Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SOLUL e viu. Să-l DEFINIM şi să-l ÎNGRIJIM corespunzător!

Publicat: 07 februarie 2017 - 10:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

TOŢI FERMIERII ÎŞI DORESC SĂ LUCREZE PE SOLURI FERTILE.  Numai că „fertil” este o noţiune foarte generală care înglobează foarte multe caracteristici ale unui sol.

Deşi poate părea o afirmaţie un pic forţată, la fel ca şi un motor, solul trebuie să “funcţioneze correct”. Pentru a menţine solul în funcţionare „la parametrii nominali”, la fel ca şi la un motor, trebuie înţeles cum este „construit” şi care este modul lui specific de lucru.

Cum ştim ce tip sau subtip de sol lucrăm?
Orizontul de sol este un strat morfologic distinct în profilul solului, caracterizat prin proprietăţi specifice rezultate în procesul de formare a solului (vezi fotografia alaturata - foto 1).

Foto-1sol_bClick pe poza pentru galerie!

Ştiaţi că există 259 de subtipuri de sol, care înseamnă tot atâtea situaţii posibile din teren? Pentru simplicarea situaţiei, este necesar a fi identificate subtipurile de sol din fermă şi aprofundate caracteristicile acestora.

Fiecare orizont sau suborizont este urmarea unor procese specifice care au acţionat în perioade lungi de timp. De exemplu orizontul A, de suprafaţă, a rezultat în urma unor îndelungi procese de bioacumulare cu formare de humus, având ca rezultat îmbogăţirea solului în materie organică bine humificată şi intim amestecată cu partea minerală. În funcţie de condiţiile de formare şi de proprietăţile pe care le prezintă, mai frecvent se disting trei tipuri de orizont A: orizont A molic (Am), orizont A umbric (Au) şi orizont A ocric (Ao). Însă pot fi întâlnite mult mai multe subtipuri de orizont A, fiecare cu caracteristici şi implicaţii specifice.

IMPORTANT!  Pentru mai multe informaţii, consultaţi galeria foto dând click pe poza afişată!

Despre ce înseamnă un sol bine structurat, un sol bine lucrat şi bine drenat şi de ce pH-ul este un rezulat şi nu o cauză, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 februarie 2017!

 

Vizualizat: 2627 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!