceea, apa se scurge la suprafaţa solului, bălteşte şi se evaporă, deci se pierde. Când este apă, nu este aer, nu este activitate microbiologică, nu este hrană. Când stratul respectiv se usucă, începe activitatea microbiologică, se produce hrană, dar lipseşte apa şi plantele nu pot beneficia de hrana respectivă. Asemenea soluri, fără structură, se lucrează foarte greu.

Agrotehnici care refac structura solului
• În primul rând, trebuie asigurată suficientă materie organică în sol prin aplicarea îngrăşămintelor organice, prin folosirea tuturor resturilor vegetale şi prin culturile verzi. Solul trebuie să aibă un grad de afânare corespunzător unei activităţi microbiologice care să descompună treptat toată această materie organică, cu eliberarea de elemente nutritive şi formarea de humus, unul dintre componenţii liantului care cimentează particulele de sol în agregate structurale.
• Dacă este necesar (sol acid), se aplică amendamente calcaroase, cationul de calciu (Ca++) având şi rol important în formarea agregatelor structurale stabile.
• Se poate folosi sola amelioratoare de leguminoase anuale, care au rădăcini pivotante şi cresc în adâncime, de unde aduc la suprafaţă calciul necesar în procesul de structurare a solului.
• Folosirea în asolament a solei săritoare de graminee şi leguminoase perene are rol important în structurarea solului.

Cum prevenim distrugerea structurii solului?
În primul rând, solul trebuie lucrat numai la umiditatea optimă (maturitatea fizică), pentru a nu rezulta bolovani când este uscat sau brazde sub formă de curele când este umed şi care după uscare se întăresc precum betonul. În ambele cazuri, pentru mărunţire se folosesc utilaje care lucrează prin lovire, prin zdrobire (freza, grapa rotativă), care pur şi simplu macină solul, îl transformă în praf care astupă toţi porii solului.
Picăturile de ploaie, pe solul descoperit, lovesc cu putere agregatele de sol pe care le sparg. De aceea, este necesar ca solul să fie menţinut permanent verde sau cu un mulci din resturi vegetale care să-l protejeze. Apa pătrunde în agregatele structurale prin capilare şi elimină aerul cu presiune, spărgând aceste agregate.
Afânarea excesivă a solului provoacă mineralizarea intensă a humusului, iar apa din precipitaţii spală calciul din adâncime, elemente care constituie liantul pentru unirea particulelor de sol în agregate. Trebuie evitată îmbogăţirea solului în NH3 şi Na, care sunt antagoniste şi scot calciul din complexul coloidal al solului.
Respectând recomandările prezentate în acest articol, se poate asigura o structură cu agregate de sol stabile, premiza unui nivel ridicat de fertilitate a solului.


DEFINIŢII
• Fertilitatea reprezintă capacitatea solului de a pune la dispoziţia plantelor pe tot parcursul vegetaţiei (permanent, simultat şi în cantităţi îndestulătoare) substanţele nutritive, apa, aerul şi ceilalţi factori de care au nevoie culturile pentru creştere şi dezvoltare.
• Structura solului înseamnă unirea particulelor elementare de sol (praf, nisip) cu ajutorul complexului coloidal argilo-humic (care constituie cimentul de legătură) în agregate de diferite forme şi mărimi. Cea mai bună este structura granulară, alcătuită din macrogranule cu diametrul de 7-4 mm, mezogranule de 4-2 mm şi microgranule de 2-0,5 mm. Dacă la formarea agregatelor participă numai argila, rezultă agregate mari, colţuroase, cu stabilitate hidrică redusă. Dacă participă numai humusul, rezultă agregate mici, rotunjite, cu stabilitate mai mare. Cel mai bine este când participă atât argila, cât şi humusul saturat cu cationi de calciu (Ca++), rezultând agregate structurale granulare stabile. În formarea agregatelor structurale au rol important şi rădăcinile plantelor care fragmentează masa solului şi presează asupra particulelor de sol, care se unesc.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 14/219 (ediţia 15-31 august 2018)

Vizualizat: 116 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?