Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soiuri de grâu Limagrain

Publicat: 13 septembrie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Randamentul la cereale este determinat de următoarele trei componente: numărul de spice pe mp, fertilitatea spicului (sau numărul de boabe pe spic), greutatea a 1000 boabe (MMB)

Click pe poza pentru galerie!

Capacitatea unui soi de grâu de a fi semănat la o densitate mai mare sau mai mică depinde de modul în care componentele care dau randamentul variază atunci când sunt studiate pentru diferite condiţii: capacitatea de înfrăţire, ferilitatea spicului şi MMB.

 

Apache - campionul producţiilor

Apache este o varietate de grâu timpurie, nearistată, productivă şi uşor adaptabilă diverselor condiţii. În vegetaţie, prezintă o foarte bună rezistenţă la cădere. Are o putere mare de înfrăţire, chiar în condiţii dificile. Plantele sunt sănătoase, cu spice uniforme şi bobul bine umplut, iar maturizarea este timpurie. Rezistenţa la iernare şi la arşiţă este medie. În România, s-au realizat, în mod constant, producţii între 7000 şi 9500 kg/ha. În condiţii favorabile, producţia poate depăşi uşor 8500 kg/ha.

 

Renan - calitatea înainte de toate

Soiul Renan este o varietate aristată, semitimpurie, de talie medie. Soi înregistrat în catalogul oficial din România, acesta a realizat în condiţii favorabile producţii de peste 8000 kg/ha în diferite zone. Bobul este roşcat. Soiul este rezistent la rugina neagră şi galbenă şi are toleranţă bună la făinare şi la rugina brună. Are o rezistenţă bună la ger şi la arşiţă, dar se dezvoltă bine în condiţii temperate. Soiul are calităţi superioare pentru panificaţie şi este utilizat ca grâu ameliorator.

 

Genetică nouă

Altigo este o varietate semitimpurie, aristată, recomandată în toate zonele de cultură, având o capacitate bună de înfrăţire şi rezistenţă la bolile specifice ale spicului. Se caracterizează printr-o bună rezistenţă la rugini şi toleranţă bună la septorioza frunzelor, precum şi rezistenţă bună la cădere.

Andino este o varietate nouă de grâu, semitimpurie. Soiul are comportament agronomic bun în condiţii de stres şi prezintă toleranţă generală bună la presiunea bolilor. Alte avantaje sunt calităţile excelente pentru panificaţie.


Pe aceeaşi linie a performanţei se înscriu:

Arlequin - un soi semitimpuriu, nearistat, cu talie medie. De remarcat la acest soi de grâu este rezistenţa la cădere, deoarece planta dezvoltă o tulpină puternică ce rezistă la vânturi puternice. Soiul are proprietăţi superioare pentru panificaţie şi a adus producţii deosebit de bune în 2011.

Karolinum este un soi semitimpuriu nearistat. Varietate de grâu nouă a grupului

Limagrain, în cei trei ani de testare, Karolinum a obţinut rezultate deosebite atât în centrele ISTIS cât şi în cultură. La acest soi de grâu se evidenţiază în mod deosebit spicul foarte bine dezvoltat, mare şi cu boabe uniforme în spiculeţe.

Azimut este un soi de grâu timpuriu nearistat. Stabilitatea producţiilor este punctul forte al acestui soi. Buna rezistenţă la boli, în special la rugini, dar şi la septorioză, e un alt avantaj al  soiului Azimut.

Orz şi orzoaică LG
Gerlach - orz de toamnă pe 6 rânduri.
Casanova - orzoaică de toamnă pe 2 rânduri.


Un plus de economie cu soiurile Limagrain

Densitate mai mică la semănat. Având în vedere capacitatea mare de înfrăţire a soiurilor de grâu Limagrain, cantitatea de grâu care se seamănă la ha este sensibil mai mică decât la celelalte soiuri, aceasta fiind de 150-180 kg/ha, ceea ce asigură o densitate de 350-400 b.g./m.p.

De două ori mai puţin azot. Limagrain are în dezvoltare un program special de ameliorare a grâului care să ducă la optimizarea folosirii azotului în această cultură. Accesul privilegiat la o tehnologie avansată de utilizare a azotului va permite obţinerea unor varietăţi de grâu cu randament ridicat care necesită de două ori mai puţin îngrăşământ cu azot decât o cultură convenţională.

Astfel, contribuim la protejarea mediului înconjurător şi la obţinerea de avantaje economice superioare pentru agricultori.

Vizualizat: 4701 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?