Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soia - un pariu pierdut?!

Publicat: 22 septembrie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Daniel Ciuhureanu, membru fondator al Organizației de producători agricoli Brateșleg Grup din Galați, este unul dintre puținii fermieri care cultivă anual peste 300 de hectare cu soia, renunțând la culturile „clasice” de porumb și de floarea-soarelui. 

Click pe poza pentru galerie!

Anul acesta, pe suprafața de teren lucrată a avut semănate circa o sută de hectare cu păioase, 150 hectare sunt cultivate cu legume și restul până la 600 de hectare sunt ocupate cu soia. 

 

Preț mai mic decât anul trecut

„În țară, s-a semănat mai multă suprafață cu soia, așa că prețul e mai mic decât în anii din urmă. Anul trecut a fost între 400 și 380 de dolari tona, iar acum, la începutul lunii septembrie, se oferă undeva la 325 dolari per tona dusă în fabrică la Lehliu. Mi se pare mare diferența; singurul avantaj este că anul trecut dolarul era cotat la 3,5 lei, acum e 3,9 lei. Trebuie spus că prețul la floarea-soarelui este mai mare, în jur de 350 -360 dolari/tonă. Dar soia e mai pretențioasă, nu se face pe toate coclaurile ca și floarea-soarelui. În condiții de secetă, recoltele de soia nu sunt grozave, iar costurile de producție sunt mai mari”, ne-a declarat fermierul gălățean. 

 

Conjunctură internațională nefericită?!

Acesta recunoaște că stimulentul financiar acordat de stat a făcut ca producătorii agricoli din România să cultive mai multă soia și de aceea prețul a căzut! O altă posibilă cauză ar fi conjunctura internațională nefavorabilă. „În piață, sunt diferite găselnițe pentru a justifica prețul mic de achiziție, cică ar fi scăzut bursele în ultima perioadă sau nu mai cumpără China, un mare consumator! Pentru un fermier, prețul actual nu este prea încurajator!”, a opinat agricultorul. 

 

O cultură costisitoare care poate deveni profitabilă

Pe producătorul gălățean îl costă mai mult de 2.000 lei hectarul de soia cultivat în tehnologie medie, în condițiile în care producția estimată (la o singură apă aplicată înainte de 1 septembrie a.c.) nu depășește 2 t/ha.  La acest cost se adaugă și arenda, de 800 lei/ha. „Costul unui hectar de soia trece de 2.000 lei, cultivat cu sămânța mea. S-a speculat în primăvară - consideră fermierul. Văzând că au crescut suprafețele, vânzătorii de sămânță au dus prețul de la 500 de lei la 800 de lei materialul semincer pentru un hectar. Dar mai mult decât atât, în perioada de criză se vând și o grămadă de gunoaie; toată lumea a dat cu mătura prin magazii și depozite, a adunat și a vândut în saci frumoși cu etichetă toate gunoaiele drept sămânță de calitate extra”, suspectează fermierul. 

Cu siguranță, Daniel Ciuhureanu nu va renunța la această cultură, care ar putea deveni destul de profitabilă. Bunăoară, fermierii beneficiază de un sprijin cuplat de 325 de euro pe hectar, sumă la care se va adăuga și plata pe suprafață. „Voi cultiva în continuare soia, dar probabil că o să mai reduc un pic suprafețele. Undeva, la jumătatea lunii septembrie voi recolta, am ceva experiență pe soia, știu că cel mai bun preț îl obțin la recoltare. Dacă la grâu, la porumb și la celelalte culturi există premisele să crească prețurile, la soia nu. Acum, înaintea recoltării, se organizează partidele de export. Consider că pentru fermieri, soia e un pariu pierdut anul acesta!”, conchide fermierul Daniel Ciuhureanu. 

 

Marian MUȘAT

 

 

 

BANAT: CULTURI DE SOIA COMPROMISE 

Cultivatorilor români de soia li s-a promis o subvenție de 467 euro/ha, sumă compusă din plata pentru înverzire - 123 euro, sprijinul cuplat - 325 euro și ajutorul național tranzitoriu (ANT) - 19 euro. La aceasta se adaugă plata pe suprafață (SAPS) al cărui cuantum, după spusele ministrului Agriculturii, va fi în jur de 160 de euro/ha. Pentru a încasa cei 467 de euro/ha, un cultivator de soia trebuie să îndeplinească mai întâi criteriul înverzirii, plafon de 5%. Un hectar cultivat cu soia fixează în sol aproximativ 100 kg de azot. Cea de-a doua condiție pentru eligibilitate este realizarea unei producții de 1.300 kg/ha. 

Evaluând starea actuală a culturilor de soia, ne întrebăm câți dintre fermierii care o cultivă vor intra în posesia subvenției? Câți vor îndeplini condiția unei producții de 1300 kg/ha?

Producătorii de soia din Banat și-au luat gândul de la subvenție. Culturile au fost năpădite de buruieni; nu se mai distinge frunza de soia de cea de buruiană. Așa că aici 1.300 kg/ha este un deziderat extrem de greu de atins.

Care este cauza unei culturi păguboase care-i lasă pe fermieri mai săraci cu 467 euro/ha? Potrivit fermierilor, răspunsul se regăsește în controversa: să cultivăm soia nemodificată genetic sau soia modificată genetic? Cultura de soia nemodificată genetic necesită foarte multe tratamente chimice, iar producția la hectar este mică. Pe când soia modificată genetic nu are nevoie de atât de multe substanțe, fie fertilizatoare, fie pesticide etc. și este productivă. Guvernul sprijină cheltuielile făcute cu cultura de soia, nu cultura în sine, sunt nemulțumiți fermierii. ”Sprijinul cuplat este o plată suplimentară, 325 euro/ha, care va compensa lipsa de productivitate pentru soia nemodificată genetic”, a declarat Daniel Constantin. 

Cultivatorii din Banat spun că nu sunt nici pro, nici contra cultivării soia modificată genetic (OMG), dar consideră că dacă susținem organismele nemodificate genetic, este firesc să și cumpărăm din import și să consumăm tot soia sau șrot de soia nemodificată genetic.

Liliana SIME

Vizualizat: 638 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?