Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sfeclă semănată în timp record!

Publicat: 11 mai 2020 - 17:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru prima dată în ultimii 50 de ani, cultura de sfeclă de zahăr a fost semănată pe întreaga suprafaţă contractată, lucrarea fiind gata în timp record.

Potrivit Operativei din data de 9 aprilie 2020, transmisă de către preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, Ioan Gherman, din cele aproximativ 23.500 ha contractate, pe circa 21.894 ha semănatul se finalizase, iar pe 130 ha, din arealul Braşov - Covasna, sfecla era deja răsărită.

 Sfeclă de zahar - rasarire_b

De ce s-au grăbit fermierii cu semănatul?

Motivele pentru care fermierii au înfiinţat cultura atât de timpuriu au fost legate de faptul că evoluţia vremii a determinat creareacondiţiilor optime pentru semănat, dar şi de îngrijorarea legată de seceta previzionată pentru primăvara 2020.

Cu cele aproximativ 13.500 ha contractate, zona Moldovei reprezintă cel mai mare bazin de producere a sfeclei de zahăr din România. În judeţul Neamţ, cultura ocupă aproximativ 3800 ha. „Noi am înființat cultura pe 150 ha și, deși există un anumit risc din cauza gradienților de temperatură noapte-zi, am început semănatul pe 25 martie. Am mizat și pe faptul că sfecla de zahăr suportă temperaturi de până la -5oC. Ulterior, cantitățile (mici) de precipitații au ajutat sfecla să răsară şi să pornească în vegetaţie”, menţiona fermierul Vasile Pop-Silaghi, proprietarul Business Agro Consulting - jud. Neamț.

Au riscat și au... câștigat

Cel mai mare furnizor de materie primă pentru fabrica Agrana Roman şi primul producător de sfeclă care a semănat în primăvara 2020 este SC Almos Agrorom Secuieni, judeţul Neamţ, unitate condusă de Alexu Molodoi. Din cele aproximativ 4000 ha aflate în exploatare, sfecla de zahăr ocupă aproximativ 25%. „Am mai semănat și pe 9 martie. Dar eram o excepție. Condițiile meteo și de sol ne-au forțat să riscăm puțin și să intrăm la lucru în câmp. Am început semănatul pe 14 martie 2020, iar după două zile a şi venit un episod de iarnă. La mijlocul lui aprilie, sfecla era răsărită și era efectuat chiar primul tratament cu erbicidul postemergent Betanal. Am semănat și în sistemul CONVISO® SMART KWS, un sistem avansat de combatere a buruienilor lasfecla de zahăr, tocmai pentru a ne pregăti pentru noile reguli și permisiuni europene de control al sănătății plantelor.Acum, urmărim etapele ulterioare de intervenţie”, sublinia Alexu Molodoi.

În 2018 sfecla a atins producţii de până la 77 de tone/ha.

Ioan Gherman_b

Ioan Gherman, președinte FCSZR: „La data de 9 aprilie 2020, aveam semănată 93% din suprafaţa totală contractată. Niciodată, în ultimii 50 de ani, nu s-a realizat semănatul întregii suprafețe contractate până la această dată”.

 

Vizualizat: 910 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?