Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Şi cu pagubă-n câmp, și cu banii daţi!

Publicat: 29 aprilie 2020 - 15:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermieri, atenţie la vânzătorii de iluzii! Vă oferă soluţii de tratament miraculoase şi costisitoare, apoi vă lasă cu ochii-n soare! Cum vă daţi seama că aveţi de-a face cu o înşelătorie?

Deși la prima vedere pare inofensiv, în realitate e necruţător: în câteva zile te poate lăsa fără cultură. Este vorba despre gărgărița frunzelor de porumb sau rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis Gyll).
Pe fondul restricţiilor la tratarea seminţelor cu insecticide neonicotinoide împotriva acestui dăunător, fel de fel de indivizi vin cu soluții aşa-zis „miraculoase” şi mult mai scumpe decât variantele clasice. Unii fermieri au „mușcat momeala” și au rămas și cu paguba în câmp, și cu banii dați escrocilor.
Un astfel de produs miraculos „circulă” pe internet. Este vorba de o soluție ecologică pentru combaterea rățișoarei porumbului. Marketingul de promovare al acestui produs pare convingător chiar şi pentru cei experimentaţi. Cum vă daţi seama că vi se oferă un fals?

Foto 1: Adult de rățișoara porumbului hrănindu-se cu frunze de porumb_b

10 întrebări capcană pentru vânzătorii de iluzii!

1. Ce studii au şi unde le-au efectuat?
2. Care a fost intensitatea atacului în câmpul de testare a produsului oferit?
3. Care a fost densitatea dăunătorului în câmp (insecte/mp)?
4. Cum a fost vremea în timpul experienței, mai ales în faza între răsărit și patru frunze, perioada de sensibilitate maximă a culturilor pentru atac?
5. Care au fost plantele premergătoare porumbului în studiul realizat?
6. Care a fost procentul plantelor salvate după aplicarea produsului?
7. Care a fost situația la varianta martor (netratată): plantele din sola respectivă au fost distruse parțial sau total?
8. Studiul a fost făcut în colaborare cu cercetătorii specializați pe entomologia agricolă, de la o universitate de profil sau de la un institut de cercetare?
9. Care a fost producția la varianta martor și la cea tratată cu „produsul minune”?
10. Diferențele dintre cele două variante sunt asigurate din punct de vedere statistic?
Fără aceste informații concrete, îi puteţi arăta ușa celui care încearcă să vă vândă „produsul minune” pentru combaterea Tanymecus. În final ar trebui să consultaţi și un specialist în protecția plantelor.

Foto 2: Cultură de porumb parțial distrusă și reînsămânțată în urma atacului rățișoarei_b

Studiile din România sunt concludente!

În ultimii trei ani, împreună cu APPR, am reușit să facem cercetări în condițiile unei ferme comerciale, pe suprafețe mari, cultivate cu porumb, respectând toate rigorile științifice. În cei trei ani de studiu, au fost trei situații diferite. În primul an, atacul a fost slab, nu au existat diferențe semnificative între martor și variantele tratate. În schimb, în următorul an, condițiile climatice din primăvară au favorizat atacul, iar variantele experimentale au fost distruse, numai la cea cu tratamentul semințelor plantele de porumb au scăpat! Rezultatele efectuate în condițiile unei ferme comericale au confirmat pe cele obținute în câmpul experimental.
Exact așa trebuie să se întâmple și în cazul așa-ziselor „variante minune”, ele trebuie să fie testate în toate condițiile de atac, inclusiv în zonele unde este rezervă mare de dăunători și atacurile sunt foarte puternice. Dacă varianta de tratament trece cu „brio” de aceste condiții, atunci da, putem afirma că am găsit alternativă, iar neonicotinoidele ar intra în cărțile de istorie ale agriculturii și entomologiei agricole. Până atunci, fără alternative viabile, cultura porumbului și a florii-soarelui va deveni o mare loterie!

Foto 3: Floarea-soarelui distrusă de atacul rățișoarei porumbului_b

SĂ GÂNDIM LOGIC!

Dacă ar fi existat cu adevărat o alternativă la tratamentul semințelor de floarea-soarelui și de porumb împotriva Tanymecus, fermierii ar mai fi cerut derogări?
De peste 10 ani se cercetează această problemă. Nici una dintre variantele studiate nu a avut, în condiții de atac ridicat, o eficacitate comparabilă cea a insecticidelor sistemice, pentru care s-a acordat derogare. Dacă ar fi existat alternative, evident ele ar fi fost omologate până acum.


Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 1709 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?