Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sindromul bielă-manivelă al producţiilor istorice

Publicat: 30 august 2017 - 10:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

August este o lună de prim bilanţ, de făcut socoteli înaintea recoltării culturilor de primăvară.

Liviu Dragnea, “premierul sub acoperire” al României, a anunţat, imperial şi sindicalist, că România a depăşit anul acesta 10 milioane tone la producţia de grâu, secară şi triticale, ceea ce nu s-a mai reuşit până acum, înregistrând şi cea mai mare cantitate de rapiţă din istoria ţării, de 1,7 milioane tone. De asemenea, la mazăre sunt 300 mii tone, iar recolta la orz şi orzoiacă este cea mai mare din ultimii 23 ani. În opinia liderului pesedist, nu numai vremea foarte bună pentru agricultură a contribuit la aceste producţii, ci şi subvenţiile alocate la timp către fermieri.
Şi premierul Mihai Tudose a declarat că “ne-a ajutat şi natura” (l-a cam scos pe Cel de Sus din ecuaţie!) şi se pare că o să avem cele mai mari producţii pe câteva articole, (de parcă agricultura ar fi în opinia premierului o colecţie de articole de legi!) practic: grâu, floarea-soarelui sunt producţii record!

Nu am scăpat nicicum de sindromul producţiilor-record; triumfalismul, lăudăroşenia ne urmăresc încă, precum fantoma unor vremi apuse. Aşa cum se vede de la ferestrele Palatului Victoria, agricultura duduie de-atâtea recorduri, precum motorul unei combine într-un lan de grâu sau al unui megatractor şenilat pe un teren frământat! Ocârmuirea ne spune să avem curaj şi încredere în programul de guvernare de la care vine lumina marilor recolte. (???)

Avem producţii agricole istorice. Ele aparţin producătorilor?! Păi, nu prea! Caimacul profitului este al “băieţilor deştepţi” din agribusiness. După anunţul oficialilor, se aşteaptă o strunjire a preţurilor la cereale. Unele companii de morărit-panificaţie au şi “măcinat” vreo 20 de bani: de la 0,70 lei/kg oferă 0,50 lei/kg de grâu. Despre calitate… traderii iau în calcul alţi indicatori pentru a convinge fermierii că grâul e furajer, nu de panificaţie!

Agricultura pare a fi ecranizată după nuvela “Uzina vie”(Al. Sahia), când ceferistul lustruia de mama focului biela-manivelă a noii locomotive şi Bozan îi reproşa că munceşte degeaba pentru că locomotiva nu este a lor! Aşa e şi cu producţiile istorice. Le fac fermierii cu sudoare, sacrificii şi riscuri, dar profitul nu prea este al lor! Fermierii rămân, de multe ori, cu praful de pe toba… de eşapament a maşinilor de recoltat. Aceasta este marea dramă a agriculturii noastre, dizarmonică şi ulcerată de atâtea dezechilibre şi inechităţi. O soluţie ar fi creşterea valorii adăugate a produselor realizate, procesarea recoltei, ca o bună parte din valoarea comercială finală a produselor agricole să rămână la producător.

Pământul a dat roadă bogată pentru că a avut apă şi nu doar subvenţii la timp. Lanurile nu s-au copt sub razele de soare ale programului de guvernare, bobul nu s-a umplut cu banii proveniţi din subvenţii. Ci cu H2O, care vine de sus şi nu de jos, din canalele seci ale politicilor uscate de nepăsarea atâtor guvernări! Fermierii fac tehnologii superintensive destul de costisitoare, dar dacă nu asigură apa e aproape degeaba!

Ministrul Daea se gândeşte zi şi noapte la fermieri! Şi la programul de guvernare social democrat, care iată, - aşa opina Cioloş - implementat la literă, face spicul mai gros şi mai înalt, face bobul mai mare şi mai rotund, face să crească iarba mai deasă şi, în general, face să răsară soarele în România, în vreme ce în Statele Unite este eclipsă.

Vizualizat: 1041 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?