Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soiuri şi hibrizi care au excelat în producţie

Publicat: 20 ianuarie 2011 - 17:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Într-un an „al porumbului”, producătorii de seminţe şi-au cules laurii pentru genetica promovată, în general, dar mai ales la această cultură, care anul trecut a avut rezultate excepţionale în producţia autohtonă

Click pe poza pentru galerie!

KWS SEMINŢE SRL

În condiţiile în care criza economico-financiară s-a adâncit, principalii producători şi comercianţi de seminţe au reuşit să-şi crescă cifra de afaceri în 2010. Compania KWS Seminţe n-a făcut excepţie. „Am reuşit să mărim cifra de afaceri şi implicit profitul companiei noastre, am crescut volumul vânzărilor la principalele produse pe care le comercializăm şi, cel mai important, am reuşit să completăm cantitativ şi, mai ales, calitativ echipa KWS Seminţe.

Pentru a optimiza legătura cu clienţii noştri, am implementat cu succes sistemul CRM (Customer Relationship Management)”, ne-a explicat Ion Voinea (foto), Product Manager KWS Seminţe SRL

Anul trecut, KWS a distribuit circa o mie de tone de seminţe, iar pentru a putea susţine un volum de vânzări aşa de mare, compania a dezvoltat unul dintre cele mai puternice programe de cercetare din lume.

„În România, la staţiunea proprie de cercetare, pe o suprafaţă de circa 35 ha se lucrează la ameliorarea hibrizilor de porumb pentru piaţa românească. Departamentul de Product Management deţine una din cele mai vaste reţele de testare din România, în miniparcele în care se fac observaţii minuţioase asupra comportamentului în diferite condiţii tehnologice, dar şi în parcele mari, în condiţii de câmp”, ne-a declarat Ion Voinea.


11.500 tone/ha, la Bacău

Referitor la produsul care a dat rezultate peste aşteptări în cultură anul trecut, reprezentanţii companiei ne-au menţionat un hibrid de porumb timpuriu, grupă FAO 340. „Hibridul este dentat, cu ştiuleţi impresionanţi, rezistent la secetă şi la principalele boli ale porumbului, pe care l-am gândit ca o soluţie pentru ariile mai secetoase din sudul ţării şi care a excelat în toate zonele din ţară, dar mai ales în partea centrală a Moldovei”, ne-a spus Voinea.

La Servchimex SRL Bacău, pe raza comunei Dumbrava, cu o tehnologie în care input-urile au fost minime, fermierul Petru Rusu (foto) a obţinut peste 11.500 kg/ha la hibrizii Kamelias şi Krabas. Petru Rusu lucrează 800 ha teren, din care 350 le cultivă cu porumb boabe.

Fermierul băcăuan s-a declarat foarte mulţumit de genetica KWS, la care producţia s-a ridicat şi la 11.800 kg/ha. „Am recoltat porumbul la o umiditate foarte bună, de 17%. În plus, n-am avut pierderi de producţie, rezistenţa plantelor fiind excelentă”, ne-a precizat Petru Rusu.


Poziţionarea pe piaţă

Potrivit reprezentanţilor companiei, în 2010, KWS Seminţe şi-a reluat a doua poziţie pe piaţa seminţelor de porumb între companiile multinaţionale din România, cu 11% cotă de piaţă, iar KWS2376 a intrat în top ten cu 2% cotă de piaţă. Totodată, la porumbul pentru siloz, KWS este lider de piaţă, având trei produse în primii zece cei mai bine vânduţi hibrizi: Mikado, Garbure şi Losc, Mikado deţinând cea mai mare cotă de piaţă dintre hibrizii companiilor străine: 11%.

La floarea soarelui, deşi oferta de hibrizi este pentru tehnologia convenţională, compania a comercializat seminţe pentru circa 30 mii de hectare teren.

La rapiţa de toamnă, KWS Seminţe a fost pe locul doi între companiile de profil, iar pentru campania 2010-2011 reprezentanţii KWS ne-au declarat că ”avem indicii că ne-am păstrat acestă poziţie”.

Una peste alta, anul trecut, compania a distribuit circa o mie de tone de seminţe pe piaţa pentru fermierii din România.

„Deşi pentru noi cerealele de toamnă nu au fost neapărat un obiectiv major, am pus la dispoziţia clienţilor noştri circa o mie tone de seminţe"
Ion Voinea


CAUSSADE SEMENCES ROMÂNIA

În 2010, compania Caussade Semences şi-a mărit cifra de afaceri de 2,5 ori, faţă de 2009, şi-a crescut portofoliul de clienţi şi a comercializat de patru ori mai multă floarea soarelui, acestea fiind indiciile unui an bun pentru Caussade. „Când spun un an bun, am în vedere atingerea cifrei de afaceri şi a volumelor de vânzări bugetate, într-o corelaţie pozitivă cu creşterea portofoliului de clienţi.

Cifra de afaceri arată o creştere a volumelor de vânzări, pe care nu ştiu s-o mai fi înregistrat-o altă companie într-un timp atât de scurt. Cea mai mare creştere am avut-o la floarea-soarelui, unde am vândut de aproape patru ori mai multă sămânţă comparativ cu 2009, şi pe segmentul Clearfield”, ne-a declarat Niculina Gheorghiţă, director Marketing-Dezvoltare Caussade Semences România.

Succesul geneticii promovate de Caussade în România se explică prin aceea că „avem un pachet comercial flexibil, iar portofoliul de produse este alcătuit din soiuri şi hibrizi de foarte bună calitate, testaţi cel puţin doi ani la nivelul întregului areal pedo-climatic din România, fie în cadrul Staţiunii de cercetare Mircea Vodă, judeţul Brăila, fie prin reţeaua centrelor proprii de testare, care însumează suprafeţe de peste o sută ha, fie în cadrul altor Staţiuni de cercetare”, ne-a explicat Niculina Gheorghiţă.

 

Randament de producţie

Gheorghe Ţuţuianu (foto) lucrează în judeţele Ialomiţa şi Călăraşi circa 4000 ha, din care 1500 urmează a fi însămânţate cu porumb boabe, pentru care a achiziţionat deja sămânţa. Fermierul spune că în ultimii trei ani a cultivat varietăţile Caussade Semences, timp în care a mărit continuu suprafaţa cultivată îndeosebi cu hibridul Realli CS.

„În 2010, am semănat Realli CS pe 450 ha, producţia medie fiind de 12.000 kg/ha. Ca urmare, anul acesta, din cele 1500 ha de porumb, o mie vor fi acoperite tot cu acest hibrid”, spune Gheorghe Ţuţuianu.

 

Realli CS - producţii spectaculoase

Caussade a comercializat în România, anul trecut, peste 50 de soiuri şi hibrizi pentru culturile de porumb, floarea soarelui, sorg, rapiţă, grâu, orz şi triticale, toţi fiind foarte performanţi. Însă, “dacă nu am de ales şi trebuie să vorbesc despre performanţele unei singure varietăţi, primul care-mi vine în minte este hibridul Realli CS, care anul acesta a fost spectaculos, indiferent dacă a fost cultivat în vestul ţării, în Dobrogea, în Oltenia, în Transilvania, în Bărăgan sau în orice altă parte a României”, spune Niculina Gheorghiţă.

Hibridul semitimpuriu, FAO 380, a uimit prin randamentul său de excepţie, producţiile medii fiind între 8 şi 12 tone boabe STAS/ha, cu tehnologii de nivel mediu.

„Tindem să credem că este cel mai bun hibrid din piaţa de seminţe de porumb în România, pe segmentul FAO 380-400”, a adăugat reprezentantul Caussade. Un alt avantaj al acestui hibrid este pierderea rapidă a apei din bob după atingerea maturităţii fiziologice.

“Dacă 12 tone boabe/ha pentru un hibrid grupă FAO 510 înseamnă o producţie bună, pentru un hibrid FAO 380 aceasta este o producţie excepţională"
Niculina Gheorghiţă

Vizualizat: 3610 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
deceptia ultimilor ani
|
10. 03, 2013. Thursday 06:54
am semanat hibridul LAPERI la recomandarea specialistilor de la CAUSSADE si mi-am luat un sut in fund
2.
causade .OK
|
01. 26, 2011. Wednesday 21:23
am avut pana in prezent si kws si paionir. si decalb toate sant bune . am facut 5000kg boabe tecnologie rustica.150kg azot 10kg uree foliar .erbicid. dar Causadul mia facut7500kg boabe. REALI.
1.
causade .OK
|
01. 26, 2011. Wednesday 21:23
am avut pana in prezent si kws si paionir. si decalb toate sant bune . am facut 5000kg boabe tecnologie rustica.150kg azot 10kg uree foliar .erbicid. dar Causadul mia facut7500kg boabe. REALI.
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!