Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soia merită un loc mai bun în agricultura ţării

Publicat: 09 octombrie 2017 - 00:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cea mai mare întâlnire profesională din zona Moldovei dedicată culturii de soia convenţională, organizată de Asociaţia Donau Soja România, s-a desfăşurat la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni, Neamţ, la începutului lunii august 2017.

”Scopul evenimentului şi al întregii platforme pe care am organizat-o este acela de a contribui la extinderea suprafeţelor cu soiuri româneşti de soia şi a suprafeţelor agricole pe care se aplică în mod corect tehnologiile de cultivare a plantelor. Platforma Donau Soja a fost organizată în câmpul experimental, în cadrul laboratorului de testare ecologică, pe o suprafaţă de aproximativ 3,5 ha. Prin loturile demonstrative, prin loturile de verificare, dar şi prin experienţele amplasate, am încercat să identificăm şi să prezentăm comportamentul a 40 de soiuri româneşti şi din alte ţări europene, în condiţiile pedoclimatice de la Secuieni, respectiv în partea vestică a Podişului Central Moldovenesc”, menţiona Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni.

Intalnire organizata de Asociaţia Donau Soja RomâniaClick pe poza pentru galerie!

Cercetarea este pregătită să ofere soiuri performante
Cât priveşte tehnologiile de cultivare, s-au urmărit atât elemente legate de primele verigi - epoca de semănat, distanţe, norme de sămânţă, reacţia la fertilizarea cu îngrăşăminte minerale şi la bacterizarea seminţelor cu bacterii din familia Rhizobium, pentru a da startul relaţiei cu planta-gazdă -, cât şi aspecte privitoare la protecţia plantelor împotriva agenţilor patogeni, a dăunătorilor şi a buruienilor.
Situată în zona centrală a Moldovei, SCDA Secuieni a avut încă de la înfiinţare preocupări în cadrul activităţii de cercetare asupra culturii soiei, concretizate prin experimentarea celor mai noi genotipuri, identificarea structurii agenţilor patogeni şi a dăunătorilor, în vederea stabilirii măsurilor de protecţie pentru reducerea pierderilor de recoltă, elaborarea tehnologiilor specifice de cultivare în centrul Moldovei, producerea de sămânţă din categorii biologice superioare (PB1, PB2, Bază), la soiurile cu pretabilitate ridicată, în vederea extinderii acestora în partea de est a ţării.
La ora actuală, staţiunile de cercetare-dezvoltare agricolă din România pot răspunde cerinţelor fermierilor cu soiuri foarte bune de soia, cu productivitate înaltă şi specifice fiecărei zone de cultivare. ”În ceea ce ne priveşte, putem discuta despre soiuri timpurii şi semitimpurii, cu un potenţial de producţie foarte ridicat şi care constituie bune premergătoare pentru cultivarea cerealelor de toamnă. Pe baza cercetărilor efectuate, inclusiv în cadrul loturilor cu cele peste 40 de soiuri de soia din anul agricol 2016-2017, am elaborat verigi ştiinţifice care au contribuit la alcătuirea de tehnologii de cultivare a soiei nemodificate genetic, specifice zonei. De altfel, toate aceste aspecte, plus alte informaţii, în detaliu, se regăsesc în cel mai nou volum ştiinţific realizat la Secuieni - Tehnologii de cultivare a unor plante de câmp pentru zona centrală a Moldovei”, adăuga Elena Trotuş.
La SCDA Secuieni-Neamţ, în perioada 2000-2017, au fost multiplicate 5 soiuri de soia aparţinând SCDA Turda (ameliorator), cu un potenţial de producţie cuprins între 3400 şi 4760 kg/ha. Este vorba despre soiurile Safir (122 zile perioadă de vegetaţie, 3400 kg/ha şi 39,3 conţinut de proteină), Granat (126 zile de vegetaţie, 3800 kg/ha şi 39,3% proteină), Eugen (124 zile de vegetaţie, 4000 kg/ha şi 40,8% proteină), Onix (123 zile perioadă de vegetaţie, 4602 kg/ha şi 41,5% proteină) şi Darina TD (122 zile de vegetaţie, 4760 kg/ha şi 40,9% proteină).

Donau Soja a împlinit cinci ani de existenţă
Evenimentul de prezentare a potenţialului, a perspectivelor culturii de soia şi a rezultatelor celor mai recente cercetări în domeniul obţinerii soiei în România, organizat de SCDA Secuieni şi Asociaţia Donau Soja, s-a constituit şi într-un moment aniversar, cu ocazia împlinirii a cinci ani de la înfiinţarea Donau Soja. ”În anul 2012, Asociaţia Donau Soja a fost înfiinţată cu scopul de a stimula extinderea suprafeţei cu soia în zonele europene cu pretabilitate pentru această cultură şi anume bazinul dunărean. Soia are o problemă de sistem în UE. Pe de o parte, în UE există un deficit enorm de proteină vegetală din soia şi soia, importând 95% din cele aproximativ 40 milioane de tone consumate anual, între importuri aflându-se şi cantităţile de soia modificată genetic aduse din celelalte zone geografice ale lumii. Pe de altă parte, problema de sistem ţine de susţinerea culturii. Asociaţia, încă de la început, a dorit a fi un catalizator între fermieri, cei interesaţi de soia, autorităţi şi instituţiile de cercetare, prin dezvoltarea unor programe pentru fermieri, pentru cercetare şi pentru consumatori”, menţiona Dragoş Dima, director Donau Soja România.

Problema buruienilor e ca şi rezolvată
Legat de marea problemă a buruienilor, în urma experienţelor din câmp, s-a observat că, prin soluţiile de erbicidare pre şi postemergente propuse de specialişti, s-a rezolvat în bună măsură problema. Mai exact, s-a ajuns la acel dorit optim economic, fiindcă nici nu trebuie combătute chiar toate buruienile – ar fi foarte costisitor-, ci trebuie identificat acel prag economic de dăunare şi până acolo se va merge cu combaterea. “De la an la an, rezultatele sunt tot mai bune şi mai convingătoare, semn că respectând momentele corecte de aplicare şi realizând toate verigile tehnologice corect, producţiile vor fi foarte bune. Avem fermieri care au început să introducă soia în cultură, pe suprafeţe mai mici sau mai mari, dar avem şi mari fermieri care s-au întors la soia, după 20 de ani. Sigur că şi factorul financiar a contat, introducerea sistemului de plăţi cuplate determinând creşteri ale suprafeţelor cu soia pe întreg teritoriul Uniunii Europene”, menţiona Dragoş Dima.
În anul 2014, în România existau aproximativ 67 mii ha cu soia nemodificată genetic, anul trecut suprafaţa s-a extins la aproximativ 160 mii ha, dintre care aproximativ 130 mii eligibile pentru plăţile cuplate. Bugetul pentru plăţile cuplate la soia până în anul 2020 presupune acordarea fermierilor din ţara noastră a unor susţineri financiare care cresc cu 10 euro/ha/an, plecându-se de la 325 euro/ha în anul 2015. Pentru acordarea plăţilor cuplate, există trei condiţii - folosirea seminţelor certificate, o producţie minimă de 1300 kg/ha/an şi valorificarea recoltei în mod documentat, printr-un contract comercial.


NOUA GENETICĂ ROMÂNEASCĂ LA SOIA POATE COMPENSA NEAJUNSURILE CLIMATICE
Concret, de exemplu, Staţiunea a luat act de reducerea, în ultimii 3-4 ani, a suprafeţelor ocupate de soia din cauza sensibilităţii culturii faţă de factorul apă, în zona Moldovei confruntându-ne cu un deficit de umiditate faţă de mediile multianuale. În paralel cu stăruinţa unor fermieri de a avea soia în structura de culturi, inclusiv datorită subvenţiei apreciabile care se acordă, staţiunea a continuat cercetările şi a adus unele observaţii şi recomandări pentru compensarea neajunsurilor climatice, astfel încât pierderile să fie reduse cât mai mult posibil. “Dacă sunt respectate elementele tehnologice care, de exemplu, conservă apa în sol sau care stimulează producţia, se pot realiza recolte cu mult mai mari decât nivelul minim cerut de lege pentru acordarea subvenţiei - 1300 kg/ha-, sumele obţinute prin valorificarea diferenţei de producţie însemnând de fapt factor de profit, după scăderea costurilor. Oricum, în opinia mea, soia este o cultură pe care o recomand, atât datorită rentabilităţii sale, cât şi datorită aportului de azot natural adus pentru următoarele culturi amplasate pe acelaşi teren. Chiar dacă, îndeosebi în privinţa combaterii buruienilor, tehnologia este ceva mai greoaie şi mai dificilă faţă de soia modificată genetic - acesta fiind şi principalul motiv de teamă a fermierilor şi de reducere drastică a suprafeţelor cu soia în România-, astăzi dispunem de tehnologii, de produse şi de soiuri care ne permit obţinerea unor producţii ridicate şi calitative”, ne-a asigurat directorul SCDA Secuieni.

Dragos Dima si Elena Trotus
Dragoş DIMA: “Perntru noi, SCDA Secuieni Neamţ reprezintă un reper tehnologic foarte important, fiindcă este motorul identificării soluţiilor de creştere a producţiilor într-o zonă cu precipitaţii destul de reduse, în ultimii ani. De asemenea, să nu uităm faptul că SCDA Secuieni produce sămânţă de soia convenţională, adaptată condiţiilor din acest areal, ştiut fiind faptul că soia este o cultură foarte pretenţioasă în privinţa apei. Am dorit să le arătăm fermierilor, la faţa locului, anume faptul că soia poate fi cultivată cu rezultate bune, dar cu respectarea anumitor condiţii tehnologice”.


Articol publicat in revista Ferma nr. 17 (200) (1-15 octombrie)

Vizualizat: 1174 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?