Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SimpliCultura la Ostrovit

Publicat: 21 august 2017 - 15:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• Adama face totul mai simplu pentru fermieri

Pe 12 iulie a.c., în podgoriile Ostrovit, la ultimul eveniment de câmp sub genericul „SimpliCultura”, echipa Adama şi-a permis să-şi serbeze şi sfertul de veac de când compania face business în România. Desigur, după ce au prezentat soluţiile pentru o viţă-de-vie sănătoasă.

SimpliCultura la OstrovitClick pe poza pentru galerie!

Adama a acumulat o experienţă de 25 de ani pe piaţa românească, cu oameni precum Dimitris Drisis (manager general Adama), care are întotdeauna un zâmbet larg pentru fermieri şi colaboratori, Constantin Soare (director comercial - aflat în echipa companiei încă din prima zi), sau Florin Constantin (directorul pentru strategii şi dezvoltare al companiei, cel care a adus un suflu nou în echipă). Nu pot să-i pomenesc pe toţi, dar echipa este actorul principal în Adama! 40 de specialişti, nu doar în vânzări, ci şi în a oferi soluţii, fac o treabă profi. Am observat asta la diversele evenimente la care am fost invitat.

Poziţii de top pe pieţele de profil
În plus, poziţionarea în topul distribuitorilor de produse fitosanitare din România completează cu realitate orice altă zicere jurnalistică. Adama ocupă primul loc mondial în producerea şi comercializarea produselor de protecţia plantelor (PPP) off-patent, cu o cifră de afaceri cumulată de 3,1 miliarde de dolari şi peste 4.900 salariaţi.
Cât priveşte piaţa agricolă românească, poziţionarea firmei pe segmente este mai tot timpul fruntaşă, începând cu poziţia secundă la suprafaţa tratată în România în ultimii trei ani. Cât priveşte omologarea de produse noi, în ultimii doi ani Adama este lider incontestabil cu nu mai puţin de şapte produse noi. Locul 2 la PPP folosite în viticultură, precum şi în tratamentul rapiţei, coroborate cu poziţia a patra la tratamentul cartofului şi al florii-soarelui, chiar şi un loc 5 la porumb devoalează o paletă extinsă de soluţii de cea mai înaltă calitate pe care fermierii români le utilizează în obţinerea de producţii profitabile.
Gabriel Razi, jurnalist cu expertiză în businessul agricol, afirmă că Adama Agricultural Solutions România & Republica Moldova face un transfer de profit către fermieri. Ceea ce este cu adevărat pozitiv pentru cei care folosesc produsele Adama.

Protecţie profesională pentru 100.000 ha de vie cu o medie de 13 tratamente pe an
Cultura viţei-de-vie are un mare potenţial de creştere. Inclusiv în ceea ce priveşte folosirea de PPP. Mai ales că în acest moment, potrivit statisticilor independente, doar 100.000 hectare din cele peste 170.000 ha cultivate cu viţă-de-vie folosesc o schemă de tratament profesională. De altfel, sectorul nu este de neglijat pentru firmele de pesticide, pentru că deşi suprafeţele nu sunt prea mari, intensitatea folosirii PPP este extrem de ridicată. O medie de 13 tratamente pe an care aduc piaţa pe acest segment la o cifră de circa 33 milioane euro/an. E adevărat că investiţiile în reconversia viţei-de-vie au creat condiţii de creştere puternică a acestui sector. Astfel, România a ajuns pe un loc 7 în Europa în ceea ce priveşte cantitatea de vin obţinută. Dar, din păcate, doar trei procente din această cantitate merge spre export, spre deosebire de Republica Moldova care exportă de zece ori mai mult decât noi.
Dacă tot a venit vorba de Moldova, la Ostrov l-am reîntâlnit pe Oleg Brînză, manager naţional de vânzări în Republica Moldova. Aşa am aflat că în arealul viticol moldovenesc 30% din piaţa de PPP este ocupată de produsele Adama. Cam acelaşi procent se regăseşte şi în Ucraina, informaţie aflată de la Nicolai Kornienko, inginer agronom la o fermă viticolă de 800 ha din fosta republică sovietică. Aşa am aflat că în ultimii ani ucrainenii şi-au recăpătat încrederea în cultura viţei-de-vie, de unde în ultimii ani începuseră să o cam scoată din pământ. Ucraina, ca şi România, comercializează aproape toată cantitatea de vin în ţară, exportul fiind de asemenea sub trei procente.

ADAMA oferă absolut toată gama de produse pentru controlul viţei-de-vie
Primul tratament în podgoria Ostrovit a fost aplicat la umflarea mugurilor, cu Vargas 1.8 EC în doză de 0,8 l/ha, împotriva acarienilor. „Toate tratamentele aplicate au fost preventive”, a subliniat Dan Maftei, director tehnic Adama. Apoi s-a folosit ovicidul Apollo 50 SC, în doză de 0,4 l/ha, în faza de lăstari de 5-7 cm, iar, tot preventiv împotriva manei şi a putregaiului cenuşiu, s-a aplicat Folpan 80 WDG (folpet 80%). Primul atac de Lobesia (Molia strugurilor) s-a produs în aprilie, chiar la începutul înfloririi. Acesta a fost stopat cu insecticidul Pyrinex M 22 (clorpirifos metil 225 g/l) în doză de 2,2 l/ha. Substanţa activă din Pyrinex, subliniază directorul tehnic Adama, este mult mai prietenoasă cu mediul faţă de clorpirifosul cu radical etil. Făinarea s-a combătut cu Bumper 250 EC iar mana şi putregaiul cenuşiu cu Sphinx Extra (un fungicid pe bază de folpet).

Domeniile Ostrov - un loc unde via este mai aproape de Dionysos
1.200 ha cu viţă-de-vie şi 400 cu livezi sunt coordonate pe care nu le poţi neglija când ajungi în podgoriile Ostrovit. Asta într-un areal aproape de vis. Din partea gazdelor evenimentului, ne-a onorat cu prezenţa, deosebit de discretă şi pot spune delicată, Lucian Velciu, care alături de Oana Belu sunt acţionarii Ostrovit SA. Lucian Velciu nu a ţinut decât un scurt discurs de elogiere a echipei Adama care împlinea 25 de ani de business în România, apoi a urcat la orgă, fiind un remarcabil pianist, unde împreună cu invitata de onoare Paula Seling au cântat un ”Mulţi ani trăiască” celor din echipa Adama. Un moment la fel de special ca şi degustarea de la sediul Ostrovit.
Evenimentul a fost ultimul din câmp al Adama pe anul în curs. Iar la final de text urăm şi noi, echipa Ferma, un La mulţi ani cu şi mai mari succese, echipei Adama!

 

Florin Constantin

Florin Constantin: „Filosofia Adama este aceea de a da o protecţie în care înţelegerea simplităţii soluţiei şi eficacitatea produsului sunt în focus. Nu suntem orbiţi de tehnicitatea produslui, ci de rezultatul pe care fermierul şi consumatorul final îl urmăresc, acela de a avea un vin de calitate şi de cantitate”.

 

FOLPET - DE NEÎNVINS DUPĂ 50 DE ANI DE LA LANSARE
Adama are nu mai puţin de patru produse pe bază de folpet (Folpan, Shavit, Vincare şi Spynx Extra), o substanţă activă cu o vechime de peste 50 de ani, singura care nu a produs efecte de rezistenţă. „Adama a venit aici cu o schemă de tratament fungic în care predomină soluţiile de contact, în sensul că nu mizăm pe produse cu foarte mare penetrare cuticulară, care să afecteze fermentarea vinului şi care să pericliteze şi securitatea oenologului şi a consumatorului final. De aceea, toate cele patru fungicide pe care le-am pus în operă aici au un numitor comun, şi anume conţin Folpet, o substanţă în care Adama este specialistul mondial”, ne asigură Florin Constantin.
Modul de acţiune al folpetului, care loveşte în două locuri diferite germenii, o face de neînlocuit. Directorul pentru strategii şi dezvoltare al Adama a recomandat minim un tratament cu un produs care conţine folpet: „Folosiţi produsul folpet pentru că vă aduce o reală valoare adăugată la un raport calitate-preţ imbatabil. Obsesia noastră este eficienţa în agricultură! Adama este una dintre puţinele companii care oferă o soluţie împotriva acarienilor, care sunt principala meteahnă la viţa-de-vie. Atât o soluţie ovicidă, care omoară acarieni în faza de ou şi larvă, prin produsul Apollo, cât şi la maturitate prin produsul Vargas. Adama propune aşadar o soluţie completă atât la începutul ciclului de dezvoltare a dăunătorului, cât şi la sfârşit”.


Articol publicat in revista Ferma nr. 14 (197) din 15-31 august 2017

Vizualizat: 939 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?