Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soiuri de cereale

Publicat: 12 septembrie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anul agricol 2011-2012 a fost foarte secetos pentru majoritatea zonelor de cultură a cerealelor de toamnă, producţia de boabe fiind mai mică faţă de anul 2011 cu 30-40%. În unele zone, mai reduse, seceta a fost mai puţin severă: sud-estul Dobrogei, nord-vestul Moldovei, nord-vestul ţării şi zone insulare, chiar şi din Câmpia Română

Click pe poza pentru galerie!

În ultimii ani, indiferent de condiţiile climatice, cultivarea unor soiuri neadaptate zonelor de cultură a făcut ca cheltuielile cu tehnologia de cultura grâului să fie insuficient valorificate. Din această cauză, alegerea şi procurarea seminţei de calitate şi din soiurile recomandate pentru fiecare zonă de cultură reprezintă e decizie importantă pentru producţia anului următor.

 

INCDA Fundulea

Pe baza datelor obţinute în testările din ultimii ani în unităţile de cercetare, în condiţii naturale dar şi în testări artificiale în câmp şi în climat dirijat (rezistenţa la boli, la temperaturi scăzute etc.), câteva dintre soiurile de grâu comun create la INCDA-Fundulea şi recomandate pentru cultură în anul 2012-2013 sunt:

Glosa

Soi precoce, rezistent la secetă, arşiţă, iernare şi la cădere; rezistenţă mijlocie la principalele boli foliare, la rugina brună, rugina galbenă, făinare şi la septorioză; rezistenţă bună la încolţirea în spic; caracteristici bune de morărit şi panificaţie.

Are cea mai mare pondere din suprafaţa cu grâu cultivată în România, cca. 26,24% în 2012.
Este recomandat în toate zonele de cultură ale grâului din România.

Boema 1

Soi foarte precoce, rezistent la secetă, arşiţă şi la iernare; mijlociu de rezistent la rugina brună, făinare şi la septorioză şi rezistent la rugina galbenă; rezistenţă bună la încolţirea în spic; caracteristici bune de morărit şi panificaţie.

Ca pondere în cultură, se situează pe locul doi, după soiul Glosa, cu cca. 20,14% din suprafaţa semănată cu grâu în România.
Este recomandat în toate zonele ţării mai puţin în Transilvania.

Dropia

Soi precoce cu rezistenţă bună la secetă, arşiţă şi la iernare; nivel mijlociu de rezistenţă la făinare, rugină brună şi septorioză; are însuşiri superioare de morărit şi panificaţie.

Datorită caracteristicilor sale de productivitate, adaptabilitate şi calitate, a fost o perioadă îndelungată soiul cel mai cultivat în România. Acum ocupă locul trei, după soiurile Boema 1 şi Glosa, cu o pondere în cultură de cca. 9,1% din suprafaţă.
Este recomandat în toate zonele ţării, mai puţin în Transilvania.

Izvor

Soi precoce, rezistent la iernare şi mijlociu de rezistent la cădere; rezistenţă ridicată la secetă, datorată capacităţii ridicate de osmoreglare; rezistenţă bună la rugina brună şi la rugina galbenă şi un nivel ridicat al rezistenţei la încolţirea în spic; calităţi bune de morărit şi panificaţie.
Soiul este recomandat pentru toate zonele de cultură a grâului ale ţării, mai puţin în Transilvania.

Litera

Soi precoce, rezistent la secetă, arşiţă, cădere şi la iernare; are rezistenţă bună la rugina brună şi la făinare şi este mijlociu de rezistent la încolţirea în spic; posedă caracteristici foarte bune de morărit şi panificaţie.

Este recomandat în cultură în toate zonele ţării, îndeosebi pentru zona extracarpatică a ţării, mai puţin în Transilvania.
În 2012 s-au realizat primele cantitaţi de seminţe din categoriile PB2 şi bază.

Miranda

Soi semiprecoce, rezistent la secetă, la cădere şi la iernare, precum şi la făinare; este mijlociu de sensibil la rugina brună şi la septorioză, fapt pentru care se recomandă cultivarea numai cu aplicarea unui tratament, imediat după faza de înflorit, pentru combaterea acestor boli; rezistenţă bună la încolţirea în spic; posedă însuşiri corespunzătoare de calitate pentru morărit şi panificaţie.

Soi foarte productiv, cu 10-15% spor de producţie faţă de soiul martor Dropia; adaptabilitate foarte mare, fiind recomandat pentru cultivare în toate zonele de cultură ale grâului din România. Soiul este în curs de multiplicare a seminţei din categoriile superioare, în anul 2012 fiind produse primele cantităţi de seminţe din categoria PB2.

Text furnizat de INCDA Fundulea

 

SCDA TURDA

În perioada 2009-2012, SCDA Turda a înscris în Catalogul Oficial al Soiurilor 4 soiuri de grâu de toamnă.


Arieşan

Soiul cel mai răspândit în producţie în Transilvania şi Moldova, din portofoliul SCDA Turda; soi precoce şi productiv, cu bob mare; foarte bună stabilitate a producţiei; tolerant la condiţii nefavorabile de climă şi de sol; calităţi bune de morărit şi panificaţie; randament în făină de 78%; proteină - 15,54%; gluten umed - 28,96; gluten uscat - 8,84%.

Cea mai mare producţie, de 10.336 kg/ha, s-a obţinut la Tg. Mureş în 2004. În condiţiile lui 2012, în câmpul experimental de la Turda a dat 6800 kg/ha.

Apullum

Soi de tip intensiv; capacitate bună de înfrăţire (lanuri dese); deosebit de rezistent la ger - recomandat pentru zonele colinare cu climat umed şi răcoros din Transilvania.
Cea mai mare producţie s-a obţinut la Tg. Mureş în 2004: 9183 kg/ha.

Calitate bună de morărit; proteină - 14,44%; gluten umed - 28,76%; gluten uscat - 9,14%; calitate deosebită pentru panificaţie, obţinând calificative de foarte bine şi bine la toţi indicii de calitate (indice glutenic - 81-100%).

Dumbrava

Soi semitardiv de mare productivitate, calitate de panificaţie superioară, fiind mai rezistent şi la fuzarioza spicelor.

Talia plantei - 85-95 cm, spicul aristat, alb, cu lungimea de 9-11 cm; bobul e mijlociu, oval şi roşu; MMB: 45-50 g; MH: 75-80 kg/hl; capacitate de înfrăţire: 2,5 fraţi/ plantă; rezistenţă bună la iernare şi foarte bună la cădere; perioada de vegetaţie: 270-280 zile.

Cea mai mare producţie a fost de 10.820 kg/ha (Târgu-Mureş). În anul 2012, în câmpul experimental de la Turda s-a obţinut o producţie de peste 8000 kg/ha.

Andrada

Soi înregistrat în 2012; talia plantelor - 80-95 cm; spic aristat, roşu; 9-11 cm lungime; bob mare, oval şi roşu; MMB - 46-50 g; MH -76-80 kg/hl; capacitate de înfrăţire mai redusă - 1,5-2 fraţi/plantă; rezistenţă bună la iernare; rezistenţă foarte bună la cădere; perioada de vegetaţie: 265-270 zile.

În reţeaua ecologică a ISTIS (7 localităţi, în 2011) a avut o producţie medie de 7011 kg/ha. Producţia maximă a fost de 8016 kg/ha (CTS Târgu Secuiesc, în 2011).

 

SCDA Lovrin

Lovrin 34

Cel mai timpuriu soi din portofoliu; plante de 85-95 cm; capacitate bună de înfrăţire; aristat cu bobul roşu-deschis; MMB - 44-50 g; MH - 80-84 kg/hl; potenţial genetic de producţie de 6000-8000 kg/ha.
Calitate foarte bună de panificaţie, gluten umed - 19-30%, grupa valorică de calitate A2, indicele de sedimentaţie - 73-82.

Rezistenţă foarte bună la secetă şi arşiţă; mijlocie la făinare, rugini şi fuzarioză; mediu sensibil la încolţirea boabelor în spic.
Zonare: sud-vestul ţării şi unele zone din Moldova.

Alex

Soi semitimpuriu cu talia plantei mijlocie (90-100 cm), port semierect; spicul alb, aristat, cu paniculul cilindric-piramidal; bob ovoidal, roşu, semisticlos; capacitate bună de înfrăţire; MMB - 45-50 g; MH - 78-80 kg/hl; potenţial genetic de producţie de 7-8 t/ha.
Calitate: gluten umed - 20-30%, grupa valorică de calitate B1, indicele de sedimentaţie (Zeleny) - 64-76.

Rezistenţă: la iernare şi la încolţirea în spic; medie la cădere, făinare şi la rugina brună şi galbenă.
Zonare: zona de câmpie din sudul şi vestul ţării.

Ciprian

Soi semitimpuriu, talia plantei de 82 cm; portul la înfrățire semierect; spicul aristat, alb, dens, de formă piramidală; bob roșu; MMB - 40-45 g; MH - 70-84 kg/hl; în condiții favorabile poate realiza 7 t/ha.
Calitate: conținut mediu de proteină - 13,42%, gluten peste 26%, clasa de calitate B1, indicele de sedimentație (Zeleny) - 50-65.

Rezistenţă bună la iernare, mijlocie la cădere, secetă, arșiță, rugina brună, încolțirea în spic şi la făinare; sensibil la septorioză și la înnegrirea spicelor.
Zonare: zona de câmpie din sudul şi vestul ţării.

 

BIOCROP

Din portofoliul consacrat enumerăm soiurile de grâu Akteur, Potenzial, Chevalier şi orzul Epoque, iar ca varietăţi noi avem soiurile de grâu Arktis, Famulus, Patras şi orzul Saphira, toate tratate cu Yunta Quattro. La însămânţare se recomandă 150 kg/ha.

Soiurile de grâu Akteur, Arktis şi Famulus au calitate de panificaţie Elită, cu indice de elasticitate a aluatului P/L<1, iar celelalte au calitate de panificaţie A.

Toate au toleranţă bună la secetă; Akteur şi Potenzial au toleranţă la ger, potenţial de producţie ridicat, iar Arktis şi Famulus au conţinut de proteină ridicat.
• Loc. Secuienii Noi, jud. Neamţ, Almos Agrorom
- Akteur: 5233 kg/ha - gluten 41,8%, HL 71,1, proteină 17%;
- Potenzial: 5042 kg/ha - gluten 44,2%, HL 71,6, proteină 17,8%;
• Loc. Movila, jud. Ialomiţa, Agrichim SRL
- Akteur: 5232 kg/ha;
- Chevalier: 5158 kg/ha;
- Patras: 5054 kg/ha.

 

KWS

Exotic

Soi de grâu cu productivitate extraordinară, calitate foarte bună pentru panificaţie, conţinut excelent de proteină (>13).

Soi aristat, înfrăţire excelentă, înflorit timpuriu, timpuriu, rezistenţă foarte bună la iernare, talie joasă, gluten foarte bun (>30), indice Hadberg ridicat, toleranţă foarte bună la secetă, arşiţă şi la cădere, rezistenţă excelentă la rugina galbenă şi la făinare, rezistenţă bună la fusarioză, rezistenţă medie la septorioză şi pătarea reticulară, MMB mare (>45), MH mare (>73), rezistent la erbicide cu chlortoluron.

Densitatea la semănat: 300-350 b.g./mp; regulatori de creştere, în primăvară; tratamente cu fungicide pentru septorioze, rugina brună şi pătarea reticulară; în toate zonele de favorabilitate pentru grâul de toamnă.

Cubus

Soi de grâu cu calitate foarte bună de panificaţie, potenţial productiv superior; rezistenţă excelentă la principalele boli.

Soi nearistat, înfrăţire excelentă, înflorit semitardiv, maturitate timpurie, rezistenţă foarte bună la iernare, talie joasă, conţinut de gluten foarte bun (>30), indice de cădere (Hadberg) ridicat, indice de sedimentare foarte bun, conţinut mediu-mare de proteină, rezistenţă excelentă la rugina brună, rezistenţă excelentă la pătarea în ochi, rezistenţă foarte bună la cercosporela, la septorioză, la făinare şi la rugina galbenă, rezistenţă medie la fusarioză, rezistenţă foartebună la cădere, MMB mediu-mare (>40), MH mare (>73).

Densitatea la semănat: 300-350 b.g./mp; recomandăm regulatori de creştere; tratamente cu fungicide pentru septorioze, rugina brună şi fusarioză; recomandat în toate zonele de favorabilitate pentru grâul de toamnă.

Fredericus

Soi de orz cu rezistenţă foarte bună la virusul mozaicului galben, potenţial productiv excelent, rezistenţă excelentă la rhyncosporioza, septoria şi rugina brună.

Soi semitimpuriu de orz de toamnă, înflorire semitimpurie, maturitate semitimpurie, talia plantei: medie, capacitate medie de înfrăţire, conţinut mediu de proteine (13%), rezistenţă foarte bună la iernare, rezistenţă bună la cădere, rezistenţă foarte bună, la rugina galbenă, rezistenţă foarte bună la fusarium, MMB mediu spre mare (46-50 g), MH mediu (65-69 kg).

Densitatea la semănat: 300-350 b.g./mp pentru peste 600 spice/mp la recoltare; recomandat în toate zonele de favorabilitate pentru cultura orzului de toamnă.

Mungis

Soi de triticale cu performanţe superioare în orice condiţii, potenţial excepţional de producţie, rezistenţă deosebită la cădere, adaptabil pentru orice zonă.

Soi semitimpuriu de triticale, talia plantei: medie - înalta, înflorire semitimpurie, maturitate semitimpurie, capacitate medie de înfrăţire, rezistenţă bună la iernare, rezistenţă excelentă la rugini, făinare şi fusarioză, rezistenţă medie la septoriză, rezistenţă foarte bună la cădere, MMB mediu spre mare (46-50 g), MH mediu (65-69 kg).

Densitatea la semănat: 280-300 b.g./mp, astfel încât să asigurăm minim 500 spice/mp la recoltare; recomandat pentru toate zonele de favorabilitate pentru grâul de toamnă.

 

CAUSSADE

Sorrial

Soi de grâu nearistat, de toamnă, pentru panificaţie; varietate completă, foarte performantă, cu încorporarea a numeroase rezistenţe la accidente sau boli şi un potenţial de producţie de peste 9 t/ha. Din punct de vedere calitativ, Sorrial este un soi clasificat BPS (BPMF), cu înaltă valoare de panificaţie şi calitate bine echilibrată.
Puncte forte: conţinut ridicat în proteină; rezistenţă la ger şi arşiţă; conţinut în gluten 26-32; profil fitosanitar bun.

Sobbel

Grâu de toamnă, pentru panificaţie, soi de grâu nearistat. Sobbel este adaptat unui semănat şi mai tardiv. Poate fi utilizat în amestecuri de făină, imprimând extensibilitate la nivelul aluatului. Potenţialul de producţie este de peste 9 t/ha.
Puncte forte: calitate bună de panificaţie; capacitate mare de înfrăţire şi umplere a bobului; adaptabilitate foarte bună la diferite condiţii pedoclimatice şi tehnologice; profil fitosanitar bun.

SO 207

Soi de grâu nearistat, de toamnă, pentru panificaţie; poate fi semănat în diferite epoci, de la semănatul timpuriu (220-250 seminţe/mp, pentru a spori capacitatea de înfrăţire) la cel tardiv. Potenţialul de producţie este de peste 8,5 t/ha.
Puncte forte: capacitate excelentă de înfrăţire; potenţial foarte ridicat de producţie; adaptabilitate ridicată la diferite epoci de semănat; conţinut ridicat în proteină.

Element

Grâu de toamnă aristat, pentru panificaţie; din categoria soiurilor de grâu considerate ameliorator în morărit şi panificaţie, datorită conţinutului foarte ridicat în proteină; rezistă foarte bine la factorii de stres, către sfârşitul perioadei de vegetaţie (secetă şi arşiţă). Potenţial de producţie de peste 8,2 t/ha.
Puncte forte: conţinut foarte ridicat în proteină; risc foarte scăzut de încolţire a bobului în spic; rezistenţă la secetă şi arşiţă; germoplasmă de excepţie.

Vizualizat: 5050 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?