Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soia americană la standarde UE

Publicat: 20 martie 2019 - 15:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană a decis că sistemul american de certificare a producţiei de soia este compatibil cu standardele UE privind sustenabilitatea. Acest lucru va permite ca boabele de soia din SUA să fie utilizate în biocombustibili pe teritoriul Uniunii.

Comisia a recunoscut astfel în mod oficial sistemul american de certificare, până la data de 1 iulie 2021. Această decizie aduce la viaţă declaraţia comună din iulie 2018 dintre preşedinţii Jean-Claude Juncker şi Donald Trump. Atunci, cele două părţi au convenit să intensifice comerţul cu mai multe regiuni şi produse, în special în ceea ce priveşte boabele de soia. „Energia regenerabilă este viitorul Europei şi este important ca orice biocombustibil introdus pe piaţă să respecte standardele înalte de sustenabilitate pe care le dorim pentru energiile regenerabile. Prin trimiterea cererii de recunoaştere, SUA a demonstrat că este gata să joace după reguli”, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Foto-2mar119_b

SUA exploatează oportunităţile de piaţă
Statele Unite sunt principalul furnizor de boabe de soia pentru Uniunea Europeană, iar această decizie va extinde şi mai mult oportunităţile americane de piaţă în spaţiul comunitar. În UE, biocombustibilii trebuie să îndeplinească un set de criterii de sustenabilitate, incluse în Directiva privind energia din surse regenerabile, pentru a fi eligibile pentru sprijin public sau pentru a fi luate în considerare pentru obiectivele UE privind energia din surse regenerabile. Recunoaşterea de către Comisie poate fi extinsă dincolo de anul 2021 dacă partea americană pune în aplicare modificările privind criteriile de sustenabilitate, în conformitate cu cerinţele noii directive revizuite privind energia regenerabilă, adoptată anul trecut pentru perioada 2021-2030. Autorităţile americane trebuie să notifice Comisiei toate modificările pe care intenţionează să le aplice procedurilor de certificare, iar Comisia poate să-şi abroge decizia dacă schema nu este implementată corect, dacă nu sunt prezentate rapoarte anuale sau dacă nu sunt introduse îmbunătăţiri ce pot fi stabilite în viitor.


DEPENDENŢA DE IMPORTURI
Importurile de boabe de soia din SUA în Uniunea Europeană au crescut cu 112 procente anul trecut. Cu o cotă de 75% din importurile de boabe de soia în UE, SUA rămâne principalul furnizor al Europei pentru acest produs. La rândul ei, Europa reprezintă de departe principala destinaţie a exporturilor de boabe de soia din SUA (28%), urmată de Argentina (10%) şi Mexic (9%). Aceste evoluţii semnificative din a doua jumătate a anului 2018 contribuie la consolidarea poziţiei de lider a SUA în ceea ce priveşte aprovizionarea UE cu boabe de soia pentru întregul an calendaristic, cu mult înaintea Braziliei, furnizorul tradiţional al Europei. În 2018 (din ianuarie până în decembrie), 50% din importurile Europei au provenit din SUA şi 36% din Brazilia. Este evident că importurile europene de boabe de soia din SUA vor creşte şi mai mult în urma deciziei Comisiei Europene de a autoriza utilizarea boabelor de soia americane pentru producţia de biocombustibili.
UE importă aproximativ 14 milioane de tone de boabe de soia pe an, ca o sursă de proteine pentru hrana animalelor noastre, inclusiv pui, porcine şi bovine, precum şi pentru producţia de lapte. Boabele de soia din SUA sunt considerate a fi o opţiune foarte atractivă pentru importatorii şi utilizatorii din Europa în ceea ce priveşte furajele, datorită preţurilor competitive.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/231 (ediţia 1-14 martie 2019)

Vizualizat: 288 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?