Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soia înseamnă sustenabilitate și predictibilitate

Publicat: 11 aprilie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Adama Agricultural Solutions și Bunge România au invitat luna trecută peste o sută de fermieri la o conferință dedicată culturii de soia, susținută la București. Pentru ca prezentările și comunicările să acopere cât mai mult din interesul auditoriului, au invitat și cel mai mare producător de sămânță certificată de soia din lume, Pioneer.

Click pe poza pentru galerie!

Producția mondială de soia este de trei ori mai mare decât producția de rapiță și de floarea-soarelui luate la un loc, susțin reprezentanții Bunge (cel mai mare procesator de soia din lume). Cererea mondială de șroturi din soia are un trend puternic crescător. Dacă în 2000 s-au produs circa 200 mil. tone, în prezent cererea a crescut la peste 500 mil tone/an. 

 

Soia este o cultură cheie pentru România

75% din șroturile proteice folosite în zootehnie sunt obținute din soia. Iar Europa consumă foarte multă proteină din soia, majoritatea din import. La o producție medie de 1,5-1,6 t/ha obținută în România, țara noastră ar avea nevoie de cel puțin 250.000 ha cu soia pentru a nu mai fi nevoie de import. Interesul pentru acestă plantă s-a materializat și într-un generos sprijin cuplat oferit de guvern pentru fermierii care o cultivă. Astfel, doar România și SUA au o subvenție specială pentru soia. Acest sprijin și-a făcut efectul rapid. De la 70.000 ha cultivate în 2014, s-a ajuns anul trecut la nu mai puțin de 187.707 ha. O creștere impresionantă. Din păcate, seceta din 2015 a cauzat multe pierderi la soia. 

Tocmai de aceea, conferința Bunge aduce argumente spre păstrarea interesului pentru soia. Bunge a adus în fața invitaților cinci exemple din ferme românești care au obținut producții importante anul trecut. Chiar și în regim de uscăciune, soia are o performanță mai bună decât porumbul, iar prețul este constant, ușor fluctuant la apariția pe piață a culturii de soia din Brazilia și Argentina, au mai spus reprezentanții Bunge România. 

 

Adama are soluțiile pentru o cultură de soia fără buruieni

Dan Maftei, technical manager al Adama, a prezentat fermierilor erbicidele care pot asigura o cultură de soia curată de buruieni. Asta după ce a făcut o scurtă istorie a firmei, care este numărul 1 mondial în producerea și comercializarea produselor „off patent”. Agil, Leopard, Pendigan și Surdone sunt „cei patru mușchetari” ai soiei. Agil 100 EC este un erbicid rapid, tolerant la spălare, cu acțiune sistemică asupra buruienilor monocotiledonate. „Este pe placul fermierilor, deoarece efectul său asupra buruienilor se vede după 3-4 zile”, susține reprezentantul Adama. Un alt erbicid folosit în cultura soia este Pendigan 330 EC. Substanța activă este pendimetalinul, care se absoarbe prin coleoptil sau hipocotil și provoacă întreruperea diviziunii celulare și a creșterii celulelor la buruienile sensibile. Acesta se aplică în preemergență (nu mai târziu de 5-7 zile de la semănat) în doză de 5-5 l/ha. Combate foarte bine monocotilele anuale, Setaria (mohor), Echinochloa (iarba bărboasă), Eriochloa, Sorghum halepense din sămânță (costrei). Este indicat a se folosi împreună cu un adjuvant. Dan Maftei recomandă Grounded (0,2-0,4 l/ha) care, practic, încapsulează erbicidul și face aplicarea mult mai eficientă. 

Leopard 5 EC (quizalofop-P-etil) are o acțiune sistemică asupra gramineelor și este absorbită rapid prin frunze de către buruieni (2-3 ore de la aplicare), translocându-se inclusiv în rădăcini și rizomi. 

Împotriva buruienilor dicotile, dar și a unor monocotile anuale se folosește erbicidul pelicular Surdone (metribuzin), care are o remanență de până la 3 luni, asigurând o protecție îndelungată culturii de soia. Se recomandă amestecul cu Grounded pentru o eficiență a aplicării.

 

Azotul - cheia creșterii procentului de proteină

Cantitatea de 80-90 kg N substanță activă la hectar (din care 50 kg/ha la pregătirea patului germinativ) poate asigura un procent superior de proteină culturii de soia, susține Jean Ionescu - director comercial Pioneer pentru România și R. Moldova. Folosirea pliculețului cu Nitrazin (doar cu apă, fără clor) la tratarea semințelor de soia va aduce înapoi (prin fixarea azotului atmosferic în sol de către soia) acest consum de azot, susține specialistul Pioneer. 

 „Aș vrea să mă înșel, dar grâul va avea un preț slab, undeva chiar și până la 120 euro/tonă”, a mai spus Jean Ionescu, contrazis vehement de fermierii prezenți. După un discurs larg, cu accent pe preț, sustenabilitate și subvenții, acesta a prezentat cele patru soiuri de soia comercializate de Pioneer, din care doar M 35 (un soi semitimuriu foarte productiv) și M 10 (ideal pentru cultură dublă) mai erau disponibile la acel moment. B 63 a fost epuizat de mult.

A fost o conferință utilă în care trei lideri mondiali în domeniile lor s-au reunit pentru a aduce un argument în plus în sprijinul culturii de soia. 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.6(167) 1 - 14 aprilie 2016

 

Vizualizat: 892 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?