Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Situaţie alarmantă! La grâu şi floare, preţurile se menţin la nivelul anului trecut

Publicat: 15 septembrie 2022 - 17:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Daniel Ciuhureanu, fermier din Galaţi, membru al Grupului de Producători BrateşLeg şi organizator de export, susţine că pe piaţă lucrurile au luat-o razna rău de tot. „La cereale, e dezastru, s-au dus în jos de tot preţurile! Pe piaţa internă, grâul de panificaţie e ofertat la 1.485 lei tona, iar cel furajer 1.148 lei/tona. Situaţia este cu atât mai alarmantă, cu cât preţul la floarea soarelui (cu livrare în portul Constanţa) se menţine la 2,4-2,5 lei kilogramul, aproape la fel ca la anul trecut, în condiţiile în care toată vara, floarea s-a vândut la 3 lei/kg. Trebuie spus că în toată Moldova nu s-a făcut recoltă, iar în judeţul Galaţi, până într-o tonă la hectar”, susţine Daniel Ciuhureanu.

„Culturile noastre au fost făcute cu îngrăşăminte scumpe, cu motorină şi inputuri scumpe, cu salarii, cu enegie electrică şi acum vindem la acelaşi preţ de anul trecut!? E strigător la cer, nu ştiu cum o să mai rezistăm!”, îşi exprimă nemulţumirea Daniel Ciuhureanu.   

ciuhureanu 2_b 

Traderii români şi-au făcut stocuri din Ucraina

    

Îngrijorarea fermierilor români este pe deplin justificată de ceea ce se întâmplă în Ucraina. „Este marfă multă rămasă de anul trecut, ofertată mult mai ieftin, care torsionează piaţa. Traderii din România preferă să-şi facă stocuri pe seama grânelor cumpărate mai ieftin de la ucraineni, cu efect direct asupra menţinerii unor cotaţii scăzute pe piaţa internă. A fost o perioadă când tot ce intra în ţară din Ucraina era scutit de taxe vamale şi fiscale (TVA), dar şi acum, după introducerea taxării, vin cantităţi de grâne la preţuri convenabile pentru achizitori. Atâta timp cât este marfă destulă în Ucraina (şi în Rusia) nu văd o creştere de preţ la noi!”, a adăugat Ciuhureanu.  

 

Păstrarea producţiei pe stoc nu mai e o afacere!

 

Mulţi fermieri au o bună parte din producţia de cereale pe stoc, nu au au mişcat-o din cauza preţului mic care abia acoperă costurile de producţie tot mai ridicate. „Dacă anul trecut pentru un hectar de grâu se cheltuiau 5.000 de lei în Vestul ţării, în acest sezon se mai adaugă lejer încă 1.000 de lei, susţine Alexander Degianski, agricultor din Timiş.   

În Dobrogea, un cunoscut fermier ne-a declarat că numai înfiinţarea semănăturilor de toamnă l-au costat  2.500 lei pe hectar, la care se mai adaugă în primăvară alte 4-5.000 de lei/ha. 

Sunt tot mai mulţi sceptici care susţin că nu mai e o afacere păstrarea recoltei pe stoc. „Am vândut întreaga cantitate de floarea soarelui din două motive: primul că preţurile stagnează şi nu se întrevăd tendinţe de creştere; al doilea este că păstrarea seminţelor de floare este mult mai dificilă în condiţiile în care nu există spaţii specializate - şi mă refer la silozuri cu atmosferă controlată. E bine să nu te joci cu astfel de culturi care sunt şi scumpe, şi sensibile la tot ce este înseamnă păstrare”, a precizat fermierul timişean.

 

Preţuri volatile pe piaţa europeană

 

Preţurile europene la grâu, porumb şi rapiţă rămân volatile, afectate de evoluţiile de pe scena internaţională, inflaţie, paritatea euro în raport cu dolarul american şi creşterea preţului principalelor inputuri agricole 

Pe piaţa Euronext Paris (miercuri 14 septembrie 2022), tranzacţiile la grâu s-au închis pe 336,25 euro/t, cu tendinţă de creştere de 0,22%; 330,25 euro/t la porumb, 0,83% tendinţă; şi s-au finalizat pe 606,50 euro/t la rapiţă (0,29 tendinţă de creştere).

Contractele futures pe bursa MATIF au fost încheiate la următoarele cotaţii: grâu (decembrie 2022) 337,25 euro/tonă; (martie 2023) 226,25 euro/tonă; porumb (noiembrie 2022) 330,75 euro/tonă; (martie 2023) 332,00 euro/tonă şi rapiţă (noiembrie 2022) 592 euro/tonă, (februarie 2023) 602,25 euro/tonă. .

 

Marian MUŞAT

 

 

 

Vizualizat: 1227 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?