Daniel Ciuhureanu, fermier din Galaţi, membru al Grupului de Producători BrateşLeg şi organizator de export, susţine că pe piaţă lucrurile au luat-o razna rău de tot. „La cereale, e dezastru, s-au dus în jos de tot preţurile! Pe piaţa internă, grâul de panificaţie e ofertat la 1.485 lei tona, iar cel furajer 1.148 lei/tona. Situaţia este cu atât mai alarmantă, cu cât preţul la floarea soarelui (cu livrare în portul Constanţa) se menţine la 2,4-2,5 lei kilogramul, aproape la fel ca la anul trecut, în condiţiile în care toată vara, floarea s-a vândut la 3 lei/kg. Trebuie spus că în toată Moldova nu s-a făcut recoltă, iar în judeţul Galaţi, până într-o tonă la hectar”, susţine Daniel Ciuhureanu.
„Culturile noastre au fost făcute cu îngrăşăminte scumpe, cu motorină şi inputuri scumpe, cu salarii, cu enegie electrică şi acum vindem la acelaşi preţ de anul trecut!? E strigător la cer, nu ştiu cum o să mai rezistăm!”, îşi exprimă nemulţumirea Daniel Ciuhureanu.
Îngrijorarea fermierilor români este pe deplin justificată de ceea ce se întâmplă în Ucraina. „Este marfă multă rămasă de anul trecut, ofertată mult mai ieftin, care torsionează piaţa. Traderii din România preferă să-şi facă stocuri pe seama grânelor cumpărate mai ieftin de la ucraineni, cu efect direct asupra menţinerii unor cotaţii scăzute pe piaţa internă. A fost o perioadă când tot ce intra în ţară din Ucraina era scutit de taxe vamale şi fiscale (TVA), dar şi acum, după introducerea taxării, vin cantităţi de grâne la preţuri convenabile pentru achizitori. Atâta timp cât este marfă destulă în Ucraina (şi în Rusia) nu văd o creştere de preţ la noi!”, a adăugat Ciuhureanu.
Mulţi fermieri au o bună parte din producţia de cereale pe stoc, nu au au mişcat-o din cauza preţului mic care abia acoperă costurile de producţie tot mai ridicate. „Dacă anul trecut pentru un hectar de grâu se cheltuiau 5.000 de lei în Vestul ţării, în acest sezon se mai adaugă lejer încă 1.000 de lei, susţine Alexander Degianski, agricultor din Timiş.
În Dobrogea, un cunoscut fermier ne-a declarat că numai înfiinţarea semănăturilor de toamnă l-au costat 2.500 lei pe hectar, la care se mai adaugă în primăvară alte 4-5.000 de lei/ha.
Sunt tot mai mulţi sceptici care susţin că nu mai e o afacere păstrarea recoltei pe stoc. „Am vândut întreaga cantitate de floarea soarelui din două motive: primul că preţurile stagnează şi nu se întrevăd tendinţe de creştere; al doilea este că păstrarea seminţelor de floare este mult mai dificilă în condiţiile în care nu există spaţii specializate - şi mă refer la silozuri cu atmosferă controlată. E bine să nu te joci cu astfel de culturi care sunt şi scumpe, şi sensibile la tot ce este înseamnă păstrare”, a precizat fermierul timişean.
Preţurile europene la grâu, porumb şi rapiţă rămân volatile, afectate de evoluţiile de pe scena internaţională, inflaţie, paritatea euro în raport cu dolarul american şi creşterea preţului principalelor inputuri agricole
Pe piaţa Euronext Paris (miercuri 14 septembrie 2022), tranzacţiile la grâu s-au închis pe 336,25 euro/t, cu tendinţă de creştere de 0,22%; 330,25 euro/t la porumb, 0,83% tendinţă; şi s-au finalizat pe 606,50 euro/t la rapiţă (0,29 tendinţă de creştere).
Contractele futures pe bursa MATIF au fost încheiate la următoarele cotaţii: grâu (decembrie 2022) 337,25 euro/tonă; (martie 2023) 226,25 euro/tonă; porumb (noiembrie 2022) 330,75 euro/tonă; (martie 2023) 332,00 euro/tonă şi rapiţă (noiembrie 2022) 592 euro/tonă, (februarie 2023) 602,25 euro/tonă. .
Marian MUŞAT