Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soia l-a făcut campion

Publicat: 16 noiembrie 2016 - 21:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sub îndemnul „Cultivați soia pentru performanță”, Pioneer a recomandat fermierilor veniți pe 21 octombrie la Silistraru, județul Brăila, genetica sa de soia și tehnologii de succes. Platforma demonstrativă a fost înființată în ferma Agroleg, a lui Iosif Țicra, fermier fidel culturii de soia. Pentru a demonstra eficiența soiurilor și a tehnologiei, s-a făcut și o recoltare la fața locului, iar producția obținută a fost de 5.000 kg/ha.

Soiul campion este PR92B63, vândut din 2007 în România și cu pondere ridicată în suprafețele cultivate cu soia la nivel național. „Are calități de producție extraordinare, dar și o toleranță crescută la secetă. În condiții de monocultură s-a realizat o producție de 5.000 kg/ha. Avem patru soiuri care se vând în România, urmând să aducem soiuri noi cu calități îmbunătățite de producție și conținut de proteină ridicat”, a spus Maria Cîrja, director de marketing DuPont Pioneer.
Alte soiuri sunt PR91M10 și PR92M35, iar PR21T45, soi nou, a fost testat anul acesta în Insula Mare a Brăilei. „Am avut, pentru primul an de cultură, o producție de 4.600 kg/ha, față de 4.850 kg/ha, cât a obținut PR92B63”, a spus Cosmin Ciobotaru, director regional de vânzări Pioneer.

Cultivați soia pentru performanță_bClick pe poza pentru galerie!

Tehnologia câștigătoare
Planta premergătoare a fost tot soia. S-a semănat la 4 cm adâncime, la 23 aprilie, cu distanța între rânduri de 25 cm. S-a fertilizat după modelul american, cu toate îngrășămintele încorporate înainte de semănat: 200 kg/ha NPK 16:16:16 și 150 kg/ha azotat de amoniu. În preemergență s-a erbicidat cu Dual Gold 960EC și cu Sencor 70 WG, iar în postemergență cu Basagran Forte. Contra păianjenului roșu s-a aplicat Nissorun 10 WP.
S-a irigat în două tranșe, cu câte 600 mc/ha de fiecare dată. Precipitațiile din perioada 23 aprilie - 01 octombrie au fost de 208 l/mp iare între 01 și 15 octombrie, de 116 l/mp. „O operațiune foarte importantă, care trebuie făcută în ziua semănatului, este bacterizarea seminței. Soluția este Nitragin, care se dizolvă în apă liberă de clor. Astfel, planta pornește în vegetație foarte bine și chiar poate scuti o a doua fertilizare”, a explicat Cosmin Ciobotaru.

Minim 4,5 t/ha la monocultura de soia
Iosif Țicra face agricultură de 45 de ani. Cultivă 1.300 ha în sistem irigat. În afară de soia, mai are în asolament grâu, orz, porumb și floarea-soarelui. „Eu cultiv soiul PR92B63 încă de la apariția lui pe piață și sunt foarte mulțumit; nu am recoltat mai puțin de 4,5 t/ha, în condițiile în care eu irig soia. Am cultivat anual în jur de 300 ha cu soia. De cinci ani cultiv soia după soia și cultura arată foarte bine, nu au fost probleme nici cu bolile, nici cu dăunătorii”, a precizat Iosif Țicra.

 

AVEM IMPACT MIC PE PIAȚA MONDIALĂ DE SOIA
În SUA, se cultivă anual 36 mil. ha cu soia, din care genetica Pioneer ocupă 20 mil. ha. 98% e soia modificată genetic. SUA și America Latină sunt piețele cele mai performante, cu un randament mediu de 3,6 tone/ha în 2016. „La soia, România este a doua țară la nivel european, după Italia, ca suprafață. Din păcate, în România este o suprafață destul de limitată, deși a crescut după acordarea subvenției. În afară de Brăila, o parte din Ialomița și Călărași, soia este un eșec din punct de vedere productiv. Nu se poate face performanță la soia fără apă și fără o tehnologie adecvată.
Prețul mediu la soia este la 300 euro/tonă. Cine face 4-5 tone/ha este profitabil, dar 60% din soia din România se cultivă în sistem neirigat, iar producția medie este 1,2-1,3 tone/ha”, a spus Jean Ionescu, director național de vânzări Pioneer pentru România și Republica Moldova.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 440 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!