Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SOIA dă tonul pe PIAŢA MONDIALĂ a OLEAGINOASELOR!

Publicat: 22 mai 2017 - 11:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

RENTABILITATE ÎNAINTE DE TOATE! Structura de culturi pe care fermierii o aleg în fiecare an ar trebui să fie bazată, în mare parte, pe principiul rentabilităţii.

Dintre plantele oleaginoase, cea mai rentabilă pare a fi soia, atât prin prisma subvenţiei suplimentare pe care o încasează fermierii români, dar şi datorită fluxurilor comerciale care indică o cerere ridicată şi constantă în Europa, acoperită în cea mai mare parte de importuri provenite din America de Sud. Şi rapiţa e de luat în calcul, deşi este o cultură mai pretenţioasă.

„Cultura de soia - şi mai ales producţia de boabe de soia - este principalul produs care influenţează piaţa de oleaginoase. La nivel mondial se produc 61 milioane de tone de rapiţă, principalul producător fiind Europa de Vest. În ultimii ani a cunoscut un avânt deosebit şi în România, fiind o cultură profitabilă. Producţia de floarea-soarelui este cu 15 milioane de tone mai mică faţă de rapiţă şi e obţinută în mare parte în Europa, Rusia, Ucraina, China şi Argentina. Iar dacă adunăm producţia de rapiţă şi de floarea-soarelui la nivel mondial, ajungem la numai 30% din producţia de soia. Soia dă direcţia la nivel mondial privind preţul şi tendinţele pentru anul în curs şi cel viitor”, a declarat Cristian Mihăilescu, director al diviziei Agribusiness în cadrul Bunge.

soia1-boabe_b

China - cea mai mare piaţă de desfacere pentru soia
La nivel mondial, producţia de soia este de 337,8 milioane de tone, în cea mai mare parte provenind din SUA (117 mil. tone), Brazilia (101,2 mil. tone), Argentina (55,9 mil. tone), China (12,3 mil. tone), India (10,3 mil. tone), Paraguay (9,2 mil. tone), Canada (6,4 mil. tone) şi Ucraina (3,9 mil. tone), conform datelor prezentate de Bunge.

Producţia Europei de soia rămâne destul de scăzută. Fermierii încă sunt indecişi la alegerea dintre soia, rapiţă sau floarea-soarelui.

Pe larg despre alegeri avantajoase în planul de cultură, citiţi în revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Vizualizat: 1645 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!